När jag en stund senare sätter mig ner med frontmannen Sam McTrusty måste jag nästan nypa mig i armen. Jag gissar att det är en normal reaktion när man helt plötsligt sitter mittemot någon som varit med och skrivit några av ens favoritlåtar. Men vad vet jag? Efter en snabb inre dialog bestämmer jag mig för att det är lika bra att erkänna ett par saker för Sam redan från början.
Jag är inte säker på om jag borde berätta det här men…
– Okej, det här gillar jag! Jag gillar den här starten! Hatar du oss?
Nej! Jag gillar verkligen er! Jag älskar Great Divide.
– Häftigt! Tack så mycket!
Och i förra veckan var jag i London och såg er spela på Roundhouse…
– Du var på den spelningen? Coolt!
Låt oss börja med att prata lite om skivan. Ni spelade in den i både Wales och Los Angeles, eller hur?
– Vi hade en storslagen plan om att vi skulle spela in och bo i studion. Så vi spenderade hela sommaren där och gick från att gå promenader och leka lekar i trädgården till att spela in. Sam fortsätter med att förklara att det hela mer eller mindre blev till en lång semester. När de lyssnade på materialet insåg de att det inte var så bra som de ville att det skulle vara. Ett miljöombyte krävdes och bandet beslutade sig för att åka till USA. De ville ”känna sig obekväma” igen eftersom det var vad som fått dem att prestera på topp tidigare. Det obekväma resulterade i att de spelade in de tre första singlarna från plattan, Heart And Soul, Brothers And Sisters och Hold On så det var kanske ett klokt beslut.

Ni har precis avslutat den brittiska delen av den här turnén. Hur har det varit att spela de nya låtarna?
– Fantastiskt. Det är märkligt för de känns redan som gamla låtar. Det känns väldigt bekvämt. Vi började i Storbritannien och spelade för tusentals människor varje kväll som alla kunde låtarna och det fick det att kännas som att det var värt ansträngningen. Även nu, när vi spelar i städer och länder som vi bara besökt två-tre gånger… I Tyskland, det var helt galet! Spelningarna var utsålda och det gav oss tron på att vi ska fortsätta att komma till länder såsom Sverige.

Sam McTrusty. Foto: Théresè Korning
Är det mer nervöst att göra de här mindre spelningarna eller eskalerar det i takt med att publiken växer?
– Jag blir lika nervös… Ibland blir jag nervös om det är fem personer där…
Som ikväll?
– Ja, jag var ganska nervös. Mina händer var svettiga och så. Jag tror att det beror lite på vad som hänt mig under dagen, innan spelningen. Vi har spelat för 60 000 personer och jag har inte varit nervös och så nästa dag har vi gjort en precis lika stor spelning och känt “jag kan inte gå ut där”.

Eftersom vi pratade om nervositet kunde jag inte motstå att fråga om någonting som rimligtvis borde få den modigaste människan att skaka. I somras blev Twin Atlantic bokade att spela på Glastonburyfestivalen, den största fesivalen i England, med bara tre dagars varsel då ett annat band ställde in sin spelning i sista minuten. Jag hade turen att vara på plats och bevittnade hur Twin Atlantic bevisade att de kan lyckas med i princip vad som helst trots minimalt med förberedelser.
Vad var er första reaktion när ni fick frågan?
– Det här är faktiskt lite roligt därför att Craig, vår trummis, hans favoritband är Pearl Jam. Jag tror att det var han och fem av hans kompisar och hans flickvän som hade flygbiljetter, hotell bokade och biljetter för att se Pearl Jam i Stockholm den veckan! Hans kompisar och hans flickvän åkte men han ställde in, så mycket betydde det för oss att få spela där. Det var en dröm som gick i uppfyllelse!
Det var en riktigt bra spelning.
– Tack! Jag tror det berodde på att vi var så exalterade.
Det verkar som att du gillar att spela live.
– Det gör jag. Jag har roligt om de som kommer till våra spelningar har roligt. Det får mig att vilja uppträda. Det som får mig att fortsätta är det faktum att folk har roligt och att låtarna betyder något för någon. Jag vet att det låter riktigt töntigt men… Om det är en tisdagskväll och du har bestämt dig för att vara på en rockklubb klockan 22, så kommer vi förmodligen ha något gemensamt. Människor kommer till våra spelningar, de har spenderat pengar, har kanske tagit ledigt från jobbet, skaffat barnvakt. De har ansträngt sig för att vara där och de vill ha roligt. Ibland behöver man skaka om dem för att påminna dem om att det kommer vara över om ett par timmar, se till att ha roligt!

Så vill du bli omskakad av fyra skotska killar så kan jag varmt rekommendera att du passar på att se Twin Atlantic live. Jag är tämligen säker på att du inte kommer bli besviken.  

Supralunar, November 2014
Adée, oktober 2014

Pin It on Pinterest

Share This