Nu står du på egna ben, utan bandet. Hur känns det?
– Det är klart att det känns rätt pirrigt att det är mitt namn som står där. Jag hade lite funderingar, jag var inte helt säker på om det var en bra idé. Jag vet fortfarande inte om det är en bra idé! Det hade varit ganska skönt att ha ett artistnamn som någon sorts liten distans. Det är svårt att hålla isär sig själv och artistgrejen när det heter samma sak.

Tankarna på att göra en soloplatta kom i samband med att Ludwig skrev några Dreamboy-låtar som det inte blev något av. De övriga medlemmarna i bandet var upptagna på sitt håll och kvar fanns Ludwig som kände att han var tvungen att göra något. Första låten han skrev var just Jag är en idiot. Efter att ha haft den i byrålådan ett tag så spelade han upp den för Fredrik Swahn, sedermera producent av skivan, som blev jättetaggad på att göra något av det hela. Det ledde till att ytterligare låtar skrevs av Ludwig innan en demo spelades in. Med det var bollen i rullning och skrivbolag av olika storlek började höra av sig.

Det är ju många artister som släpper sina skivor på egna bolag. Fanns de tankarna med någonstans?
– Ja, lite. Vår gamla A&R som hade hand om Dreamboy ville frilansa och tyckte vi skulle köra själva. Det hade säkert gått jättebra men jag har inte riktigt tid eller lust att köra allt det administrativa runt omkring. Faktiskt.

Producentrollen har alltså Fredrik Swahn, också han från Dreamboy, tagit på sig. Ludwig förklarar att Fredrik har väldigt starka idéer medans Ludwig själv inte bryr sig så mycket om hur till exempel en gitarr låter.
– När jag skrivit en låt känner jag mig ganska färdig. Då blir jag bara lycklig om den blir inspelad hur den än låter nästan. Då får jag lita på att jag har folk omkring mig som har känsla och smak. Det har Fredrik.

Du har bytt språk också. Varför?
– Jag vet inte. Jag vet faktiskt inte. Det är en bra fråga, varför gjorde jag det? Det kanske var dumt? Jag skrev en låt och så kändes det att det gick väldigt bra att skriva texten. Alla tyckte att texten blev bra så då blev det tre låtar till. Jag klurar väldigt mycket när jag skriver musik. Tonerna och ackorden sitter jag och pusslar med som en galen vetenskapsman. Texten går det inte att vara smart med, då blir det bara dåligt.
Nu får du också stå ut med att alla tror att allt du sjunger är självupplevt.
– Ja, så är det ju inte men det får man stå ut med. Jag hämtar ju idéer från kompisar och andra också.

Är det inte dumt att utnämna sig själv till en idiot redan på sin första singel?
– Jo. Mamma blev ganska ledsen. Hon blev så stolt att jag skulle spelas på radion och sen så sjöng jag så där och då tyckte hon ”Det där stämmer ju inte alls!”.

Du måste berätta lite om inspelningen av videon till Jag är en idiot. Det är inspelat på Skansen, eller hur?
– Jag vart helt såld när regissören berättade vad han tänkt så sa jag bara ja, ja, ja, ja, ja! Han undrade om jag var rädd för något djur och jag svarade nej, nej, nej, nej, nej! Jag var jävligt peppad, framförallt på aporna. Jag ville ha en apa när jag var liten men nu fick jag träffa dem. Det var otroligt kul!
Går det att koncentrera sig på det man ska göra när man har en liten apa klängandes på huvudet?
– Det var svårt att inte låtsas om dem så mycket. Det var bara att sjunga låten, titta in i kameran och låt dem göra sin grej. Klättergrejen!

Nu ligger skivan klar och en höstturné väntar för Ludwig. Som inte alls är någon idiot.

Är du nyfiken på videon till Jag är en idiot så kan du se den här:
http://www.youtube.com/watch?v=2mUgKZeqreA

Intervju med The Magic Numbers maj 2010
Intervju med Noah and the Whale, april 2010

Pin It on Pinterest

Share This