Ni släppte er skiva Lunatic redan 2012 och sen har den släppts igen nu i år. Vad beror det på?
– Vi släppte albumet i Sydafrika via ett indieskivbolag och när vi kom tillbaka till USA så släppte vi det på egen hand, förklarar trummisen Jesse Kongos. I slutet av förra året började vi spelas på radion i USA och då plockade Epic upp oss och släppte det på nytt.
– Efter Sydafrika så tog det ganska lång tid innan vi fick någon uppmärksamhet i USA men till slut så började en del radiostationer att spela oss och det ledde till att skivbolagen blev intresserade, berättar basisten Dylan Kongos.

Ni är ursprungligen från Sydafrika men numera har ni er bas i USA, hur länge har ni bott där?
– Vi flyttade dit när vi var barn, berättar Dylan.
– Vår pappa är från Sydafrika så vi växte upp där, säger Jesse. Vi har Sydafrikanska rötter!

Det som gör att ni sticker ut är att ni använder er av ett dragspel i er musik. Varför valde ni att göra det?
– Vi förlorade ett vad, säger Jesse och skrattar.
– Vi ville hitta det mest invecklade instrumentet och göra det coolt, lägger Dylan till.
– Nej då så var det inte! säger Johnny Kongos som är den som spelar dragspel i bandet. När vi spelade in vårt första album var det en låt som vi inte fick riktigt ordning på, ingenting fungerade! Vi prövade allt vi kunde hitta i studion och vår pappa råkade ha ett dragspel så vi prövade det och det fungerade. Det klickade helt enkelt! Mycket av den musiken som vi lyssnade på när vi växte upp har med dragspel så det passade ihop ganska naturligt med det vi försökte göra och med våra influenser.

Varför borde vi i Sverige lyssna på Kongos?
– Bra fråga! säger Jesse och ler. Det finns ingen anledning…
– Spotify är ett svenskt företag, eller hur? undrar Dylan. Och internet är snabbt här? Så ni borde pröva att lyssna på oss. Gillar ni det så ska ni lyssna för njutningen, gillar ni det inte så… Är du en masochist så kan du väl lyssna i det fallet. 

 

Vad händer framöver för bandet?
– Vi spelar på en hel del amerikanska festivaler, berättar Dylan. I augusti åker vi på turné med Kings of Leon och i oktober ska vi ut på turné med OneRepublic här i Europa.
Ser ni fram emot det?
– Verkligen! säger de i kör.

Little Jinder, augusti 2014
Swiss Lips, maj 2014

Pin It on Pinterest

Share This