Orden är Pär Sundströms, basist i svenska exportsuccén Sabaton, som häromveckan gick in som listetta i Sverige med sin nya platta Heroes (recension signerad Moa Manninen hittar du här). I samband med en förhandslyssning av nämnda platta tidigare i år fick jag sitta ner och ha en pratstund med Pär, Thobbe Englund (gitarr) och Hannes Van Dahl (trummor) om nya skivan och deras kärlek till fansen.

– Alla låtar är lika bra, det är något nytt för oss för. På varje Sabatonskiva har det funnits låtar jag tycker mer eller mindre om men inte på Heroes, säger Pär. Det blir svårt att välja låtar att till exempel spela live, samtidigt så blir det förbannat enkelt eftersom alla låtar har så hög klass.

– Ja, det finns alltid svaga punkter på alla skivor, fyller Thobbe i. Men inte på denna platta och det är ju väldigt häftigt.

– Sättet vi gjorde nya skivan på som är nytt för oss, har nog bidragit mycket, berättar Pär. Jag har tidigare suttit med och petat i nästan alla steg, framförallt när Jocke har lagt sång och vid mixning och så men denna gång sa det liksom bara pang och så var alla trummor, keyboards, gitarr och bas lagda och vi hade massor med bokad inspelningstid kvar.

Vad hände då?

– Jo vi byggde ett nytt högkvarter, berättar Pär. Egentligen tre studios där vi kunde repa, jobba på nya låtar och utvecklas som musiker

– Alla vi var egentligen borta, säger Thobbe. Jocke var egentligen ensam med Peter Tägtgren (producent, Dark Funeral, Marduk med flera) och så helt plötsligt: ”Nu är skivan klar, kom och lyssna gubbar!”  Det var så jäkla spännande för det var så annorlunda, vi visste ju hur slasken lät och det vi spelade in när vi lämnade studion och sen när man fick höra det så blev det bara Wooow.

– På en skiva så är sången enligt mig viktigast så jag har alltid varit med Jocke och petat och pushat honom för att det ska bli bra, berättar Pär. Men nu litade jag så mycket på Jocke och Peter att dom skulle få ut max och det var en jävligt skön känsla.

För två år sen hade Sabaton en omtumlande tid, fyra bandmedlemmar hoppade av bandet och Joakim Brodén (sång) och Pär var kvar av originaluppsättningen. Heroes är första plattan som spelats in med nya sättningen efter att Hannes, Thobbe och gitarristen Chris Rörland kom in i bandet. En ny epok skall skrivas i Sabatons historia.

 Det här är ju första gången ni spelar in en skiva med nya sättningen, hur har det varit annorlunda?

– Det gick så oerhört mycket snabbare än på tidigare skivor, berättar Pär. Framför allt gitarrer och så var liksom bara gjort och fanns där. Så har det aldrig varit tidigare, vi har alltid setat och ältat igenom saker om och om igen. Som på Carolus Rex så fick Jocke lägga gitarrer för att det inte var klart i tid och keyboardsen las i princip efter mixning. Det kändes så mycket mer professionellt på denna plattan.

Nu är ju ni nya killar med ”på riktigt” i Sabaton. Hur märker ni det?

– Ja nu när vi har varit med på en platta så kör vi igång den här turnén med en annan dignitet, menar Thobbe. Även om vi blev accepterade av fansen förvånansvärt snabbt så är det något annat nu.

– Coverfeelingen försvinner ju liksom, fortsätter Hannes. Det är jätteskönt för mig som kommer in och gör en platta på en gång. Det är ett perfekt upplägg för mig, det känns bättre och mer på riktigt att ha en platta i ryggen.

– I början var det ju lite som att man spelade någon annans låtar, säger Thobbe. Även om det till slut liksom blev ens egna på något sätt så nu är man ju med i grunden och det känns jättebra.

