Er fjärde platta Connect släpptes i USA redan förra sommaren men i Sverige har den precis släppts. Vad kan ni berätta om inspelningen av skivan?
– Vi skrev i ungefär nio månader, berättar sångaren och gitarristen Shim Moore. Vi skrev ungefär 100 låtar och sen valde vi ut låtarna allt eftersom. Vi skrev de bästa låtarna vi kunde och släppte en skiva!

När skriver ni nya låtar? Kan ni göra det när ni är på turné?
– Nej egentligen inte, säger Shim. Vi försökte det under vår första turné men att turnera kräver mycket arbete. Man sover när man kan sova, man äter när man kan äta och vi ser alltid till att ha maximalt med energi till själva spelningarna så när vi väl är klara så finns det inte så mycket krafter kvar att lägga på låtskrivande. Vi har försökt men låtarna blev inte tillräckligt bra så nu delar vi på de två bitarna.

Var det svårt att välja ut vilka låtar som skulle få vara med på skivan, var det några favoriter som fick stryka på foten?
– Till den här skivan var det en hel del bra låtar som tyvärr inte kom med, berättar trummisen Mark Goodwin.
– Men vi var överens för det mesta, fortsätter Shim. Det är tolv låtar med på skivan och av dem så var vi helt eniga kring åtta eller nio, sedan blir det en fråga om att välja de låtar som passar bäst tillsammans. En del låtar var helt enkelt snyggare än andra.

Hur har det varit att turnera med den nya skivan?
– Det har varit fantastiskt! säger Shim. Vi är förbluffade över att folk här redan kan låttexterna för skivan har ju bara funnits ute i ett par veckor. Jag är bara glad att folk känner igen låtarna och kan texterna redan!

Bandet har en tät kontakt med sina fans och fansen är riktigt hängivna. Shim förklarar att de gärna frågar sina fans om vad de vill höra för typ av låtar och vilken riktning som de önskar att bandet ska ta. Fansen får inte bara möjligheten att påverka hur det nya materialet ska låta utan de får också påverka vilka låtar som ska spelas live. Så här långt har bandet flest fans i USA eftersom det är där de spenderar mest tid men de märker att fanskaran hela tiden stadigt växer. Mark berättar att de målmedvetet jobbar för att bli större och att de har som mål att bli ett stort band med fans över hela jordklotet. Något som givetvis kommer innebära många timmar i turnébussen!

Vad är det bästa med att turnera?
– Förmodligen våra fans, säger Shim. Att få träffa dem, att se att de kan låtarna, att de kanske gjort en liten teckning åt dig och skrivit ett brev… Att de säger att vår musik har hjälpt dem med något eller fått dem att tänka annorlunda kring något. Det är förmodligen det bästa!
Ni ser till att träffa era fans alltså?
– Efter varje spelning, bekräftar Shim.
– Vi gör en del riktigt stora spelningar i USA men vi går ändå alltid ut efteråt och skriver autografer, säger Mark.
– När folk kommer till en Sick Puppies spelning så vet de att de kommer få chansen att träffa oss så folk brukar vänta tills det är deras tur, berättar Shim. Det blir aldrig för mycket. Vi försöker vara tillgängliga för våra fans.

Ni har precis varit i Ryssland och spelat. Hur var det?
– Det var bra, säger Shim.
– Det känns dock bra att vara här, säger Mark.
– Ja det är trevligt att vara här, håller Shim med.
– Spelningarna var jättebra, fortsätter Mark. Språkförbistringar är inte roliga, ingen pratar engelska och det är svårt att göra sig förstådd om du är amerikan eller australiensare.
– Vi hade lite problem vid gränsen också, berättar basisten Emma Anzai.

Det är snart dags för ännu en festivalsommar. Vad är de största skillnaderna mellan att spela på en festival och att ha en egen spelning?
– På festival får de som inte känner till oss chansen att se oss, säger Emma. De skulle kanske aldrig gjort det i vanliga fall. Sen tycker jag att det är en annan sorts energi på festivaler, en känsla av att vad som helst kan hända.
– Du får också chansen att se dina kompisars band spela, fortsätter Mark. Det är alltid kul att kunna se varandras band!

Det har blivit dags att runda av vår pratstund, jag har precis dragit på mig jackan när jag blir avbruten.
-Kommer du på spelningen ikväll? frågar Shim.
Jag har ingen biljett så nej tyvärr inte.
– Vi ger dig en biljett! svarar han blixtsnabbt.
– Ja vill du komma så självklart, flikar Mark in.
– Följ med mig så letar vi reda på vår turnéledare, säger Emma och drar med mig ut i korridorerna bakom scenen på Fryshuset.

Turnéledaren återfinns, mitt namn skrivs snabbt upp på gästlistan och någon timme senare står jag framför scenen och tittar på när bandet jag precis intervjuat showar loss. Jag börjar förstå det Shim sa om att de inte har tillräckligt med energi efter spelningar för att kunna skriva bra låtar, det sparas inte på krutet när det är Sick Puppies som står för underhållningen.

Den Svenska Björnstammen, april 2014
You Me At Six, mars 2014

Pin It on Pinterest

Share This