Vanligtvis brukar jag träffa band som precis ska släppa en skiva. Så är det inte med Noah and the Whale. Deras senaste skiva släpptes i september förra året och snart är det dags för dem att bege sig in i studion igen för att spela in sin tredje skiva.
– Vi har en ganska bra uppfattning om hur den nya skivan kommer låta, förklarar violinisten Tom. Det är bara en fråga om att spela in den.
Ser ni fram emot att gå in i studion?
– Det är det bästa med att spela i ett band, att få spela in skivor, säger Tom.
Hur mycket material är klart till den nya skivan?
– Ungefär 70 procent skulle jag säga, säger basisten Urby. Vi har en uppfattning om i vilken rikting vi ska ta det och vilket sound vi vill ha.
– Vi kommer spela in i samma studio och med samma producent som förra gången, förklarar Tom. Det hela kommer kännas väldigt hemtamt.

Har musiken alltid varit en stor del av era liv?
– Jättestor, säger Tom. Jag är violinist så jag har en klassisk bakgrund.
– Jag var också violinist tidigare, inflikar Urby.
– Man kan kanske säga att vi har det i blodet, fortsätter Tom. Min mamma är sångerska så det har alltid funnits musik runt mig.

När lämnade ni den klassiska musiken?
– Har du gjort det, säger Urby och tittar på Tom och skrattar.
– Nja, jag slutade spela klassisk musik när vi startade bandet, säger Tom lite svävande. Jag lyssnar mycket på klassisk musik och det är fortfarande en stor inspirationskälla för mig.

En annan inspirationskälla är film. Alla i bandet är intresserade av film så tillsammans med den senaste skivan The First Days of Spring spelades helt sonika en film in med samma namn som skivan. Idén kom ursprungligen från sångaren och låtskrivaren Charlie Fink. Urby förklarar att under hela inspelningen av skivan var de hela tiden medvetna om att en film skulle göras. Filmen ackompanjeras av musiken från skivan och de två medierna vävs samman till något nytt. För Noah and the Whale var filmen ett sätt att få albumet att växa. Tanken är att filmen och musiken ska komplettera varandra och göra upplevelsen större.

Eftersom ni är så filmintresserade så måste jag ju fråga om ni har någon favoritfilm?
– Favoritfilm… säger Tom och funderar. En film som jag verkligen tycker om är Let the Right One In [Låt den rätte komma in, den svenska vampyrfilmen baserad på John Ajvide Lindqvist bok med samma namn].
– Bra val, bra val, säger Urby och skrattar.
– Jag älskar den filmen, säger Tom.

Förra hösten råkade Noah and the Whale ut för något som måste klassas som bland det värsta ett band kan råka ut för. Deras instrument och övrig utrustning stals efter en spelning i Manchester. Tjuvarna hade helt enkelt kopplat loss den trailer där utrustningen var packad samtidigt som bandet låg och sov på hotellet bredvid.
Vad var er första reaktion när ni insåg att er trailer var borta?
– Jag tror att vi blev fulla… säger Urby.  Om man blir av med en gitarr skulle det vara det värsta som skulle kunna hända en. När man blir av med ALLT från instrument till förstärkare till verktyg kan man inte ens ta in det. Vi var ute på turné och hade ingenting. Om man är en musiker utan instrument så är man inte längre en musiker!
Hur löste ni det?
– Den brittiska pressen var faktiskt helt fantastiskt, berättar Urby. Vi fick mer uppmärksamhet för stölden än vad vi fått tidigare för vår musik. Folk visste inte hur vi lät men de visste att vi fått vår utrustning stulen!
– Jag vill tro att det hjälpte till, säger Tom.
– Ja, det fick ju polisen att göra något, fortsätter Urby.
– Strax innan jul, när vi var i Italien och spelade, fick vi höra att en bonde i Lincolnshire hade hittat vår utrustning i sin lada, berättar Tom. Allt var helt orört! Det var perfekta julklappen.
Dilemmat var bara att bandet hunnit köpa in nya instrument då de inte trodde att de någonsin skulle återse det som blivit stulet. Dessutom trodde de att de skulle få ut pengar på försäkringen.
– Nu har vi löjligt många gitarrer, säger Tom och skrattar.

Vad kan vi förvänta oss av spelningen ikväll?
– Eftersom vi är en man kort så blir vi tvungna att arrangera om våra låtar för att det ska passa, säger Tom. Vi har inte någon spellista ännu…

Det verkar som om Noah and the Whale har lite att stå i innan det är dags för dem att ställa sig på scenen. En sak är däremot klar. Eyjafjallajökul och dess aska ska inte få sätt käppar i hjulet för dem.

Intervju med Ludwig Bell april 2010
Intervju med Billie the Vision and the Dancers, april 2009

Pin It on Pinterest

Share This