Musicstage.se

På besök hos Koncerthuset i Köpenhamn

koncerthuset kph

Det är underligt att någon som jag, som är omåttligt intresserad av musik i alla dess former och som dessutom bor en halvtimmes tågresa från Köpenhamn inte tidigare har hört talas om det nya Koncerthuset i den danska huvudstaden. Jag hade då turen att bli inbjuden till en liten presstur till Koncerthuset, som inkluderade en kort, guidad rundtur i byggnaden, samt en biljett till kvällens konsert av Tindersticks.

Koncerthuset stod klart 2009 och är i allra högsta grad ett bygge med stark karaktär med en något banbrytande design. Det första som slår en när man kliver in i byggnaden är den dämpade belysningen. "Ska det verkligen vara så här?" frågar man sig. Jo, det visar sig att så ska det vara. Väggarna är konstruerade av rå, grå betong, som lyses upp av färgglada, fyrkantiga lampor av olika storleker. Taket lyses upp av diskreta, abstrakta bilder. I loungen, en våning upp finns två barer och en liten scen. Även här har man ibland mindre spelningar och jag kan ana att det blir lite mer av en klubbkänsla där då.

När tiden är inne för oss att leta upp våra platser i konsertsalen blir vi lotsade uppför en herrans massa trappor. Vi åker rulltrappa upp. Det känns lite som att ta sig uppåt i ett gigantiskt varuhus. Det är mörkt ute, men när det är ljust måste man få en fin utsikt genom glasväggarna, gissar jag.

Själva konsertsalen då? Den var helt magnifik. Jag bara stod där som ett fån och gapade först. Bilden jag har klistrat in här gör knappt rättvisa för hur vackert det var. Salen är av 360-graderssnitt så att scenen är i mitten och publiken sitter runtom hela scenen. Ovanför scenen finns en stor orgel, vilket man kan se på bilden. Väggarna är fantasifullt utformade i böljande trä. Visst är det vackert, men när konserten startar är det också uppenbart att det är byggt för att spelas i. Akustiken är fulländad.

Jag kan inget annat än att rekommendera er att göra ett besök på Kocerthuset i Köpenhamn. Från Malmö är det enkelt att ta sig dit med tåg. Precis intill Koncerthuset finns en Metrostation.

Koncerthuset bjuder inte bara på klassisk musik. Den kvällen jag var där spelade det gamla indiebandet Tindersticks och tidigare i veckan spelade även Tegan & Sara. Inom den närmsta tiden kan ni se akter som den norska singer/songwritern Thomas Dybdahl den 9 november, eller den amerikanska bluesrockaren Beth Hart den 14 november, eller varför inte vår egna Melissa Horn som spelar i Studio 2 samma dag som Beth Hart.

Läs mer om Koncerthuset på deras hemsida: http://www.dr.dk/Koncerthuset/

Visa alla artiklar av Camilla Svedén (152 st)

A-Ö

2014

2013

2012

2011

2010