Musicstage.se

Intervjuer på svenska

Twin Atlantic, november 2016

När skotska Twin Atlantic var på besök i Stockholm passade vi på att fånga in deras basist Ross McNae för en liten pratstund. Resultatet kan du se här:

Johanan, december 2016

Johanan

Med tre hyllade singlar och medverkan på världens mest prestigefyllda festivaler släppte svenska bandet Johanan sitt debutalbum Village On The Hilltop den 11 november samt uppträdde på Iceland Airwaves den 3 november.

Johanan utgörs av några av Sveriges främsta musiker med grundaren Johan Stattin som frontfigur, kompositör och medproducent. Johan skriver även all text själv och har komponerat musiken tillsammans med bandmedlemmen Jesper Lundquist och producenten Sven Johansson. 

Bandet själva säger att debutalbumet Village On The Hilltop redan från början kännetecknats av en lekfull kompromisslöshet och en vision om att skapa musik som är gränsöverskridande och nyskapande med influenser från många olika håll. 

Vi har fått svar på lite frågor från dem:

Berätta om er, beskriv er för dem som inte hört er.

Johanan är en blandning av ett soloprojekt och ett band. Jag hade gärna sett att vi var mer av ett band i den bemärkelsen att vi jammade fram en del låtar, repade oftare och hängde mera, det är svårt skönt folk med på det här tåget. I nuläget är det jag som drar lasset, skriver merparten av låtarna och står för den kreativa grundidén men jag kommer från en bandbakgrund och älskar det sättet att skapa musik. Just nu betalar jag även alla musikers gage ur egen ficka men nu är jag pank så det blir inget mer av den varan på ett tag hehe. Antar att man kan kalla mig för en entreprenör. Vi släpper debuten Village On The Hilltop på eget label som jag driver tillsammans med min far och bror.

En kort resumé skulle kunna se ut så här:

Signade med Neon Gold Records (NYC) släpper tre singlar genom dom som bland annat tokhyllas av Zane Lowe på Beats1 Radio, Perez Hilton och andra bloggar så som Disco Naiveté och Stereogum, spelade förband till MSMR (Skandinavienturné), åkte på CMJ i NYC gjorde två spelningar, uppvaktas av Interscope och Communion Records, börjar sammarbeta med bokaren Coda, spelar på Eurosonic Norderslaag två feta spelningar, blev där inbjudna av en lyrisk Grimur (festivalgeneral) från Iceland Airwaves att spela på årets festival, spelade på by: Larm, förband till LÉON på Debaser Strand, tung spelning på Stockholm Music & Arts i somras, river ner huset på Iceland Airwaves för en månad sedan, bryter med Neon Gold, släpper debuten på eget label. 

Läs mer...

Blända, december 2016

NathalieRedigerat kopia

Blända 2.0,  en uppdaterad version - Poporkestern Blända med rötter i Kalmar, Kronoberg, Södermanland och Norrbotten bjuder upp till eftertanke med nya singeln Var jag för hård/ rädd, som går att lyssna på här.

”Låten är skriven i ett moment av sällsam klarhet”, berättar sångaren/ låtskrivaren/ producent Magnus Josefsson. Det räcker så. Behövs ingen förklaring, vill inte heller sabba med det som att spoila en films slut. Det är helt upp till lyssnaren vad det handlar om. Här finns en upplevelse musik och text.

Blända har lyfts fram tidigare på många håll, i både lokal- och riksmedia - Sonic Music, Nöjesguiden, DN, Groove/ Gaffa, Sydsvenskan mm. Blända har gigat också bla i Danmark och Tjeckien.

Här kommer en frågestund med Magnus Josefsson:

Berätta om er, beskriv er för dem som inte hört er.

Vi är ett band som har våra rötter i Småland, men alla fem bor på olika orter runt om i landet. Vi gör popmusik med svenska texter, vi försöker att röra oss utan för mycket referenser i musikens värld. Vi skapar utifrån nuet

Läs mer...

