Hur tog allt sin början för Pretties for You?
– Vi började 2011 och det var ett initiativ från Martina och Michael, inleder Christian Johansson.
– Ska vi ta över där? undrar bandets sångerska Martina Forsgren innan hon tar över taktpinnen och förklarar att hon och bandets gitarrist Michael Franke är ett par och att de till en början skrev låtar tillsammans för att senare inse att ett band nog vore kul att ha ihop. Den dåvarande grannen Christian värvades till att spela synt och piano, kompisen Martin Brodin fick ta plats bakom trummorna och Jon-Erik Bergqvist fick ta basen. Jon-Erik har emellertid nyligen lämnat bandet och hans plats har nu övertagits av ingen mindre än Christians svåger Simon Andersson. Bandet har nu hittat sitt sound och står nu i begrepp att släppa sin debutplatta.

Jag fick skivan i morse så jag har bara hunnit lyssna igenom den en gång men det första jag tänkte, förlåt mig för det här, var att det inte låter direkt svenskt.
– Det blir vi glada för, säger Christian.
– Det sa vi senast igår till… säger Michael.

– Till en annan tidning, fortsätter Martina. Nej, det är inte så typiskt svenskt skulle jag säga. När man kommer från Göteborg får man ju ofta höra ”man hör ju att de är från Göteborg” men det tycker jag inte att man gör med vår musik. Det är väl också därför många av de influenserna som jag lyssnar på och som vi tillsammans lyssnar på är inte svenska. Vi lyssnar på många svenska artister men inte det som kanske inspirerar och har samma musikstil som oss eller vad man ska säga.
Vad är det som inspirerar då?
– Det är många olika band men ett gemensamt band som vi alla tycker väldigt bra om är Arcade Fire, berättar Martina. 

Martina, det är du som skriver merparten av era låtar har jag förstått. Du bestämmer alltså?
– Ja precis! säger Martina och skrattar.
Har ni andra några invändningar mot de låtar Martina kommer med?
– Det har inte hänt, berättar Christian. Men vi lyssnar ju ändå kritiskt.
– Ibland har man ju inte lyckats göra dem rättvisa däremot, berättar Michael. Då har vi kanske fått lägga dem på is och ta fram dem ur frysen lite senare. Oftast blir det jättebra med en gång.

Debutskivan spelades in under förra sommaren. Bandet spenderade sin semester i studion och de kunde mest fantisera om sol, bad och annat som hör sommar och semester till.
– Det blev väldigt speciell stämning, berättar Christian. Det var ju vår semester som gick till att spela in skivan. Så det var ingen som fick semester. Då satt vi alltså inomhus hela juli i princip. Man var lite konstig när man kom ut därifrån.
Konstig och blek?
– Ja, det var ju en himla vacker sommar, säger Martina.
– Har vi hört! flikar Christian in med ett leende. Det blev ju väldigt bra så det var värt det. Vi är väldigt nöjda med skivan!

Vad kan ni berätta om inspelningen då, finns det någon bra anekdot?
– Vi tillbringade väldigt lång tid i studion, berättar Christian. Vi var där i fem veckor och då var det ju lite dötid ganska ofta för några så då blev vi svinbra på Nintendo 8-bitars som fanns i studion! En av ljudteknikerna i studion ville slå vad och det handlade om att varva Punch-Out!, ett spel där man boxas, och där sista motståndaren är Mike Tyson. Då sa han ”Ni kommer aldrig fixa det och gör ni det så lovar jag att göra en hel skiva med 8-bitars remixer på alla låtar”. Det blev en del Punch-Out! i studion! Vi fixade det, vi varvade Punch-Out! Så nu väntar vi på remixerna. Det går lite långsamt.
Inte klart tills 30 april, när riktiga skivan släpps?
– Nej, jag tror inte det, säger Christian.
– Det blir nog en, säger Martin. Han fegade ur, vi fick välja om vi ville ha en halvtaskig version av alla låtar eller en bra remix av en låt. Vi valde det senare alternativet.
– Vi har lärt oss att vi ska ta sådant skriftligt nästa gång, säger Michael med ett skratt.

Efter nästan ett års väntan har det nu alltså blivit dags att låta plattan We Have Our Reasons se dagens ljus. Även om väntan har känts lång så har det inneburit att Pretties for You nu är väl förberedda inför det som komma skall.  

Zacharias Blad, april 2014
Den Svenska Björnstammen, april 2014

Pin It on Pinterest

Share This