Exempellistan kan göras väldigt lång, medan motsatserna är svåra att hitta, där Popaganda och Stockholm Music & Arts är dom två festivaler som står ut från övriga med sina mer jämställda bokningar. Men det finns även andra arrangörer som i alla fall har som mål att skapa en mer jämställd musikbransch, ett fint exempel på ett sådant initiativ står den helt ideella föreningen Live & Local för. Med sina uttalade mål, att skapa en levande lokal kulturscen och att få upp tjejer på scen, står föreningen för något speciellt.

– Målet är att skapa ett lokalt kulturliv i KFV-regionen (Katrineholm-Flen-Vingåker) igen, berättar projektledaren Adam Johansson. Syftet är egentligen att främja dom lokala banden, den lokala kulturen och att vi ska jobba mot en mer jämställd musikbransch. 

– Det är egentligen inget tvång att det ska vara lokalt, menar Mårten Bergström från Studiefrämjandet Musik. Men hela Live & Local-grejen är ju till att först och främst framhäva den lokala scenen.

Live & Local kommer att arrangera konserter och festivaler löpande under åren, som till exempel en minifestival den 24:e och 25:e april. Men allt når sin höjdpunkt under den endagarsfestival som går av stapeln när Katrineholmsveckan pågår i augusti. En större satsning som delvis finansieras av de mindre arrangemangen under året. Men de uttalade målen om en lokal förankring och en helt jämställd festival har visat sig innebära problem för arrangörsgruppen.

– Det går inte att få det helt jämställt i år, berättar Adam. Det är vad vi jobbar emot, förhoppningsvis kan det bli redan 2016. Men eftersom den lokala scenen är så mansdominerad så är det omöjligt att idag kombinera det lokala med femtio procent tjejer på scenen. Vi måste dessutom se till att klara oss som förening, vi måste först och främst överleva som arrangör innan vi kan lägga i sista växeln och köra full ut.

– Att främja det lokala kulturlivet samtidigt som man ska främja tjejer på scen har visat sig vara ett återkommande problem, berättar Mårten. Det är ett ständigt jagande, alla tips är värdefulla, men det finns liksom knappt några lokala band med medlemmar som är tjejer. Sen är vi ju också helt nystartade, även om varenda liten peng går tillbaka till arrangemangen så har föreningen precis börjat snurra och allting blir en budgetfråga.

Men vad beror det på att det finns så få lokala band med medlemmar som är tjejer? 

– Oj, utbrister Mårten, det är en jättesvår fråga. Jag vet inte om jag har några bra svar men jag tror att det har att göra med möjligheter och förebilder att göra. I regel börjar man ju med musik i tonåren, där läggs ju intresset, och om det då saknas forum där tjejer kan känna sig trygga är det ett jättestort problem.

Studiefrämjandet, som Mårten representerar i Live & Local, har påbörjat en satsning för att nå unga musikintresserade tjejer. Främst har man skapat ett tjejhäng, där tanken är att ge tjejer ett forum att froda sitt musikintresse. Det är en kvinna som ska hålla i grupperna och tanken är att tjejer helt förutsättningslöst ska kunna forma sitt eget intresse. 

– Det är ju liksom någonstans grunden för att få upp tjejer på scen, menar Adam. Att dom får utrymme för sina intressen, att det finns bra förebilder i hela spektrat för tjejer. Idag är alla förebilder jättestora, det saknas ett levande mellanskikt. Det är lite det klimatet att som tjej måste man lyckas på en gång medan killar får chansen att arbeta under en längre tid och får fler chanser att bli något. En duktig tjej får ofta bara höra ”sök till Idol” och det är ju inget bra koncept för många och det är ett problem.

Många ”kvinnosatsningar” i musiken blir ju ofta lite platta eftersom dom oftast drivs av män, är det något ni har tänkt på i Live & Local?

– Nja, egentligen inte, menar Adam. Det är klart att det finns med i tanken, men vi som förening är bildad utifrån kompetens och vilka kontakter som funnits. Sen råkar fyra av dom mest kompetenta i styrelsen vara tjejer.

– Det är lite konstigt, berättar Mårten. Men vi ser ju inte någon skillnad på varandra, vi har sett ett problem som måste göras något åt, sen vem som gör det är egentligen helt ointressant. I det rummet där vi sitter så ser vi inte varandra efter kön, det är bara en massa drivkrafter som vill göra saker. Det är lite knepigt, för jag till exempel visste inte hur illa det var innan jag började leta efter band med tjejer. 

– Personligen såg jag inte problemet, fortsätter han. När dom pratade om att vi måste få fram fler band med tjejer till festivalerna så tänkte jag absolut det är klart. Men när man sen började kolla runt och insåg att det är jättesvårt att få tag på så är det ju faktiskt ett problem. Allting går ju hand i hand, intresset för musiken, tjejer som får chansen och tjejer som kan bli förebilder.

Hur stort är det tänkt att det ska bli då?

– Tillräckligt, skrattar Adam. Vi siktar på ett besökarantal på mellan ett- och tvåtusen till sommarens festival. Eftersom Kajrocken drog fem-sextusen sista året så finns det ju underlag. Men vi kommer ju också att ta betalt så därför räknar vi med något mindre. 

– Så är det, fyller Mårten i. Men det som är viktigt att komma ihåg är att man som besökare faktiskt betalar till sig själv. Vi tar inte ut en krona i lön, vi köper inte ens bullar till våra möten utan alla pengar som kommer in går till arrangemangen vi gör. Allting vi gör är ju för andra, att få ge musiker chansen att synas, att få ge Katrineholm möjlighet till ett levande kulturliv igen är det som driver en. Det mår man väldigt bra av, man utvecklas som människa och den lön vi får är i erfarenhet!

Var man än bor, vad man än har för intressen är det alltid viktigt att faktiskt stötta det lokala kulturlivet, Live & Local har gett katrineholmarna ett ypperligt tillfälle att göra det. Där man helt utan vinstdrivande syften kan vara delaktig i ett levande klimat, där pengarna man betalar inte bara helt går tillbaka till arrangemangen utan man kan också vara del i ett arbete för att främja jämställdhet. Det är verkligen inte fy skam.

Här hittar du Live & Local på Facebook

Ulrik Munther, mars 2015
Joel Alme, mars 2015

Pin It on Pinterest

Share This