Hur har arbetet gått med inspelningen av nya skivan?

– Det har tagit jäkligt lång tid! säger Christian och skrattar. Men nu sitter vi med ett färdigt resultat och det känns så sjukt bra. Förlösande! Eftersom vi hållit på med detta i 2 ½ år jätteintensivt och har lagt ner hela vår själ, vårt hjärta och allting i det… Det brukar vara en lite blandad känsla när man ska släppa ifrån sig någonting, det känns lite som att släppa ifrån sig sitt ”kid” på dagis första gången kan jag tänka mig.
– Nu är det en sådan här konstigt vakuumtid, fyller Edvin i och syftar på perioden mellan det att skivan är färdiginspelad och innan det att den fysiska skivan är klar och ute till försäljning.
– Man behöver en paus, sen vill man få skivan i brevlådan eller gå och köpa den eller vad man nu gör, säger Mathias.

Kliar det i fingrarna att få ut och spela det nya materialet?
– Jätte, jätte, jätte, jättemycket, säger Christian. Nu är det en konstig tid fram till det att vi släpper skivan i september. Nu vill man ju bara få ut skivan och att folk ska lyssna på den. Christian förklarar att det är en ganska frustrerande period de är inne i just nu, skivan är färdig men ingen får höra den.

Blir det turné till hösten?
– Ja, först ska vi spela på Malmöfestivalen, berättar Christian. Sen så ska vi ut och turnera runtom i Sverige i höst. Sen ska vi vidare till England och Tyskland. Det ska bli jätteroligt! Vi är väldigt peppade.

Fibes, Oh! Fibes. Foto: Marisol CorreaKänner ni någon press på er inför skivsläppet?
– Vi känner press från oss själva. Vi har så sjukt höga krav, vi är perfektionister och ”pillare” så vi kan inte ta in något mer utifrån, berättar Christian.
Mathias förklarar vidare att de aldrig haft några ambitioner att tillfredställa andra med sin musik utan det har bara varit något som de känt sig tvungna att göra för sin egen skull.

På nya skivan medverkar bland annat Kim Wilde, hur gick det samarbetet till?
– Det har varit en dröm sen hur lång tid tillbaka som helst, vi har lyssnat på henne i 20 år. Det känns helt fantastiskt. Hon har varit på första plats på listan över vilka vi skulle vilja göra en duett med, berättar Christian. Helt plötsligt stod vi i London, i hennes studio där hon spelat in alla sina gamla hits. Det kändes ganska overkligt på nått sätt. Nu har man sett hennes namn i tryck bredvid låten och det känns jättekonstigt.

Kände ni någon press då, att hon skulle tycka om låten?
– De första 15 minutrarna gick man bara omkring och visst inte vad man skulle göra, säger Mathias. Men hon var så sjukt proffsig!
– Sen har hon ju en fantastisk pipa också, hon sjunger ju bättre nu än då, fyller Christian i. Hon har ett så karaktäristiskt sound. Det var så coolt att höra henne sjunga vår låt.

Sen kom Björn Skifts med på ett hörn också?
– Precis! utbrister Christian. Lite mer oväntat när man kollar på var vi kommer ifrån musikaliskt. Det är väldigt många som reagerat! Man måste lyssna på den låten också, det är så himla naturligt i den låten. Det är så självklart att han ska vara med där. Det är inte en duett utan mer som en Björn Skifts feature kan man säga. Så han kommer in och bränner av en andra vers. Det var också jävligt roligt, han är en av de största popstjärnorna vi haft.
– På 60- och 70-talet var han ju gigantisk, säger Mathias.
– Första svensken med en USA-etta, fortsätter Christian.
– Det går inte att greppa honom om man tänker på vad han har gjort, säger Edvin. Koppla musiken med de konstiga filmerna. Han känns som en snubbe som är helt genomhärlig!
– Absolut, så kändes han verkligen när vi spelade in det här, berättar Mathias. Det var precis så! Han var ju så sjukt ärlig. En helt naturlig snubbe som bara går in och bränner av världens låt utan att ha sjungit upp eller någonting.

Har ni kvar några drömprojekt nu när Kim Wilde och Björn Skifs är avklarade?
– Jag har ju länge drömt om att ha Phil Collins på trummor på någon låt, säger Christian. Han eller Dave Grohl på trummor! Det skulle vara grymt att göra. Sen finns det väl folk man skulle vilja skriva med också.

Är det svårt att få till dessa samarbeten?
– Vi har ju lyckats med alla vi ville, säger Christian och skrattar till. Från producenter till att ha skrivit en låt med Gary Kemp från Spandau Ballet. Det är väl en blandning av flyt och att vi har nått att komma med.
Christian berättar vidare att de kanske är lite naiva också, när de väl bestämt sig för något så skiter de i om tio personer säger att det är omöjligt. Den inställningen har nog tagit dem ganska långt tror han.
Fibes, Oh! Fibes. Foto: Marisol Correa
Jag läste att du Christian hela tiden strävar efter att få till de tre perfekta ackorden. Hur svårt är det att få till dem?
– Just den där grejen är nog det svåraste som finns tror jag, säger Christian. Jag tror att det är lätt att gå in i studion och jamma lite och ha lite feeling och göra 11-minuters flumlåtar. Men att göra 3.05 långa ultimata poplåtar, med hela den pophistorian som finns, det är det svåraste som finns. När man lyssnar på världens bästa poplåtar så är det bara två eller tre ackord och att göra om det så att det inte känns som att det är gjort tidigare, det är det svåraste som finns.

Christian och hans bandkamrater får sträva vidare i sin jakt på de tre perfekta ackorden. Under vår intervju har de hunnit nämna att de hoppas släppa minst 20 plattor, något jag verkligen hoppas på, så det finns verkligen tid för sökandet. Med senaste singeln Love Child tycker jag de kommit en bra bit på vägen!

Intervju med Twiggy Frostbite juli 2009
Intervju med John ME juni 2009

Pin It on Pinterest

Share This