– Det känns lite som ett nytt kapitel, menar Pär. Visst vi har haft en fantastiskt fin studio i sju- åtta år. Men med nya högkvarteret så blir det en nystart, alla är med och vi släpper en skiva där alla är med.

Bandet har aldrig hymlat med sina mål och hur man ska nå dem. Med Heroes är tanken att USA och Sydamerika skall erövras och nya territorier skall utforskas.

– Det blir flera nystarter nu, berättar Pär. Vi kommer ju till exempel satsa på att erövra Sydamerika och där är ju alla på samma nivå.

– Ja, när jag klev in så var ju Tyskland redan erövrat, fortsätter Thobbe. Det var sextusen i publiken på vår turné och det har ju inte jag jobbat mig fram till utan det är ju dom andra grabbarna på något sätt.

– Nu börjar vi på noll i vissa territorier och utökar, spekulerar Pär. Då gör vi det som det här Sabaton, det nya Sabaton. Planen har ju hela tiden varit att den här plattan ska ta oss till Sydamerika!

Sabaton har alltid haft en utarbetad plan hur man vill jobba, bandet ligger väldigt långt före i planen med sina visioner och idéer. Heroes var planerad redan för fyra år sen då grabbarna spelade in Coat Of Arms. Per fungerar även som bandets manager och är den som lägger planerna för hur det ska se ut. Hur fungerar det egentligen med Pär som den styr över bandet?

– Pär är så förbannat bra på den biten, menar Thobbe. Han kan liksom branschen, känner folk och är jävligt bra på att strukturera så det finns inte i min värld att jag skulle behöva engagera mig i det.

– Vi litar helt och hållet på Pär, fortsätter Hannes. Han får styra men vi lämnas ju liksom inte ute utan han uppdaterar ju oss hela tiden och frågar vad vi tycker.

– Ja, jag och Jocke har gjort Sabaton i femton år nu och andra är nyare, spekulerar Pär. Vi kan det här och vet hur det fungerar och vad Sabaton är. Naturligt blir det så att jag kan bestämma mer men till skillnad från tidigare när vi var olika viljor som stretade åt olika håll så är vi en enhet som drar åt olika håll nu för tiden. Jag lyssnar på alla och det ligger ju inte i mitt intresse att göra upp planer som inte alla är med på. Men alla i bandet är så professionella och man vet vart man vill komma och litar på att jag har bästa planen för att nå dit.

Hur har låtskrivandet gått till på Heroes, är det fortfarande Per och Jocke som skriver det mesta materialet?

– Nja, de nya killarna är mer medverkande i processen, berättar Pär. Thobbe var med på två låtar på skivan, Hannes har skrivit en låt som visserligen inte kom med på skivan men som kommer som bonusmaterial. Även Chris har varit med på flera låtar, tanken är att alla ska kunna bidra och vara med och jobba så länge det låter Sabaton. Som när Thobbe har massa idéer och när han sätter sig med Jocke och han får pilla lite på det så blir det Sabaton.

– Ja, jag kanske teckna ner tjugo ideér och visade för Jocke, säger Thobbe. Han liksom gick igenom och sa, ”Det här är inte Sabaton, det är bra men inte Sabaton, det här är inte Sabaton, det här är inte Sabaton men jävlar, det här är Sabaton det här går jag igång på” Det var liksom egentligen inget jag tänkte på, utan jag skrev ner mina ideér och så visade det sig att vissa grejer var rätt.

Bandet har mitt upp i allt byggt upp ett nytt högkvarter i hemstaden Falun som enligt bandet har höjt nivån på musiken.

Det stora problemet kommer bli att välja ut material till nästa skiva, skrattar Pär, vi kommer ha så sjukt mycket bra grejer och jag tror det kommer höja oss en nivå.

– Ja, garvar Hannes. Det kan ju visserligen kanske vara världens bästa problem.

