– Det där tycker jag är så jäkla svårt alltså jag skulle kunna säga att det här är R&B, att det här är pop, soul, det är allt möjligt. Själslig dansmusik… hjärtekrossande musik.

Och där har Amanda mycket gemensamt med de artister som hon delar scen med under en höstkväll i lilla orten Hultsfred under årets Rookiefestival. Det som de har gemensamt, vare sig det är Valskrik eller Blackshots är att tunga känslor har fått ha större fokus i deras material. Inget är för allvarligt och inget göms i mörka hörn i garderober utan används för som inspiration till musiken.

– Jag kommer alltid hem kvart i tre på natten och sitter där krossad igen och bara skriver mina låtar… det är då det blir som bäst.

Trots de tyngre ämnena så är Amanda väldigt lugn och har ofta nära till skratt. För den utomstående kan fördomar ge intrycket att hon inte tar musiken på så stort allvar men det är så fel som man kan bli.

– Jag har alltid, så länge jag kan minnas, haft musiken som det enda självklara i mitt liv, jag har haft mycket som har varit suddigt och luddigt men musiken har alltid känts självklar.

Det var i de tidiga tonåren som hon bestämde sig för att musiken inte räckte som en hobby utan skulle bli något större och med stöd från sina föräldrar gjort resan från att klinga på skolans piano under rasterna till att bli en av Spotifys ”Kvinnor att hålla koll på under 2014”.

– När de gjorde den där artikeln och skrev att om tidiga Robyn och Candi Staton hade fått en dotter så är det jag och det tyckte jag var väldigt kul. Det var verkligen en ära, för båda dom två är verkligen förebilder, dom är jätteduktiga sångerskor. Inte bara sångerskor utan hur dom är som personer, tycker jag det är grymt faktisk.

När vi började prata om influenser och förebilder så var det väldigt tydligt vem som har inspirerat och gjort avtryck musikaliskt i hennes liv. Det finns även ett fokus med skapandet och vad musiken har för syfte. Texter med djupare mening trots deras dansanta och elektroniska paketering med budskap som bottnar i egna erfarenheter som väldigt ung. Intrycket är att Amanda har tagit mörkare perioder i de unga tonåren och vänt det till funderingar och ifrågasättande av förväntningar och normer när det gäller unga människor och framför allt unga kvinnor.

– Det är verkligen min dröm att bli en förebild för tjejer i den åldern. Jag vet när jag var i den åldern då var jag inte direkt så att jag var utanför, men just psykiskt så hade jag det jävligt svårt, vilket inte är konstigt för all media som man matas med varje dag om hur man ska se ut. Så jag vill ju verkligen bara försöka finnas som ett stöd, visa upp det jag har, min historia och verkligen försöka bryta det här mönstret och få folk att fråga sig själva varför och vad det beror på.

Amanda har märkt att det görs skillnader på henne för att hon råkar vara just tjej i den bana som hon har valt men låter inte det avskräcka henne.

– Därför känner jag att mina mål med musiken är att jag verkligen vill kunna vara med och göra min del. Jag har vissa väldigt starka åsikter, visst att vi har kommit långt men det finns väldigt mycket kvar och det behövs människor som sätter ner foten och säger att det här är inte riktigt okey istället för att man bara flyter på.

Den självutnämnda ”känsloraketen” har en plan och fokus med vad hon vill inom den närmaste framtiden både när det gäller hennes sound och karriär.

– Jag går alltid omkring och går lite i min egna värld fast jag vet vart jag ska.

Vart känner du att du är på väg med din musik?

– Jag känner att för varje gång jag kommer till studion så känner jag att jag utvecklas mer och mer. För jag hittar typiska musikaliska grejer som jag känner så här, det här är jag. Att jag hittar nån tonart eller att jag spelar pianot på ett visst sätt. Jag har börjat märka att ah, det är mitt sound.

Om du skulle liksom se dig själv om sex månader från idag efter att du fått stå på Rookiescenen?

– Jag hoppas på att det blir ett bra gig och att jag får uppmärksamhet. Jag är så jäkla taggad på att lira nu så jag vill bara ut och spela! Och jag vill släppa mer musik så jag hoppas inom sex månader ha släppt en till singel.

Vad vill du förmedla till Hultsfredspubliken ikväll?

– Energi. Och beröra!

 

 

Adrian Lux, oktober 2014
The Royal Concept, september 2014

Pin It on Pinterest

Share This