Jag är ju en av dem som väntat jättelänge på att ni ska släppa en fullängdare…
-Trevligt!
Första gången jag såg er måste ha varit på Peace & Love 2010.
– Det var vår första spelning någonsin.
Där var jag!
– Vad kul! Det var en fantastisk dag, oj vad häftigt det var. Jag trodde verkligen att det skulle vara 50 personer där och så var det i alla fall 1 000. Otroligt häftigt!
Sen dess har jag väntat och väntat och väntat.
– Men du fick en EP!
Sant. Men varför har jag fått vänta så länge?
– Det tar tid. Man vill släppa hela tiden men samtidigt vill man släppa när man vet att folk vill ha det. Vi har släppt mycket grejer på YouTube och försökt hålla dem som hittat oss tidigt stimulerade, jag hoppas att vi på nåt sätt har lyckats. Sen har vi signat med USA, varit på turné där länge. När vi väl släpper här så vill man kunna vara här. Göra intervjuer och spela för folk här. Det är först nu i oktober som vi haft ledigt och kunnat göra det. Så nu åker vi på Sverigeturné i oktober, så kändes det perfekt att släppa skivan. Sverige ska ändå känna sig lyckligt lottade för ni får skivan först. Långt före nån annan!
Hur känns det inför släppet?
– En skiva är ungefär som ens bästa vän, man älskar sin bästa vän till 80 procent medan 20 procent kan man tycka är okej, kan man leva med.
Som en kompis som snarkar när man delar rum på semestern?
– Precis, vår skiva snarkar lite ibland.  När jag lyssnar igenom vår skiva ibland så tycker jag det är så djävulskt dåligt, vissa grejer. Andra dagar är den fantastisk! Och då är det så skönt att recensionerna varit okej så här långt.

Resten av världen får alltså fortsätta att vara frustrerade och vänta på debuten men som tröst kommer den amerikanska marknaden få en EP och efter det väntar en USA-turné under november och december. I just USA har det gått riktigt bra för bandet. Vad det beror på är David osäker på, framgångarna där har spridit sig som ringar på vattnet. Även Japan har börjat visa stort intresse för bandet och på tal om det säger David:
-Vi åkte till Japan och spelade nu i somras och det… Vi kom dit, gör en spelning och det är 20 000 pers där! Vi tänkte ”vad är det som händer?”. Alla kunde alla låtar, vi fattade ingenting… Vi vart så tagna på sängen!
Det visade sig att skivbutikerna i Japan har själva importerat skivor från amerikanska skivbutiker och sålt vidare dessa i Japan. Många ex har sålts och många fler lär det bli för ryktet om The Royal Concept sprider sig fort i öster.  

Storbritannien då…?
– Vi har aldrig varit där. Jag vet inte varför.
Det känns ju ändå som att ni har potential att lyckas där också, med tanke på vad som går bra där just nu menar jag.
– Det finns ju de här The 1975 som vi har hängt med ganska mycket.
Oh I love them… Och det var faktiskt exakt dem jag tänkte på!
– De är ashärliga och vi har träffat dem mycket och spelat med dem på olika grejer.
De går ju som tåget på listorna i England med sin debut och ni ligger ju ändå inte så långt ifrån dem rent musikaliskt enligt mig.
– Ja, i den bemärkelsen att vi är två killband.
Jag kan ju se fler likheter än så!
– De är ju också duktiga på att spela sina instrument. Vi kommer ju från en bakgrund av att ha nördat in oss i våra instrument, vi är verkligen nördar, det tror jag att de också är. Så jag kan känna igen mig i dem ganska mycket. Sen sjunger ju dem med den där överdrivet brittiska accenten…
Manchestergrejen.
– Precis. Det gör ju inte vi.
Nej men om ett svenskt band gjorde det skulle det ju bara vara löjligt!
– Det skulle vara extremt löjligt. Jag vet inte vilken accent vi sjunger på. Folk säger att vi inte har någon accent. Ofta när vi lägger sång har vi med oss amerikaner i studion, som lyssnar. Ibland säger de ”du säger ordet fel” och då känner jag ”men det ska vara så här, jag skrev faktiskt så!” och då låter vi det vara. Om de tycker att det låter lite kul, då behåller vi det. Om de tycker det bara är irriterande, så…
Det får ju inte vara för polerat heller.
– Absolut inte, det är jävligt viktigt. Det är ett hantverk tror jag, att lära sig det där. När är det är bra och när det är dåligt.

I en värld där det gäller att ständigt vara aktuell för att inte tappa fans ligger The Royal Concept i framkant. David avslöjar att de har ett antal ess i rockärmen i form av färdiginspelade låtar som de kan plocka fram vid behov. Under våren gick bandet ut och frågade sina fans vilken låt de ville att bandet skulle göra en cover på, hundratals förslag trillade in och ett antal låtar valdes ut och spelade in. Störst succé gjorde deras cover på Daft Punks Digital Love.
Vad säger skivbolaget om sådana tilltag?
– Det gillar ju inte det. Jag förstår inte varför de inte gör det. Vi släppte Daft Punk-covern på YouTube och det gav ju nästan 50 000 views på bara några dagar och det tyckte skivbolaget var dumt för de tyckte vi skulle gjort nån grej av det. Det är lätt för dem att säga när det blev succé! De kan inte klaga på att vi får massa views på YouTube bara för att de inte varit involverade, det vet de om. Vi spelar ett ständigt spel mot dem. Samtidigt som de hjälper oss och vi tycker om dem så klart! Men fansen är betydligt viktigare. Det är viktigt för oss att hela tiden hålla kontakten med folk som gillar oss för det betyder så ofantligt mycket. Vi släpper ju grejer hela tiden utan att skivbolaget vet om det, vi går våran egen väg hela tiden.

Det är nog läge att passa på att se The Royal Concept live under deras höstturné i Sverige, för med den här framfarten kommer det nog dröja innan vi får se dem på hemmaplan igen!

Bourbon Boys, Oktober 2013
Port Noir, Augusti 2013

Pin It on Pinterest

Share This