Musicstage.se

SeLest är något så ovanligt som ett åttamanna-popband, med en stråksektion på fyra personer.

SeLest föddes i augusti 2006 efter att år efter år ha vaknat på midsommardagen med frågan: är det här allt?
2010 släppte de sitt första album, Kapellgatan 12.

I början av maj släpper de sitt andra album Våren och här kommer vi att få följa dem under våren och sommaren.

SeLests hemsida
SeLest på Spotify

Välkomna!
SeLest. Foto: Patrik Gunnar Helin. Pressbild

SeLest

Tack SeLest

Musicstage.se tackar SeLest för att vi har fått följa med dem i bloggen. Vi önskar er lycka till i framtiden!

SeLest-Att vara tåg

Så är direkt översättningen från isländska till svenska. Detta var inget vi visste om utan det var först efter vår första spelning som Oscar(vår basist) berättade att hans pappa, som har isländskt påbrå, hävdade att selest betydde att vara tåg.


Vi hade väl mest tänkt utifrån franskans celést som betyder himmelsk men denna nya betydelse föll oss i smaken. Du har en idé-jag hakar på-en tredje faller in osv. Tillslut har vi bildat ett helt tåg av vagnar som färdas i samma riktning, mot samma solnedgång, i ett romantiskt, blodsprängt celestianskt ljus.


/Simon

På ett ställe i Tranemo

Vi är någonstans i slutet av första set och vi har det ovanligt bra på scenen. Vi sitter nära varandra, hör varandra bra. Vi är i musiken.
Konserten växer för varje låt som går, jag älskar SeLest. Vi drar igång En ovanligt bra dag som börjar naket, endast med våra röster och jag blir så stolt. Jag har flera vänner som är där och tittar och jag är så lycklig över att kunna visa upp mitt band som mitt i ett gig släpper sina instrument och sjunger flerstämmig kör tillsammans. Det låter bra. Riktigt bra.

I år släpper vi de fyra årstiderna. Två fullängdare och två singlar, vansinnigt ambitiöst. Snart är det dags för Sommaren och på den finns det med en låt som heter Gatorna, full av Stockholms-romantik. När vi spelade upp en demo på den låten för ett par skivbolagskillar för länge sen så reagerade dom starkt på det mycket tydliga synth-riffet, som går i sann Van Halen-anda(!). Om jag inte minns fel så heter ljudet Jump! Jag kan till viss del förstå att dom inte gillade det eftersom det är ett på gränsen till vulgärt ljud som man antingen älskar eller hatar. Dom hatade det. Haha! En av dom sa att dom alltid har kräkts på det det där ljudet, även på 80-talet. Men vi skiter i dom nu och gör som vi vill.
Jag vet inte varför, men det finns något som är så fantastiskt komiskt med när man gör ett riktigt starkt drag och dom där snubbarna dissar det. Det kanske mest blir roligt när man insett att man inte är så beroende av dom. Tänk vad dom missar tänker jag.

Det ska bli så spännande att höra vad ni som har lyssnat mycket på oss ska tycka, för man kan inte direkt säga att det typiskt oss att öppna en låt på så vis. Ni kanske också hatar det.

Snart är Sommaren här.

/Sebastian

Vi har gjort en träningsskiva

SeLest - Våren

Nu när träningskulturen har letat sig in även i musikerkretsar är det väl dags att de börjar spela bättre musik i träningshallarna och på gymen. Så kände vi. Vi ville göra en platta med puls och avslappning. Våren blev just den skivan. Springer med sin kickstart-flödet i Gloria-drömmska Köpenhamn-peaken i Fly med mig-andpausen i Stockholm t/r-intervallerna i Roadtrip,11:01, Sång med lyckligt slut-pushen i Lämna mig inte samt avslappningen i Vila.

Under hela processen med inspelningen har jag haft låtskisserna med mig i lurarna på min springrunda.  Som i alla processer har låtar tagits bort och former kapats så skivan har bara blivit kortare och kortare medans springrundans distans varit intakt. Detta resulterade i att det inte gick att ta sig runt under den speltid som blev när mastern var satt. Någon minut saknades… Envis som jag är bestämnde jag mig för att ta upp kampen mot plattan och rundan och bemästra den innan vår release den 9 maj.  Det blev svårare än jag tänkt mig. En minut är lång tid…

Men så två dagar innan release, den 7 maj fick jag höra fågelkvittret i Vilas utklingning medans jag slog igen grinden bakom mig-befrielse! 

Våren är här.

/Simon

Bandet och banden

Så sitter man då igen på tåget som förenar de två städer där vårt band bor. 5 av oss i Göteborg och 3 i Stockholm. Förra året stod det 4 lika då jag hade friår på Södermalm. SeLest är ett stort band i en stor kostym som själva har valt att sy med tyg från avlagda mantlar och begråtna näsdukar. Musiken har alltid velat bli storslagen och har aldrig varit bra på att hålla igen, varken i arrangemangen eller i känslorna. Vi är fortfarande intakta efter 6 år tillsammans även om det knakar i fogarna såhär i release tider då knoppar ska brista och tidscheman ska synkas.

När min syster nyligen var på anställnings intervju fick hon frågan om hon hade erfarenhet av gruppdynamik och vana att jobba tillsammans med andra. Hennes svar var att hon spelat i band sen hon var 11 år och vet allt om att kompromissa och lösa problem som uppstår när man minst önskar dem.

I efterhand har hon fått höra av de som anställde henne att det var det svaret som gjorde att hon fick jobbet.

Det lönar sig alltså-ibland. När vi släpper vårt andra album ”Våren” onsdag den 9 maj så är det efter tusen timmar av hårt arbete i replokal/studio/vardagsrum och tåg. Jag och Sebastian ligger i topp på timrapporten tätt följt av Oscar. Vi har gett allt, igen., och det är klart att man ibland ställer sig frågan är det värt det? Att vi nu är på väg igen är vårt svar och kanske finns det till och med sammanhang utanför denna selest bubbla då vi kan se ringarna på vattnet av ännu ett år med musiken-vi kanske får det där jobbet…

Det är bandet och det är banden vi knyter med varandra och med er. För alltid banden vi knyter. Ikväll (4/5) spelar vi på Musicstages.se´s födelsedagsfest på Nada, några vi knutit extra röda kärleksband med.

/Simon&SeLest