Frida Öhrn, juli 2016

frida ohrn

ÖHRN

Frida Öhrn, som har tillbringat det senaste decenniet i några av Sveriges mest framgångsrika konstellationer som Oh Laura och Cookies n Beans tar nu sina första steg som soloartist. För två år sedan valde Frida att ta sig karriär i en annan riktning och började därmed jobba på ett solomaterial och hon lämnade samtidigt tryggheten med ett skivbolag och management i ryggen. 

Läs mer...

Royal Republic, maj 2016

När Royal Republic besökte huvudstan passade vi på att stämma träff med bandet för att snacka om nya plattan Weekend Man, turnélivet och om hur varje dag är en helgdag.

Här ser du intervjun med sångaren Adam Grahn och gitarristen Hannes Irengård!

Jack Moy & Glöden, april 2016

Killarna i Jack Moy & Glöden bestämde sig för att kickstarta sommaren med låten Vacation. För att fira så bjöd vi in oss själva för att spela ”Jack eller Glöden”, en tävling med mycket luddiga regler och utan någon solklar vinnare.

Niki Ivan Kempinski, Stensökrogen, Kalmar, 2015-11-05_11

Efter en spelning i Kalmar med Niki så fick jag äran att prata en bra stund med den här fantastiskt härliga och ödmjuka killen. Niki håller just nu på att jobba på sitt tredje album som förhoppningsvis är klart under sommaren. Niki har även ett sidoprojekt, Saranda. tillsammans med en kille vid namn Jim Pudas. Nikis låtar är lite mörka, vemodiga, melankoliska med en fantastiskt skön ljudbild och talande texter.

Så vem är Niki?

- Svår fråga. Jag fick den av en flickväns pappa en gång och vad säger man liksom. jag heter Niki är 29 år, bor i Malmö och jobbar på ett vandrarhem. Jag började ganska sent med musik faktiskt. Jag var runt 21 när jag började skriva egna låtar sen har de eskalerat de senaste åren. Jag har även ett sidoprojekt som heter Saranda tillsammans med Jim Pudas.

Det är ju inte helt lätt att nå ut med sin musik när man är ny, hur gjorde du?

- Jag träffade en kille som heter Jim Pudas. Han har betytt mycket. . vi spelade in 10 låtar (Ingenmansland heter skivan)och fick skivkontrakt på Korphult kompani. Det var bara en sån flax egentligen.

Nja, säger jag, det är ju inte bara flax. Du är ju enormt duktig med talande texter och bra melodier.           

- Tack , men Jim tog det till en helt annan nivå. Innan satt jag mest i garderoben och sjöng.

Hur många spelningar har du gjort?

- Tiotal kanske, Jag är så jävla dålig på att göra reklam för min musik.

Jag har faktiskt haft dina plattor som sovmusik nu sista nätterna. Det är så fin ljudbild, vemodigt, stillsamt och rofyllt och din röst är ju perfekt till denna typen av låtar.

- Tack! Det måste vara härligt att du hittar så mycket ny musik när du jobbar så här,

Ja, det är fantastiskt roligt.

Det brukar ju vara så att man behöver lyssna några gånger på en platta innan den fastnar. Men din musik satte sig med en gång. Du måste ha fått sådana reaktioner innan också?

- Jag kan ju bara tacka  Det glädjer mig mycket att du känner så. Jag har min syn på saken . Ibland kan jag ta det till mig men det varierar från dag till dag.

Skrev du något när du var yngre?

- Då skrev jag bara patetiska dikter.  

Det låter spännande. Kan du delge oss någon?

- Haha, nä de sitter i någon gammal pärm där hemma. Det var extremt flummiga,. Jag hittade inte mitt språk förrän för 3 år sedan innan plattan Ingenmansland. Då var det befriande, som att hitta ett landskap i sej själv .

Vilka lyssnade du på när du upptäckte musiken?

