När började ni med musiken?

Vi är ett band som har våra rötter i Småland, men alla fem bor på olika orter runt om i landet. Vi gör popmusik med svenska texter, vi försöker att röra oss utan för mycket referenser i musikens värld. Vi skapar utifrån nuet

Var kommer namnet ifrån?

Det är ett vackert namn men det finns också en Blända-sägen i Kronobergs län, där den kvinnliga arvsrätten kom tidigt (för Sverige).

Hur många skivor har ni släppt? Likheter eller skillnader mellan skivorna? Har det gått som ni förväntat er?

Vi har släppt 2 skivor och en ep. Första skivan var mer som en mosaik, låtar som tillkommit under lång tid. Vi försökte att få ihop något utifrån det vi hade då. Vi hade bra förutsättningar, fin studio och ett skivbolag som trodde på oss och hjälpte oss med allt. I och med andra skivan börjar siktet ställas in lite mer. Tydligheten. Texterna blir lite bättre. Vi är mer oss själva. Den tredje skivan vi nu gör är mest fulländad. Där har texterna utvecklats och musiken fått ett större djup. Vi har försökt att utgå mer från våra egna medvetanden än att anta roller och identiteter. Man kan säga generellt för hela vår resa är att, det har gått mycket bättre än vad vi kunnat hoppats på.

Vem skriver låtarna? Texterna? Hur ser processen ut? Vad kommer först då? Melodi eller text? Vad vill ni förmedla med texterna?

Låtarna skrivs i huvudsak av mig (Magnus Josefsson) och Christoffer Schlee, som brukar bidra med några fina låtar på skivorna. På nästa skiva kommer han att ha med tre låtar. Vår trummis Mikael Norstedt (The Person) har med en låt och jag har skrivit en låt tillsammans med vår kör och percussionist Henrik Blomquist. För min del kommer låtarna i bitar, man plockar ner hela blocket. För mig är det viktigt att man inte gör musik med sitt intellekt, utan att man utgår från energin, närvaron och känslorna.

Vilka musikaliska förebilder har du/ni?

Varierat, vi lyssnar alla på ganska mycket och varierad musik. Men gillar verkligen Hammock, The Beatles, Nick Drake, Donovan, Neil Young, The Velvet Underground, The Amazing, Love Olzon etc.

Om du bara fick lyssna på en låt, för resten av livet, vilken blir det då?

Förmodligen Boeves Psalm – Lars Hollmer

Vilken av era egna låtar är favoriten?

Måste nog säga att nya singeln – Var jag för hård/rädd, är favoriten just nu.

Spelar du alltid med band eller även själv?

Vi spelar oftast med hela bandet, men ibland gör vi några spelningar med mindre sättning

Hur sattes bandet ihop?

Jag jobbade i Fashionpolice studios som tekniker och producent åt andra artister men ville helst göra egna skivor, så jag satte ihop ett band med folk från Småland som jag känt under både längre och kortare tid. Hela idén med Blända från början var att det inte skulle vara producerat, att vi var totalt orepade innan vi spelade in och bara körde

Var trivs du bäst? På scenen eller i studion?

Musikstudion är ju mitt hem. Jobbade heltid under flera år i studion, sedan hade vi tur och hittade en fantastisk studio i Nybro i Småland – Dreamix, där trivs vi alla väldigt bra, men att få framföra sin musik live är ju ett fantastiskt sätt att få vara och uttrycka sig i nuet. Gillar båda mycket!

 

Vilken har varit den bästa spelningen?

Vi har länge pratat om spelningen på altanen till Röstånga Mölla i Eslöv den där soliga sommardagen för några år sedan. Men nu skulle jag nog säga release-spelningen på Kafé deluxe i Växjö i september 2015. Det var en stund i nuet med vacker energi.

Har ni haft någon katastrofal spelning? Hur hanterar ni en dålig spelning?

Vi har gjort dåliga spelningar. Det får man göra, men det är tråkigt. Vi försöker att inte fokusera på det som är dåligt och negativt i historien. Vi hoppar helt enkelt över det och fokuserar framåt.

Är uppvärmning viktig innan en spelning? Vad gör ni?

Jag försöker att fokusera en stund. Gärna meditation, men krogmiljöer uppmuntrar inte alltid till det.

 

Vad föredrar ni? Festival eller konsert?

Konsert. Det är alltid roligast att spela konserter.

 

Händer det att folk kommer fram på stan? Är det ok?

Med första skivan kunde det faktiskt hända. Man trodde inte det var sant, men det är klart att det är ok. Varför skulle det inte vara det?

 

Har ni några dolda oväntade talanger?

Alla människor bär på sin talang. Vi har flera.

 

Har du några tips till de som vill slå igenom?

Först och främst – varför vill du slå igenom? Vad ska hända med det? Vart ska det ta dig och varför? Är man bara ute efter bekräftelse är det nog bättre att göra något annat. Musik är ett magiskt och vibrerande kommunikationsmedel. Tänk över vad du sänder ut. Var dig själv. Ha roligt. Hitta glädjen i att göra musik.

 

Vad gör du om tio år?

Det vet jag inte. Men kanske bor jag deltid i mitt hus, och resten av tiden i ett annat land. Jag arbetar inte för mycket. För hoppningsvis har den personliga utvecklingen fortsatt och den inre friden blivit ännu större.

 

Har ni något motto?

För närvarande i nuet. Älska dig själv och andra. Förlåt dig själv och andra.

 

Hur kombinerar ni artistandet med vardagslivet?

Just nu arbetar flera av oss heltid. Så nu blir det att ”lägga pussel”.

Är du artist på heltid, och går det att vara det idag i Sverige?

Ingen av oss är musiker på heltid just för tillfället. Några av oss har dock tidigare varit det, både på hel och deltid.

 

Vilken låt kan rädda vilken fest som helst?

Wuthering Heights med Kate Bush

 

 

Blända Facebook

Blända Spotify

Johanan, december 2016
Frida Öhrn, juli 2016

Pin It on Pinterest

Share This