I samband med Adées spelning på årets upplaga av Rookiefestivalen ville vi veta mer om henne och hur det känns efter allt som hänt i hennes musikkarriär under de senaste åren. Jag träffar Adée efter hennes medverkan i paneldebatten angående jämställdhet i branschen och det är en mycket glad, driven och gullig tjej jag möter. I ungefär fem år har Adée satsat på musiken fullt ut och det började på riktigt då hon startade sin musikproduktionsutbildning i Stockholm. Men även innan detta så har hon alltid sjungit och tagit de chanser hon fått att stå på scenen, samtidigt som hon också arrangerat egna grejer så som konserter.

-Jag har alltid varit ganska driven på den biten, att få saker gjorda. Arrangera och planera olika evenemang har därför passat mig väldigt bra.

Som artist framställer Adée sig som lite genre lös, men någonstans är det en blandning av soul, pop, RnB och hip hop. Men detta ser hon dock inte som något negativt utan som en möjlighet att skapa något nytt. 

-Det bero lite på vad jag vill visa, för jag har så mycket mer än bara en sida och jag vill kunna visa allt. Min hysteriska-, känslosamma-, och jättearga sida för att kunna ventilera mig, förklarar Adée. Texterna är även viktiga i denna process, då Adée vill sjunga det hon skrivit själv. Hon tror det är som någon sorts bearbetnings grej av sin egen person då hennes texter blivit mer personliga med åren. Men det är samtidigt obehagligt att sjunga mer personliga texter. Adée förklarar det som att det gäller att hålla det någonstans där det inte blir för privat, men samtidigt personligt som alltid är bra att förmedla. Det kan dock vara en hårfin gräns som kan vara svår att dra säger Adée.

Just artistnamnet Adée kommer inte av en slump utan det var en kompis till Ida som tyckte att hon skulle ha ett artistnamn då hon uppträdde på deras skola. Samma kompis kom då på namnet Adée och nu har namnet blivit en så pass stor del av Ida att hon även kommer lägga till det som sitt eget namn, Ida Adée Olsson.

-Det känns naturligt och väldigt kul att min kompis kom på namnet också, säger Adée.

USA-turnén var ett stort steg i rätt riktning för Adée och hon kände att hon fick en mer direkt kommunikation med publiken då hennes texter är på engelska. De förstod ironin i en av hennes låtar, Burning Candels, som är skriven lite på skämt eftersom den är så hård och inte alls är applicerbar på Ida. Medan här hemma i Sverige tycker de flesta bara att det är en cool låt.

-Det var verkligen en häftig känsla, säger Adée.

Att låten Woman valdes till Nordiskt Forums officiella låt är dock det största som hänt Adée och har gjort jättemycket för henne i hennes artisteri. Då låten Woman är en väldigt känslomässigt laddad låt för Ida så blev det nästan ännu häftigare att hon även kunde beröra och inspirera andra. En väns fru började till och med gråta när hon stod bredvid Adée och såg videon för första gången. 

-Det känns sjukt fräckt att vi lyckades få till den känslan, menar Adée. Men att komma till Hultsfred och Rookiefestivalen är inte någonting som går av för hackor det heller. Ida beskriver att Hultsfred alltid har varit ”the shit” för att det varit så pass nära hennes hemort Öland. Just Rookie har alltid varit hypat på något sätt för Ida och hennes vänner så hon tycker att det ska bli jätte roligt att komma hit och uppträda. Ida lyfter även fram att det är fantastiskt att det finns sådana här scener idag, där man får visa upp sig och träffa andra inom branschen och till och med folk från andra länder som är där för att lyssna på det man gjort. 

För att då lyckas som rookie tror Adée att man ska hålla fast vid sin idé och alltid tänka att det kan vara sista spelningen man gör på scen.  Att man njuter av stunden och inte tar något för givet. Adée har själv många gånger tvekat på om hon varit för envis och kört på med sin grej och vägrat sjunga covers. Men under tiden har hon känt att det måste vara så, även om det inte skulle slå igenom så ska man i alla fall vara stolt över det man gjort och man ska älska det man gör.

Adée tror även att just musik-, event- och produktionsskolor är en bra början att bygga sitt nätverk i branschen.

-Man lär ju känna sina framtida arbetskamrater där,  säger hon. Adée själv har redan samarbetat, och gör ännu det, med några av hennes klasskompisar. En kille hjälper henne med mastring av hennes grejer och så träffade hon sin nuvarande pojkvän där som delvis producerar hennes musik. Jag håller helt med Ida, jag har själv gått en musik och event-utbildning, faktiskt i Hultsfred, och de vänner och kontakter jag skapat där kan ingen någonsin ta ifrån mig. 

Adée, Rookiefestivalen, Hultsfred, 2014-10-25, foto: Felix Johnny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler foton från konserten finns här. 

Adée finns på Spotify, lyssna här. 

Twin Atlantic, november 2014
Adrian Lux, oktober 2014

Pin It on Pinterest

Share This