Många känner ju till Den Svenska Björnstammen men hur igenkända blir ni egentligen?
– Inte alls i stort sätt, berättar Åke Olofsson. Det är ju vissa som lyssnar på oss som ibland kommer fram. Senast var på IKEA… De som känner igen oss är ju folk som känner oss och folk som tycker om oss och lyssnar på oss. Det kommer inte fram några elakingar som ska berätta hur dåliga vi är.

Nya skivan heter I förhållande till. Vad kan ni berätta om den?
– Det är en livfull platta, inleder Åke. Den är ganska splittrad på något sätt… Den har några snabba låtar och så ganska många långsamma låtar. Det är lite en fortsättning på förra skivan. Tror jag! Många tycker att den är lite mer melankolisk än den förra. Det var nog ganska många melankoliska texter som skrevs efter förra skivan som kom med på den här.

Hur går det till när ni skriver låtarna? Är det en kollektiv insats?
– Det är en kollektiv insats i mångt och mycket, bekräftar Åke.
– Fast man jobbar ju inte alla samtidigt, fortsätter Dan Brännvall. Det är väldigt mycket två och två.

Killarna förklarar att låtarna skrivs i studion samtidigt som de spelas in. Det innebär alltså att när en låt är färdig så är den också inspelad och klar, det är inte frågan om att spendera många långa timmar i replokalen för att hitta rätt med låtarna. De menar att låtskrivandet har blivit ett sätt för dem att umgås med musiken som samlingspunkt, inte bara för att alla är med och skriver på låtarna utan också för att de också skickar runt instrumenten mellan varandra under inspelningen. Det kan kanske liknas lite vid hela havet stormar men ju närmare skivsläpp de kommer ju mer seriöst blir det för att hinna klart i tid till deadline.

Hur funkar det när ni spelar live då? Hur mycket kommer från datorerna och hur mycket spelar ni faktiskt?
– Vi spelar ganska mycket, berättar Dan. Vi har nästan alltid haft en trummaskin och sådant som bakgrund. Vi kan ju inte kasta runt instrumenten live som vi gjorde under inspelningen, i alla fall inte under en låt. Mellan låtarna så skickas det runt lite…
– Det är lite som stödhjul, ju bättre man bli på att cykla så tar vi bort mer och mer, förklarar Åke. Så på senare tid är det mindre. I början var det bara backtracks, sång och kanske en trumma.

 

Har ni krånglat till det för er själva då? Alltså har ni programmerat något som är helt omöjligt att efterlikna live?
– Så är det verkligen, säger Åke. Ibland väljer vi att spela det i backtrack för att vi tycker det är viktigt för låten, ibland gör vi om det eller till och med skiter i att spela det eller spelar något annat. Det beror lite på. Generellt sätt så försöker vi göra lugna låtar lite vildare i live. Även om vi inte är ett så vilt band… Jag gillar att lyssna på lugna låtar hemma men på spelning vill man kanske ha lite mer fart.

Personligen så vill ju jag att något ska hända när jag ser ett band live. Om jag bara vill höra låtarna spelas rakt upp och ner kan jag ju lika gärna stanna hemma!
– Precis så är det ju, håller Åke med.
– Vi strävar ju efter skivan men det kommer ju aldrig… börjar Petter Frisendahl säga innan han avbryter sig själv. Nä det gör vi inte!
– Det blir ju oftast så när vi börjar spela en låt så lär vi oss den exakt som på skivan, förklarar Åke. Sen när vi repar den så blir det att folk kommer på nya grejer att spela.
– Vi håller på att sätta ihop det just nu och det börjar ta form, berättar Dan. Det känns bra!

Den Svenska Björnstammen är inte ett vanligt popband. Det är inte bara det faktum att låtarna skrivs samtidigt som det spelas in och det här med att de gett sig själva fria tyglar att spela vad de vill under inspelningen som gör att de sticker ut bland övriga svenska band. Under året kommer även en serieroman, Evig lycka, ges ut som bandmedlemmen Klas Isaksson är skapare till. De står också som samproducenter till en film om gruvsamhällen som en av de andra bandmedlemmarna har varit med och gjort. Dessutom har de bildat ett aktiebolag – Björnstammen AB. De är anställda i sitt företag och får lön varje månad, det pensionssparas och inbetalningarna till Skatteverket sköts. Killarna menar att de leker affär fast att det är på riktigt.

Det som slår mig under vårt samtal är att de alla är väldigt engagerade i allt vad de än gör. Oavsett om det är frågan om att spela in en video eller om det frågan om att betala in arbetsgivaravgifter så görs det med stort engagemang. Kanske är det också det engagemanget som fångat publiken?  Det är inte utan att jag blir nyfiken på vad de kan hitta på härnäst. Jag är övertygad om att oavsett vilken idé de kläcker så kommer det vara något helt oväntat från ett popband.

Pretties for You, april 2014
Sick Puppies, april 2014

Pin It on Pinterest

Share This