Hur tyckte ni att det kändes ikväll?

Anders: – Det kändes riktigt, riktigt bra!

Staffan: – Ja, det var jäkligt kul. Underbar publik! Fantastisk inramning med det här Pink Floyd-aktiga temat som var på klubben.

Anders: – Förra gången vi var på Babel var riktigt bra då med, men den här gången var det folk som dansade redan från början, vilket var väldigt trevligt.

Nu hade de ju haft klubb några timmar innan er spelning, tror ni att det berodde på det? Att publiken var uppvärmd redan innan ni klev på?

Anders: – Jo så kan det vara, men det är inget som är givet. På den största liveklubben i Uppsala kommer folk dit och dansar, men sen när bandet kliver på då tittar man på bandet och sedan efter spelningen blir det dansgolv igen.

Staffan: – ”När man kollar på band så kollar man på band. När det är DJ då är det dans.”

Anders: – Vi är ganska ovana vid att folk dansar. På kvällens spelning tror jag det handlade lite mer om att det är en bra vibe på den här klubben, att det kändes inbjudande för publiken. Publiken sjöng med i låtarna också, vilket är väldigt roligt eftersom det är instrumental musik. Då vet man att man har gjort en melodi som har satt sig i alla fall, det är kul!

Jag har funderat på en sak. Hur jobbigt är det egentligen att släpa runt på en hammondorgel?

Anders: – På sådana här ställen är det ganska jobbigt. Dels är det en ganska hög scen och en trappa upp. Då måste man be om hjälp, typ av någon som rattar med ljudet eller en stackars servitris, för att få upp grejerna.

Staffan: – Fördelen med orgeln är ju att den är kompakt, vilket gör den lättburen, fastän den är tung. Fyra man kan ta den där och sen är det bara en massa annat småplock på det. Det blir ett stort kolli att bära istället för femton mindre.

Anders: – Man kan ju jämföra med ett vanligt band som har fyra stora förstärkare som väger 50 kg stycket. Då är det bättre att ta en enda 150kg-klump. Sen är de ju så att vissa spelställen undviker man. Det finns några ställen som vi varit tvungna att säga nej till på grund av att det är omöjligt att komma in, till exempel om de skulle ha en spiraltrappa.

Kan ni inte berätta lite om hur idén om Trummor & Orgel uppstod?

Staffan: – Vi lirade ju ihop i lite andra band, men det var först när vi flyttade till Uppsala som vi märkte att vi började snöa in på samma typ av musik. Då startade vi ett band tillsammans med en gitarrist och Anders började då att spela orgel, i och med att det är så pass mycket orgelelement i 60-talsmusiken. Det var ju Bosse och Loffe (Hansson & Karlsson) som influerade oss väldigt mycket. Efter ett tag började vår gitarrist engagera sig mer och mer i studier, medan vi två började lira mer och mer. Så småningom spelade vi in några demos och fick ganska snabbt ett skivkontrakt.

Hur uppstod ert samarbete med Ebbot Lundberg och Magnus Carlson?

Anders: – Det var under vår första skivinspelning. Vi skickade ut en skiva på första mixar till Ebbot, för de skulle ut på turné med The Soundtrack of our Lives. ”Det här var ju grymt”, tyckte Ebbot. ”De måste följa med oss på turné!” Men de hade ju redan förband bokat, så vi följde med lite mer som inbjudna gäster.

Anders: – Ebbot började egentligen som ljussättare för oss. Han fick dra i spakarna på våra spelningar. Efter en spelning i Göteborg när Ebbot var där och skötte ljuset snackade vi med honom en hel del efteråt. Sen fick jag ett sms mitt i natten typ: ”Jag har skrivit en text till Rest in peace”. Det tyckte vi var lite spännande, det vill vi ju höra och det ville skivbolaget också. Sen var det nog ganska kort därefter som vi spelade in låten och på den vägen är det.

Anders: – Vi hade ju skivrelease nu ganska nyligen och då kom Magnus Carlson in på ett extranummer och gjorde Time of the season av The Zombies. Zombies gjorde den bättre på sin tid än vad vi gjorde den, kände jag, men det var väldigt roligt.

Staffan: – Vi hade ju inte repat heller, men det var skoj.

Anders: – Samarbetet med Magnus Carlson, det började med att han egentligen hörde av sig till oss, eller till vårt skivbolag då. Han sa att ”om Trummor & Orgel vill spela in någonting med mig så vill jag mer än gärna göra det. Det kan du hälsa till dem!” Ungefär så var det.

Staffan: – Och varpå Ebbot svarade typ ”Han får fan ställa sig i kö.”

Anders: – Sen har vi ju varit på turné med både Ebbot och Magnus samtidigt också några vändor. Det är roligt för de har liksom hittat varandra också. De har varit ute och spelat lite och gjort lite DJ-grejer tillsammans. Det är ju rätt skoj faktiskt. Äkta ”matchmaking”!

Men ni hade inte tänkt att inleda några nya projekt med andra sångare?

Staffan: – Det är ingenting som vi har planerat för, men det finns ju ändå lite i baktanken.

Anders: – Vi har funderat lite på att kanske göra något med en kvinnlig sångerska. Vi har hållit albumen instrumentala och låtit dem bli som vår ”kärnverksamhet”. När vi sen har släppt något annat, har vi släppt det i något annat format som till exempel EP och det kanske hade varit intressant att göra just en EP med en kvinnlig sångerska. Vi har några kandidater på listan som vi gärna vill jobba med, men vi vågar inte gå ut med något namn ännu.

 

Senaste plattan, Out of Bounds, finns på Spotify, klicka här för att lyssna.

Intervju med The Concept, oktober 2011
Ett ögonblick Ola Salo och Jepson från The Ark, Rockbjörnen Live augusti 2011

Pin It on Pinterest

Share This