– Det nya högkvarteret var ett måste för att vi skulle kunna jobba och utvecklas, menar Pär. Det var nog en förutsättning för att våran nystart skulle fungera och just nu känns det jävligt bra. Möjligheten att kunna sitta i högkvarteret full fokuserade har verkligen gjort underverk och lyft oss.

Pressbild, Musicstage.se Foto: Jenny Ivarson

 

För er som inte vet så är Sabatons samtliga skivor koncept-plattor med utgångspunkt från krig, i historien. Till förra skivan tog bandet hjälp av historikern Bengt Liljegren för att kontrollera att innehållet var korrekt. Det är dock inget som man gör till varje platta utan till Heroes gjorde man fansen delaktiga då de fick skicka in sina egna historiska beskrivningar och vad dom ville att låtarna skulle handla om.

– När vi spelade in Coat Of Arms föddes idén till Heroes, börjar Pär berätta. Vi bjöd in fans att skicka in ideér och vi fick in tio tusen olika mail. Det kunde vara allt möjligt som till exempel ”jag tycker ni ska skriva om den störste hjälten någonsin, Darth Vader.”

– Den största hjälten dessutom, skrattar Thobbe. Men det är ju inte riktigt det vi gör.

Så det kommer inte att bli en Star Wars-platta från Sabaton?

– Nej, fortsätter Hannes skrattande. Det skulle vara den absolut sista skivan och alla krig är slut i så fall.

– Nej någon Star Wars-skiva lär det inte bli, berättar Pär. Men ibland hittar vi riktiga guldkorn. Som historien om Witold som ett fan från Polen skickade in, den satt direkt och jag kände att ”shit, den här måste vi göra” men den funkade inte på Coat Of Arms. Där och då föddes Heroes-konceptet. Så jag började gå igenom allt material och kolla vad som skulle passa i just det formatet. Ämnet är ju dock helt outtömligt, det finns utrymme till att skriva tre Heroes-skivor i veckan i två år. Men det var viktigt att hitta historier som passade feelingen med musiken och det är nog det vi lyckades bäst med nya plattan.

– Vissa saker verkar ju helt otroliga, menar Thobbe. Men det är ju någonstans det som gör att de blir hjältar. Historierna kommer ju från fansen och vi har försökt att kolla upp så mycket som möjligt även om det förstås är svårt.

– Som historien om Witold, funderar Pär. Den definierade plattan, det han gjorde var helt otroligt och helt utan egen agenda eller personlig vinning. Det han gjorde och sättet han gjorde det på utan att få ett skit för det. Det är det som definierar en hjälte.

– Vaddå, han fick ju vara med på en Sabatonplatta, skrattar Hannes. Han hade säkert varit värsta fanet och det är ju belöning nog!

Men hur mycket kan ni mjölka ur krigstemat egentligen?

– Det är nog outtömligt, menar Per, det ligger någonstans i människans natur att kriga och slå ihjäl varandra. Det som däremot är viktigt för oss är att det ska vara avslutat och inga pågående konflikter.

– Nej, vi berättar historier, säger Hannes, vi håller inte på med politik.

– Men sen kan man ju också tycka att det blir mycket upprepningar förstås, Carolus Rex var ju ett sidospår men nu är vi tillbaka där Sabaton ska vara, fortsätter Per. Nu är vi Sabaton på riktigt igen.

 

Ni tänkte aldrig tanken att släppa Heroes med svenska texter och spinna vidare på succén från Carolus Rex?

– Det var över huvud taget inte naturligt, berättar Per. När vi skrev Carolus Rex kändes det naturligt men absolut inte med Heroes.

– Det är ju lite konstigt att skriva om en brittisk hjälte på svenska förklarar Thobbe. Varför skulle man vilja göra det, om man inte gjort från början liksom?

Många av Sabatons fans är kända för att vara väldigt hängivna, bandet har lyckats odla en kultur där fansen är en lika stor del av bandet som medlemmarna själva.

Hur känns det egentligen att komma in ny i ett band som Sabaton?

