Har du alltid hållit på med musik?
– Nej, från början är jag dansare, förklarar Zacharias. Utbildad dansare på Kungliga Svenska Balettskolan. Moderna linjen gick jag.
Modern dans alltså?
– Ja, jag är inte balettdansör. Jag hatade balett!

Zacharias fortsätter att förklara att även om dansen från början stod i fokus så har han alltid haft ett musikintresse och har gärna sjungit hemma. Låtskrivandet tog fart på allvar under 2009 om än i smyg. De första texterna gömde han under madrassen hemma och ingen utom han själv fick se dem men det betyder nödvändigtvis inte att det tidiga materialet var dåligt; en av de första låtarna han skrev återfinns faktiskt på skivan. Han gräver i en påse och får fram debutplattan. Med ett stort leende på läpparna visar han upp den till mig och det går inte att ta miste på hans stolthet.

Tjusigt!
– Jag är verkligen nöjd, säger han och fingrar förtjust på CD-fodralet. Han får fram konvolutet och bläddrar fram till låten Vi går vidare och förklarar att det var den första låten han och producenten Mattias Boström började jobba med.
Hur känns det att faktiskt hålla i sin egen skiva?
– Det är så ofattbart! Jag är så glad att det blev så här snyggt också, säger han och bläddrar nöjt vidare i konvolutet.

Hur var det att kliva in i en studio och spela in?
– Det var sjukt roligt. Det var lite för roligt!
Du ville inte att det skulle ta slut?
– Nä, men det tog ju slut! Och då var inte ens skivan klar. Trasig karaktär, den är inspelad hemma hos mig. Även sista låten, Vaggvisa, den spelade jag in själv på GarageBand.

Zacharias berättar att det hade sin tjusning att spela in i en studio mitt i stan, till på köpet i samma kvarter som han gått i skolan och där också flera av låtarna utspelar sig. Han avslöjar att han till och med sovit på en av parkbänkarna i närheten av studion efter en festnatt när han fortfarande gick i skolan.  

Är du nervös för vad folk ska tycka om skivan?
– Jag hade nån kris när jag insåg att folk skulle tycka någonting, att det skulle bli recensioner. Nu har jag släppte det där, jag har kommit vidare med nya grejer. Det här är lämnat.

Trots att hans debutplatta inte ens hunnits släppas när vi träffas så har han redan planer för framtida skivor och projekt. Han pratar om att söka till Rockmusiklinjen för att lära sig mer om låtskrivande och att kanske ge ut något helt annorlunda under ett annat namn. Även dansen är han sugen på att inkorporera i musikskapandet. Kanske blir det en föreställning av de tankarna? Vad än Zacharias Blad tar sig för i framtiden så tror jag nog att det kan bli spännande!

H.M. Hammarin, maj 2014
Pretties for You, april 2014

Pin It on Pinterest

Share This