I Sverige spelas din första singel, Chose Love, på radion. Är det en representativ låt för den debutskiva, Golden Era?
– Det är svårt för mig att prata om min musik på det sättet, förklarar Rita. Det är tolv låtar på den här skivan och ordet ”love” förekommer för många gånger! Det har tagit åtta år för mig att skriva de här låtarna och det har på sätt och vis vuxit upp med mig. Mycket har hänt under den här tiden, en del dåligt och en del bra. Låtarna handlar om det som hänt under den här perioden så för mig är det här en väldigt intim skiva.
Kommer det att dröja ytterligare åtta år tills vi får höra ditt andra album?
– Jag håller på och skriver nya låtar nu, berättar hon. Jag hoppas att min andra skiva kommer att kunna släppas under 2010. Just nu så skriver jag bara nya låtar hela tiden!
Så det är så din vardag ser ut just nu, du skriver bara nya låtar?
– Ja, det kan man säga, säger hon och brister ut i skratt. Jag började skriva nytt material för ungefär fyra månader sedan och nu sitter jag vid mitt piano nästan varje dag och skriver och sjunger.
Betyder det att du driver dina grannar till vansinne?
– Nej, det tror jag inte, säger hon. De tycker om min musik så jag är lyckligt lottad när det kommer till mina grannar.

Hur kom det sig att du började med musiken?
– När jag var 14 år så började jag spela trummor i en teatergrupp här i Portugal. Jag var riktigt dålig! erkänner hon. Men det var då jag insåg att jag ville hålla på med musik. Min storebror hade ett band, Atomic Bees, så en dag gick jag till deras replokal och började sjunga med dem. Det var med dem jag lärde mig att stå på scen och uppträda inför en publik. Vi spelade in en skiva 2000 och spelade mycket live här i Portugal. Efter det blev jag inbjuden av David Fonseca, en portugisisk singer-songwriter, att spela piano med honom live. Jag turnerade med honom i sex år. Jag lärde mig massor!

Varför blev det artistnamnet ”Redshoes”?
– Jag visste redan från början att jag inte ville använda mitt riktiga efternamn som är väldigt portugisiskt, Pereira, berättar hon och förklarar att hon letade efter ett artistnamn som skulle beskriva hennes musik.
– En morgon kom jag bara på namnet ”Redshoes”. Jag tror att det kom sig av att jag som liten flicka läste många sagor och vissa av dem handlade om en legend om röda skor. För mig är det lite magiskt och det är så jag känner det när jag ställer mig på scenen. Jag vet aldrig vad som kan hända! Så för mig är det här det perfekta namnet, det beskriver mig och min musik, säger hon.
Har du på dig röda skor på scenen också?
– Ja, det brukar jag ha, säger hon och skrattar.

Vilken musik blir du inspirerad av?
– Jag är en person som gillar all sorts musik. Jag kan lyssna på countrymusik till frukost, hårdrock till lunch och dansmusik till middag, berättar hon. Jag gillar verkligen soulmusik och så lyssnar jag mycket på klassisk musik. Jag har studerat klassisk musik under sju år och det är något jag verkligen älskar. Men framför allt gillar jag bra sång och bra melodier. Det finns så mycket musik som jag tycker om. Sen finns det en kvinna, som är väldigt speciell för mig. Hon har inspirerat mig att göra min egen musik och hitta min egen röst. Hon är helt fantastisk och hon heter PJ Harvey.

Kan du föreställa dig livet utan att skapa musik?
– Nej, nej, nej, nej! protesterar hon. Mitt liv skulle vara väldigt sorgligt utan musiken.

Kommer du komma och besöka oss uppe i Sverige?
– Jag hoppas det, säger hon. Jag hoppas på några festivalspelningar till sommaren. Jag försöker organisera mitt liv, mina musiker och de jag jobbar med så att vi ska kunna komma iväg! 

Har du några svenska favoriter?
– Ja, jag gillar verkligen Stina Nordenstam, berättar hon.

Då får jag tacka för mig och önska dig lycka till i framtiden. Kanske att vi ses i Sverige till sommaren!
– Ja, det hoppas jag verkligen! säger Rita och skrattar.

Ett ögonblick Johan Olsson, Dead By April, Grammisgalan januari 2010
Ett ögonblick Stefan Sundström, Presskonferens Grammis december 2009

Pin It on Pinterest

Share This