– Det känns jättekul faktiskt, förklarar Thobbe. Jag har ju alltid haft egna band och projekt och grejer, men det blev ju liksom aldrig något på den här nivån som man siktade på och drömde om när man satt och tränade som liten kille. Sen kommer man med i ett så här etablerat band och liksom får möta fans som man ser är helt uppslukade av det. Det finns så mycket man vill jag, jag har så mycket att ge, så mycket jag vill ge. Åh det är en skön känsla, en fin känsla, det blir ett speciellt band till fansen. Det tog ju inte lång tid innan vi blev accepterade vilket förvånande mig eftersom det är så många die hard fans kring Sabaton.

– Du har ju ingen att tacka förutom dig själv, påpekar Pär och vänder sig mot Thobbe. Det är helt enkelt så att alla har lyft upp sig till den nivån och levererat till de som var tvivlare, levererat känslan att ni behöver inte tvivla på mig. Tvivlarna finns inte kvar, ni har bevisat att ni hör hemma här och dom som ropar att det var bättre förr är jävligt lätträknade.

– Ja, jag har visserligen spelat inför stora publiker förr, menar Hannes. Men som när vi gjorde första giget med typ sextusen, eller jag vet fan inte hur många det var men det var mycket folk i alla fall. Jag blev helt paff, mitt in-ear försvann för att folk skrek så jävla högt och det är det som är så otroligt häftigt med det här bandet, alla är så glada och ger verkligen allt.

– Vi är ju inga bad ass-killar som står med håret för ansiktet och ser ut som vi inte skitit på en vecka, fortsätter Thobbe. Vi har kul, jättekul och larvar oss även om det är allvarliga saker vi sjunger om.

– Vi försöker leverera en helhetsupplevelse, berättar Pär. Det ska vara underhållning där vi har ett samspel med publiken. Vi har inte det egot att vi kan ignorera det publiken vill ha, vill de att vi spelar en låt så gör vi det. Vi står inte och tycker att folk är idioter för att dom tycker som dom gör, man måste vara ödmjuk för de människor som ändå på ett sätt bestämmer över oss.

Relationen mellan Sabaton och era fans är ju väldigt speciell, är det något ni medvetet jobbat för?

– Ja, till viss del, menar Pär. Även om vi inte har tiden till det just nu eftersom det helt enkelt är omöjligt att träffa alla fans så har vi ju byggt det på det sättet. Vi har försökt att vara väldigt ödmjuka mot fansen, hängt med dom och gått på efterfest med dom, vi har till och med bott hemma hos vissa. Vi gör ju allt för att kunna upprätthålla det men det är ju omöjligt att ge varje fan fem minuter idag.

– Hur länge satt vi inte och signa på Wacken, frågar Thobbe. Typ fem och en halv timma och vi vägrade fan gå därifrån innan alla fans hade fått sin tid. Vi har ju inget behov av att sitta och dricka bärs backstage utan det är mycket roligare att dricka bärsen där ute tillsammans med fansen. Vi leker liksom inte rockstjärnor utan vi älskar våra fans.

– Sabaton är våra fans! uttrycker Pär med bestämdhet. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Utan våra fans är vi ingenting, då är vi inte Sabaton och vi lovar att vi ska gör allt för att förmedla den känslan på nästa turné!

Det är de avslutande orden innan vi skiljs åt. Heroes, som för övrigt är en väldigt stark platta, finns ute i handeln och bandet kommer ge sig ut på en lång turné som innehåller flertalet stopp bland annat egna festivalen Rockstad Falun, Sabaton Open Air. Då Sabaton är ett av Sveriges absolut bästa liveband så kan jag starkt rekommendera att ni håller ögonen öppna och försöker att kolla in bandet! 

Pressbild, Skivomslag: Sabaton, Heroes

Swiss Lips, maj 2014
For BDK, maj 2014

Pin It on Pinterest

Share This