Det är många av era fans som har önskat att ni skulle bokas till Popaganda, hur känns det?
– Jättekul! säger sångaren André Vikingsson som fortsätter att förklara att de från början bad sina vänner att önska dem till den här festivalen. Ryktet spred sig och helt plötsligt var det mängder av människor som tyckte att det verkade bra och intressant. Tajmingen kunde inte vara bättre med tanke på att debutskivan Compass släpptes så sent som i onsdags.

Ni började spela när ni var tämligen unga. Vad kom först, viljan att spela i band eller kunskapen?
– Inte kunskapen, skrattar André fram. Efter fem år fanns det en baskunskap. Då var det som att man hade läst tekniskt basår till att spela bas. Efter fyra år till så förstod man vad perfektionism var, att man skulle spela saker rätt också inte bara spela för spelandets skull.

Hur bestämde ni vem som skulle spela vad? Var det lottdragning?
– Nä, det föll sig rätt naturligt. Nisse ville först spela lite gitarr men då var de platserna upptagna och så var han grym på bas. Jag sjöng, de andra körade till en början. Sen såg jag till så att körmikrofonerna försvann, säger André med ett skratt. Jag kommer hålla hårt på att det bara ska finns en sångmick!
– Alla var helt värdelösa från början, flikar gitarristen Samuel Petersson in.
– Ja men jag tyckte ändå att det var orättvist, säger André. För att när dem hade lärt sig spela så kanske jag inte riktigt hade hängt med på sången. Det kanske fanns lite känsla men det fanns inte så mycket mer. Jag fick gå djupt i mig själv och hitta vad det var som var min röst. Jag tror alla kan sjunga!
– Du har bevisat det, säger Samuel med ett skratt.
– Just det! säger André och faller in i skrattet. Nu känns det asbra. Nu känns det som om jag gjort det i hela mitt liv. Nu skulle jag kunna säga att hela min familj var en musikfamilj även fast att ingen någonsin har hållit på med musik tidigare. Från början hade jag bara meloditänket, jag kunde skriva låtar med melodier men jag kunde inte fatta något annat.

Hur går det till när ni skriver låtar? Gör ni det tillsammans?
– Jag och André började skriva låtar, berättar Samuel.
– Redan från början ja, fyller André i.
– Sen har det fortsatt så, fortsätter Samuel.

Hur snabbt började ni skriva egna låtar?
– Från första dan vi repade, säger Samuel.
– Vi har aldrig spelat en cover, slänger någon av de andra killarna ur sig.
– Nä, aldrig live. Man fattade direkt att covers lät så jävla dåligt så då var det lika bra att skriva en dålig låt som lät som oss, säger André med ett skratt. Det som är bra med vårt låtskrivande är att om jag och Samuel skriver den mesta musiken från början så är det aldrig så att man behöver tveka på när någon annan ska lägga till någonting. För att nu har vi kommit så pass långt i vårt låtskrivande att vi vet vad som är vår grej.

Är det först nu ni varit redo för att spela in en skiva?
– Till och med när vi började spela in skivan så var vi inte riktigt redo, säger André. Han förklarar att de mer eller mindre fick lura sin producent till att först spela in en demo, sedan en singel, sedan en EP och sedan fullängdaren.

Ni har jobbat med producenten Mattias Glavå, hur har inspelningarna gått?
– Det har gått fram och tillbaka, bra och dåligt, berättar André. Mattias är ganska hård men väldigt, väldigt bra. Vi var hans lärjungar. Så mellan nio och fem så spelade vi in och så fick han fostra oss. Vi hade ju ingen som helst studiovana utan vi var verkligen nybörjare. När vi började i studion var det rätt tidpunkt för oss. Vi hade lärt oss att spela, vi hade lärt oss att arra låtar ganska bra, lärt oss att skriva ganska bra men det var ändå ganska mycket som fattades. Så det är därför det tagit så lång tid. Han fick berätta vad som fattades och så fick vi förstå det.

Ni låter ju inte alls som mycket av det andra Mattias har producerat, som t.ex. Broder Daniel, Håkan Hellström, Dungen och Anna Järvinen.
– Nä, instämmer Samuel. Vi hade en vision om hur vi ville att det skulle vara och han hängde på.
– Det vi ville var att det skulle låta välproducerat, fyller André i.
– Vi lyssnade på väldigt mycket musik innan vi började spela in och tänkte ”Jävlar, så där vill vi att ljudet ska vara”, fortsätter Samuel.
Artister som Fleetwood Mac och Michel Jackson dras upp som exempel. De berättar också att Mattias introducerade dem för väldigt mycket musik som de inte lyssnat på tidigare.
– Han förstod ungefär hur vi ville att ljudbilden skulle vara och så kunde han ta det till nya nivåer, säger André. Vi ville ju att det skulle låta lite eget så att när man hör skivan så passar alla låtar in och så kan man på nått sätt höra att det är vi. Det var också någonting som kändes viktigt; att det inte skulle vara för spretigt. Förhoppningsvis lyckades vi med de grejerna!

Jag fick skivan i min hand igår, mina tankar gick åt franska Phoenix – vad tycker ni om den jämförelsen?
– Vad kul, vi tycker dem är grymma! säger André och fortsätter att berätta att jag inte är den första som gjort den jämförelsen.

Blir det full fart nu under hösten?
– Ja, vi tittar på hur vi ska göra nu i höst, berättar André. Vi kommer åka runt i Sverige en del och tittar redan på utlandet och vilka länder man ska besöka där. Det är upp till vår bokare att ta oss vart som helst. Vi hänger med på det mesta tror jag!
– Så länge det är jävligt bra betalt, flikar en av de andra killarna in.
– Precis, hotellrum och gratis cigg, säger André och brister ut i skratt.

Intervju med Robert Broberg Kalmar september 2009
Intervju med Andreas Grega juli 2009

Pin It on Pinterest

Share This