Jag har sett en hel del frustrerade kommentarer från dina fans på diverse sociala medier…
– Jag vet! När man håller på med en sådan här grej, försöker att delvis hitta mig själv som artist och person och jobbar på en ny skiva… Då kände jag att jag behövde ett break så då har jag inte uppdaterat så himla mycket och det har varit lite hemligt också. Även det här med filmen var ju också lite hemligt. Jag gjorde mycket men jag var tyst!

Vad har reaktionerna varit nu när det inte är någon hemlighet längre? Läser du sådant fansen skriver?
– Absolut. Man läser ju allt möjligt som skrivs om en, på gott och ont. Det jag har hört, från en kanske partisk publik, så tycker de flesta att det är jättebra. Klart att det är några som saknar den gamla Ulrik men den gamla Ulrik är den gamla Ulrik av en anledning. De låtarna och det soundet finns ju kvar också men det är ju intressantare om det händer någonting.

Min personliga åsikt är ju att det är lite tråkigt med en artist som inte utvecklas.
– Ja, precis. Särskilt när man är ung så utvecklas man ju enormt de första åren och man strävar efter nya musikaliska influenser och mål. Det har nästan varit ett måste för mig, att bryta mig ut och utvecklas. Annars tröttnar man själv på det man gör, det kände jag lite i slutet av förra plattan att jag själv hade gått musikaliskt vidare, medans bilden utåt var fortfarande Melodifestivalen och hela det här… Det blir lite frustrerande när ens självbild och ens offentliga bild inte stämmer överens. Den här skivan har varit jäkligt viktig för mig själv, att veta lite vad jag kan och visa vart jag är nu.

Har du hittat dig själv nu, rent musikaliskt?
– Det tror jag verkligen. Jag har tyckt det var jättekul att vara med i Melodifestivalen och vara en del av hela det där. Men jag har alltid känt mig lite okomfortabel i den rollen ändå. Eftersom jag kom från Lilla Melodifestivalen så var det lätt att placeras i det facket och det krävs mycket för att man ska ta sig ut så därför blev det kanske att man hängde kvar lite för länge. Det blev så himla bra att jag och Jonas hittade varandra.

Samarbetet med Jonas Gardell är sprunget ur att Ulrik medverkade i programmet ”En helkväll med Jonas Gardell”. De två höll sedan kontakten och en tanke om ett samarbete växte fram. Ulrik hade en låt med en engelsk ”slasktext” och bad helt sonika Jonas skriva en svensk text till den. Resultatet blev Allt jag ville säga, titelspåret på albumet. Sedan dess har samarbetet rullat på genom luncher, samtal och mail. Munther beskriver samarbetet som naturligt och friktionsfritt.
Men det har varit en ny utmaning?
– Ja precis. Jag har lärt mig sjukt mycket av alla olika sätt jag har jobbat på under åren. Första plattan skrev vi i team om fem personer, andra skivan skrev jag med massa olika låtskrivare, nu har jag haft fullt ansvar för musiken. Jag känner en stolthet inför den här plattan som jag kanske inte kunnat känna på samma sätt för de andra plattorna. Det här har jag suttit och slitit med, det här är mitt verk.

Snart kommer vi också kunna se Ulrik Munther som skådespelare i filmen Efterskalv. Det är inte första gången han fått frågan men det är första gången som projektet känts tillräckligt intressant. Filmen handlar om Munthers karaktär John som precis släppts från en ungdomsanstalt där han suttit av ett straff efter att ha mördat sin exflickvän. Filmen fokuserar på vad som händer efter det att den dömde brottslingen avtjänat sitt straff och kommer tillbaka till det lilla samhället där alla har sin bild av vad som hänt och nu måste ta ställning nu när John är tillbaka. Ulrik säger sig vara lite osäker på vad publiken egentligen ska tycka om John. Gillar man honom eller inte? Han är ju trots allt långt ifrån den vanliga huvudpersonen som man ska älska.
– Jag tror att det var mörkret som attraherade mig till den här filmen.
Det är ju spännande att den tar vid där många andra filmer slutar.
– Precis. De flesta handlar om brottet och det som händer innan. Här får man hänga med människorna efteråt mycket mer.
Spännande.
– Ja, jag har inte sett den ännu så jag tycker också det är väldigt spännande! Jag har varit på dem nu för att få se filmen… Om det blir fler insatser som skådespelare för Ulrik återstår att se.

Först och främst ser han sig som musiker och det är där han har sitt fokus och det han brinner för. Men att en viss nyfikenhet på ytterligare skådespelande finns där är det ingen tvekan om. Kanske är det ett fönster som får stå på glänt? 

Hadriel, februari 2015
Live & Local, Februari 2015

Pin It on Pinterest

Share This