Sommaren har The Royal Concept bland annat spenderat på diverse olika festivaler. De har bland annat spelat på Reading och Leeds, tvillingfestivalerna i England som har samma lineup. David berättar att det var något av ett uppvaknande för bortskämda svenskar. – Skjutsen är tre timmar försenad till flygplatsen, man hinner inte soundchecka och det är kaos. Vilket har sin charm! Men det är väldigt mycket England för mig. Jag turnerade med Robyn i England också och det var exakt likadant med henne. Så man kan ha hur stort crew som helst, det blir ändå kaos när man spelar i England. Men det är roligt. Det sjuka är att de engelska banden är så jävla bra på det där, de går ut efter ett gig och säger ”fan vad grymt det var, vi hade ljud i stärkarna” och så är de helt nöjda med det. Medan man själv är fisförnäm svensk som tycker att folk ska fixa grejer åt en. Det är bra att spela där, det är nyttigt att spela där.

Den asiatiska marknaden har verkligen tagit bandet till sitt hjärta, framför allt i Japan är de omåttligt populära. Det är också den raka motsatsen till England och det oorganiserade kaos som råder där. I Japan är allt välorganiserat, band hämtas punktligt på flygplatsen, spelningar startat på exakt utsatt tid och publiken är extremt artig. – Vi ska åka dit och spela i november för tredje gången och hela turnén sålde slut på 30 minuter. Det känns jävligt häftigt!
Det är väl en stor skillnad att spela där jämfört med i Europa?
– När vi spelade på en festival där för första gången var det säkert 15 000 i publiken och trots det… Så fort man närmade sig micken mellan låtarna så är det helt knäpptyst. Dessutom kan de inte engelska, inte så många av dem i alla fall, så de förstår inte riktigt vad man säger men de vill ändå höra. Det är väldigt viktigt för dem att visa den respekten tror jag vilket gör att det är skitnervöst att prata där för man är van att det skriks lite. Det spelar ingen roll hur många de är, det är tyst ändå. Det är märkligt.

Samma dag som vi ses är det dags för The Royal Concept att spela i Stockholm, närmare bestämt på ett utsålt Debaser Medis. Spelningen utgör något av en avslutning på två och ett halvt års turnerande med det gamla materialet. Jag undrar givetvis hur det känns att vara tillbaka på hemmaplan.
– Det var längesen. Det är kul att spela hemma, det är nervöst att spela hemma. Det är så många musikkompisar man har som kommer och står i publiken.
Prestationsångest?
– Lite. Men det är också härligt att ha det. Jag är skitnervös men det blir nog kul.
Vad händer innan ett gig, hur ser förberedelserna ut?
– När vi började spela drack vi oss fulla för att vi var så nervösa. Sen slutade vi göra det, kroppen klarar inte av det. Nu är det kanske ett glas vin, om man är på det humöret, sen är vi väldigt lugna och tänder rökelser. Vi försöker hitta något sorts lugn. Vi har kommit in i någon new age… Det är extremt klyschigt men hela bandet är lite intresserade av sådant just nu. Vi åker till Indien i januari till ett meditationsläger… Lite sådant gör vi!

Killarna i The Royal Concept har samlat på sig massor av erfarenhet vad det gäller turnerande. Trots det finns det fortfarande saker som kan få dem ur fattning. David berättar om deras spelning i Halmstad i somras där scenen hade för dålig strömförsörjning, något som ledde till att de inte kunde spela en enda låt från start till slut utan att strömmen försvann.
Ni skulle ju kunna rädda en sådan situation genom att spela akustiskt.
– Ja, absolut det har vi gjort. De gånger strömmen gått har vi gått ut i publiken, tänt ljus och spelat akustiskt. Man får tänka två sekunder extra när sådana grejer händer. Jag har börjat tänka att folk kanske tycker att de gigen blir som bäst, för att det hände något häftigt då. Då ska man nästan omfamna de grejerna som en skänk från ovan. Ibland hoppas jag att det ska hända något. Framförallt en halv turné in när man börjat gå på slentrian och tycker att det är lite segt, då är det väldigt kul när grejer händer.

Runt hörnet väntar nu en resa till Kalifornien för bandet. De ska stanna i tre månader för att skriva nytt material och spela in sin andra skiva. Målet är att få ut nytt material innan sommaren, om det blir en EP eller en fullängdare redan då återstår att se. Riktigt så länge kommer dock inte fansen behöva vänta, David avslöjar nämligen att de inte är så värst hemlighetsfulla av sig utan gärna vill dela med sig av vad som händer i studion under resans gång.
Vi kan alltså förvänta oss klipp från studion?
– Ja, absolut. Vi kommer inte kunna hålla oss ifrån det.

Innan det blir tal om några klipp från studion står det dock något annat på dagordningen. Det första som kommer ske när de når den amerikanska västkusten är ett besök på Disneyland för att försöka undvika jetlagen! Det är inte utan att jag hoppas på att få se klipp på även detta och jag gissar att många av The Royal Concepts fans håller med. 

Amanda Alexander, oktober 2014
Slangbella, september 2014

Pin It on Pinterest

Share This