Historien om Swiss Lips tog sin början för ett par år sedan när bandet bildades i Manchester. Efter bara några månader hade de skrivit på ett skivkontrakt. Snart därefter befann de sig i studion och spelade in sin debutplatta. Men när den var inspelad och klar var skivbolaget längre inte så heta på gröten och ville inte alls släppa skivan. Efter en lång och tråkig juridisk process kan nu bandet äntligen släppa sin efterlängtade debut.

Äntligen! Det känns som att jag väntat hur länge som helst på det här så jag kan inte ens föreställa mig hur det känns för er. Så hur känns det?
– Det är en sådan lättnad att äntligen kunna släppa ett album, det får det att äntligen kännas på riktigt.

Det här är inte den ursprungliga versionen av albumet, eller hur? Vad har ändrats?
– När vi äntligen fick möjligheten att släppa albumet så hade vi hunnit spela in mycket mer musik och vi hade också ändrat uppfattning om vilken typ att skiva vi ville släppa.

Det har pratats om att ni ska släppa ännu mer musik senare i år, vad betyder det? Är det album nummer två eller..?
– Vi har många osläppta låtar och att sätta samma ett album var svårt. Vi kommer släppa en samling med andra låtar till sommaren.

Finns era fans kvar? Har ni fått några reaktioner på att det äntligen är dags att släppa plattan?
– Det får vi se när skivan släpps antar jag. Vi har aldrig haft jättemycket fans men de vi har verkar vara väldigt lojala så förhoppningsvis bryr de sig fortfarande!

Spelar det någon roll om era fans köper albumet eller om de bara lyssnar på det via olika streamingtjänster?
– Det är trevligt att se höga siffror för våra låtar på de olika streamingtjänsterna men det genererar inga pengar så vi uppskattar om folk köper vår platta. Spotify rånar artisterna. Jag tror definitivt att framtiden ligger i streaming men intäkterna måste fördelas rättvist annars kan inte banden överleva. Vi har haft över en miljon spelningar på Spotify och vi har inte råd att åka på turné och det känns fel.

Jag vill ju fortfarande se er spela i Sverige men det lät ju inte hända om jag inte själv flyger över er men kommer bli någon turné?
– Flyg över oss då. Vi hoppas kunna turnera när skivan är släppt. Att turnera är så dyrt och vi har inte råd att göra det förrän fler människor vill se oss live.

Jag antar att jag får börja spara ihop pengar så att jag kan flyga över bandet till Sverige. Jag kan tänka mig att de får spela i min trädgård, mina grannar har säkert inget emot det. Swiss Lips självbetitlade debut släpps den 16 mars.

Linus Svenning, final i Melodifestivalen 2015
Måns Zelmerlöw, final i Melodifestivalen 2015

Pin It on Pinterest

Share This