Ni verkar vara väldigt produktiva. Det här är den femte skivan ni släpper sedan 2004.
– De säger att det är ovanligt mycket men det är ju inte ens en skiva per år! Låtskrivarmässigt skriver jag lätt låtar till en skiva på ett halvår. Det som tar tid är att repa in det nya och spela in, inte att skriva låtar. Sen måste man ju ha något att säga också och det tycker jag att jag har.

Kan du berätta lite om den nya skivan? Hur låter det jämför med era tidigare alster?
– Det är inga stora skillnader. Det är inget vi försökt göra medvetet – att försöka låta annorlunda! Det är lite smågrejer vi ändrat. Vi har spelat in mycket live, det har vi inte gjort tidigare. Innan har vi spelat in ett instrument i taget och nu har vi spelat in mycket instrument på samma gång. Flera har sagt är det är det bästa vi gjort någonsin men det får vi väl se hur det blir…

Bille the Vision and the Dancers ger ut sina skivor på det egna skivbolaget Love Will Pay the Bills. Redan från början bestämde de sig för att inte söka någon annans godkännande utan bara göra sin grej och då var lösningen att starta eget skivbolag. Lars förklarar att han med ett tidigare band skickat runt demos till skivbolag och att det inte kändes speciellt uppmuntrande att få tillbaka färdigtryckta svar utan någon kritik. Han menar att det inte kan vara bra att hela tiden försöka övertyga någon annan om att det man gör är bra. 

Ni har fans över hela världen. Vad tror du att det beror på att ni går hem på så många olika breddgrader?
– För att vi har fokuserat på berättelserna och texterna. Att det är det som är grunden. Vi vill berätta en historia och sen om det är grammatiskt rätt eller om vi uttalar ordet rätt det spelar inte så stor roll utan det är berättelsen som ska ut och det är det viktiga. Det blir någonting direkt i det som man kan ta till sig.

Lars berättar att statistiken talar sitt tydliga språk. Den mest besökta sidan på deras hemsida är just den där texterna finns. Återkommande karaktärer i texterna är Pablo och Lily. Ett försök har gjorts att skriva texter som inte handlar om dem men resultatet blev då alldeles själlöst enligt Lars.
– Vi tyckte allihopa att det blev en helt annan nerv när de kom tillbaka.

Ni är ju ett Malmöbaserat band. Vad har Malmö betytt för er?
– Vi valde Malmö för att det var ganska lätt att hitta lägenheter och inte så dyrt heller. Det är en bra stad för kulturarbetare att bo i tror jag. Stockholm har aldrig varit något alternativ för där hade vi varit tvungna att jobba mycket mer för att ha råd med hyran. På så sätt har Malmö betytt mycket.

Samtidigt menar Lars att de förmodligen förlorat mycket på att inte bo i Stockholm. Detta på grund av att popjournalistiken i mångt och mycket återfinns i Stockholm och att det då är lätt att hamna i skuggan när man inte befinner sig där själv.

Ni är ju ganska många i bandet, håller ni alltid sams?
– Vi håller inte alltid sams. Det är väl knappt aldrig vi gör det! Haha! Att det fungerat så bra som det gjort tror jag är för att vi alla prioriterat det ganska högt. Det är helt fantastiskt att åtta personer väljer det här framför så mycket annat.

Lars avslöjar att en av hemligheterna bakom Billie the Vision and the Dancers är planering. Med planering kommer man långt är vi båda överens om. Sköter du din egen planering är det inte omöjligt att du får möjligheten att se bandet live då de ger sig ut på turné med början i maj.

Intervju med Noah and the Whale, april 2010
Intervju med Mitt Piano, april 2010

Pin It on Pinterest

Share This