Hur brukar folk hitta ert band?
– Det varierar från land till land, menar Olivia Merilahti. Allt började i Frankrike. Det är via skivbolaget, via spelningar. Från första början så var det via MySpace 2007. Allt har förändrats sedan dess. Men Spotify kan vara ganska effektivt också. I USA har vi lagts till på lite olika spellistor så folk har upptäckt oss via dessa.

Hur går det till när ni skriver er musik?
– Det beror på, säger Olivia. Vanligtvis skriver jag texterna, ibland skriver jag melodi och så vi delar på den delen och Dan brukar producera och programmera.
– Jag komponerar en hel också, flikar Dan Levy in.
– Ja självklart, håller Olivia med.
– Det är ett utbyte, säger Dan. Vi har inga regler, vi försöker bara skriva musik.
– Det är viktigt att inte alltid ta samma roll, säger Olivia. Vi försöker överraska varandra. I studion kan vi göra precis vad vi vill. Det är ingen som har sagt åt oss att hålla oss till en speciell genre. Vår första platta var spretig, något som kan tyckas lite galet men vi gillar att porträttera olika stilar men genom vårt filter. Det är en lekfull process trots allt.

Duon träffades för ungefär tio år sedan när de fick i uppdrag att skriva ett soundtrack till den franska filmen Empire of the Wolves. De fann varandra och startade sin duo och sedan dess har det bara rullat på. Från början såg de mest sin duo som ett rent studioprojekt och det är också i studion som duon trivs bäst men allteftersom så har livespelningarna fått allt större vikt. Jag undrar hur livet på turné är.
– Ganska bra, menar Olivia. Det är alltid en utmaning eftersom vi måste anpassa oss efter omgivningen. Det är bra, om vi blir för bekväma. Det är uppfriskande att spela på mindre klubbar som den här, säger hon om gestikulerar mot scenen. Om några veckor spelar vi på en stor arena i Paris…

Vad är det viktigaste för er när ni är på turné?
– Att ha roligt på scenen, säger Dan. Och att ha roligt efter spelningarna. Om vi inte har kul på scenen är det väldigt svårt efteråt. Vi spenderar så mycket tid med vårt crew och våra musiker så det gäller att fokusera på det som är trevligt.

Vad är det bästa med att hålla på med musik?
– Jag tror det är att göra människor glada, det är så simpelt, säger Olivia. Ju mer jag står på scenen desto mer tänker jag på det. Det är det enda som betyder något.
Att se publiken le?
– Ja, att ge dem något som ingen annan ger dem, förklarar Olivia. Där skapas ett utbyte. Det är konstigt för man måste ha roligt när man står på scenen men det är ännu viktigare att se folk i publiken ha roligt.

Förhoppningsvis har både The Dø och deras publik roligt under den här turnén. Det mesta talar väl för det då det är en målmedveten duo jag lämnar i soffan på Debaser Strand med varsin kaffekopp i handen, redo att göra sitt bästa för att underhålla Stockholmspubliken.

Joel Alme, mars 2015
Måns Zelmerlöw, segrare i Melodifestivalen 2015

Pin It on Pinterest

Share This