När Frida valde att gå solo gjorde hon det med ett nytt sound och musikalisk riktning som hon inte tidigare visat upp.  Det är elektroniska landskap som omger Frida Öhrns fantastiska röst och hennes melodier. Ljudbilden blir en mix av Massive Attack och Björk som möter åttiotalets synthpop och modern svensk electropop.

Debutsingeln What Are You Waiting For har redan fått ett väldigt fint mottagande från både musikskribenter och lyssnare. Singeln är nämligen en uppmaning både till henne själv och andra kvinnor. Låten handlar om att våga satsa, att inspirera och inte hållas tillbaka vare sig av andras förväntningar eller sina egna rädslor.

Den 16 september släpper Frida debut EP:n Bang Bang och kommer nu att åka på en sommarturné. Ett stopp blir på festivalen Latitud57 i Oskarshamn, fredag den 8 juli, och vi passade på att ta ett snack med Frida.

Året var 2014 då Frida och Cookies n Beans tillsammans tog beslutet om att ta en paus med bandet. Alla var överens och de skulle prioritera lite annat för ett tag även om bandet idag ännu finns kvar. Frida beskriver det som att det kändes så rätt för henne då hon skrivit en hel del och hade flera idéer som bara ville ut i ett soloprojekt. Där och då kom Frida fram till den punkt där hon kände att hon inte kunde vänta längre.

– Nu känner jag att jag vill göra det här och då ska jag följa det och inte fega ur på något sätt, beskriver Öhrn det.

Det var så mycket mer som Frida ännu ville utforska, allrahelst den elektroniska ljudbilden som är en stor del av hennes nya solomaterial. Det uppstod som ett kreativt flow som hon bara inte kunde stoppa och Frida säger att hon kände sig nykär i musiken på något sätt. En inspirationskälla för Öhrn var också att träffa nya människor som har en annan ingång till musik och som hon inte spelat eller skrivit med tidigare. En av dem är August Zakrisson som Frida skrivit nya singeln What Are You Waiting For tillsammans med.

Frida valde även att lämna tryggheten i att vara signad av ett skivbolag. Öhrn ville göra varenda del själv och därmed behålla kontrollen. Nu tar Frida alla beslut själv och ingenting glider iväg och sipprar ut och tar sidospår som det lätt kan göra om man är för många kockar i soppan. Detta har självklart inneburit en stor risk, även ekonomiskt. Med det menar Frida att hon verkligen tar detta på allvar och att hon vill att det här ska bli så bra som det bara någonsin kan bli.

– Jag vill känna mig stolt över det här och att jag står för allting in i minsta detalj – och det gör jag! poängterar Öhrn.

Mitt i allt detta roliga om Fridas nya solokarriär och hur hon vill inspirera andra att våga gled vi in på ett lite mer allvarligt men viktigt ämne, sexuella övergrepp och våldtäkter. Inte minst nu efter händelserna på Bråvalla och Putte i Parken, även om det alltid är viktigt att prata om det. En av de första låtarna Frida gjorde under 2014, och som hon alltid spelar live, handlar om just sexuella övergrepp. Låten heter Echoes och är en historia som Frida burit med sig länge. En dag vällde bara historien upp som handlar om en nära vän till Öhrn. Låten beskriver hur skamfullt det kan vara för offret och hur absurt det är att skulden finns hos den drabbade. Det ekar kvar i ens minne och i ens kropp i många år efteråt, ibland även hela livet.

Idag är Frida även tvåbarnsmamma och reflekterar därmed ofta över hur hon ska få dem att föra vidare värderingarna om att ett nej alltid är ett nej. Öhrn menar på att vi alla tillsammans måste skapa samhället och världen som vi vill leva i och det kan vi bara göra genom att prata med varandra. Även om frågorna känns obekväma så måste vi våga prata om dem för att det ska kunna bli någon förändring.

En fråga som inte alls kändes obekväm var hur Frida känner för att komma till Oskarshamn och Latitud57 och spela. Hon berättar att hon varit på festivalen en gång tidigare, då med Cookies, och minns det som en jättebra festival. Det var så bra ljud och ljus, skön stämning och en underbar publik. Dessutom blev det ett legendariskt jam i backstageområdet den gången. Öhrn säger även att det ska bli kul med denna sommarturné. Att äntligen få möta publiken och få dela med sig av sin musik.

– Det blir euforisk pop med elektroniska inslag, mycket av min röst och min innersta historia. Ni får dyka in i mina tankar, och givetvis – Dansa med mig, avslutar Frida.

Till sist frågade jag Frida om några tips och råd för den som vill slå igenom med sin musik idag och de kommer här:

  • Se sitt nätverk, exempelvis klasskamrater
  • Våga se dem som man har i sin närhet, alla är bra på olika saker
  • Samarbeta, för det är tungt att dra allt själv
  • Våga fråga, man kan inte få mer än ett nej
  • Spela mycket inför publik
  • Pröva sig fram tills man hittar sin grej

 

Blända, december 2016
Royal Republic, maj 2016

Pin It on Pinterest

Share This