- Först var det Dylan vd 14-års tiden. Sedan var det Leonard Cohen som nog är min största inspirationskälla.

I vissa låtar får man lite Thåströmkänsla.

- Nej, honom gillar jag inte alls. Haha, jo, det gör jag. Jag är jätteinspirerad av honom, särskilt Imperiet. Det är väl så att det man gillar präglar det man själv gör till en viss del.

Vad är det viktigaste när man är ute och spelar?

- Att våga vara brutal mot sej själv, ..kanske..eller jag vet inte.

Har du klart för dig när du går in i studion hur det ska bli?

- Nej, tvärtom. Jag är öppen för allt och låter gärna andra bestämma om det tillför något bra. Men det är nog mycket för att jag är så begränsad som musiker , jag lyssnar gärna på idéer.

Vad är det bästa med att hålla på med musik?

- Att skapa någonting som är utifrån dej själv, belysa olika skuggor liksom.

Vad är det för skillnad att stå i studion jämfört med att spela inför publik?

- Att stå i studio är mycket roligare. Att stå inför publik är oftast ångestfyllt. I studion är det ju bara kul. Att se någonting växa.

Tror du på astrologi?

Ja, det gör jag. Jag är fisk.

Vad säger tecknet om hur du är?

- Att jag har en konflikt mellan trygghet och frihet och den konflikten är jävligt problematisk att leva med.

Jag är faktiskt också fisk.

- Ja, då vet du ju vad jag pratar om.

Skriver du text eller musik först?

- Musiken.

Skriver du utifrån dina egna upplevelser?

- Ja, så klart så gör jag ju någonstans det. Även om jag döljer det ganska bra ibland.

Vilken låt är du själv mest nöjd med?

- Det är nog Främling för mig själv. Den har Jim gjort och jag har skrivit texten.

Varför just den?

- Den har soundet och texten. Den är ju väldigt personlig. Tycker vi fick till allt det instrumentala och det rätt så tunga soundet.

Vad vill du förmedla med din musik? Finns det en röd tråd i låtarna?

- Det är inte Disneymusik. det har alla låtarna gemensamt.

Vilken är den bästa spelningen du gjort?

- När jag fick äran att vara förband till Sophie Zelmani.

Vad gör dig lycklig?

- Min flickvän.

Om jag har rätt så känner du dig ofta ganska vilsen i dig själv och i livet? En tänkare med en lite mörkare sida?

- Ja, men min omgivning ser mej nog som en ganska enkel och lättsam person…..tror jag.

Är det något du känner att du kunnat göra bättre på de låtar du gjort?

- Ja, jag hade kunnat sjunga mycket bättre på alla låtar på första skivan Ingenmansland.

Hur ser du på framtiden med din musik?

- Mycket som ska göras, först och främst projektet Saranda och sedan i vår börjar jag spela in en ny soloplatta. Det ser jag fram emot.

Du har gjort några musikvideos som ligger på youtube, vilken är du mest nöjd med?

- Ja, Magnus Göransson heter han som filmat, en jättefin människa och jävligt duktig. Jag tycker nog att Den bakfulla ballerinan är hans vassaste video.

Om du fick arrangera en musikfestival, var skulle du då ha den för någonstans och vilka 10 artister skulle då vara med, levande eller döda spelar ingen roll?

- Oj, den var bra! I Krakow och de som skulle få äran att vara med är Leonard Cohen, Nina Hagen, Marianne Faithfull, Koala bar, Alvaret, Tom Waits, Nirvana,Imperiet, LST och Talking Heads.

Om du just nu skulle gå ut och göra en demonstration, vad skulle det då vara för?

- Människors lika värde.

Så bad jag Niki göra en teckning om hur han just nu kände och så här blev den:

Niki teckning

Foton: Foton från konserten finns här. http://musicstage.se/foton/niki-ivan-kempinski-stensokrogen-kalmar-2015-11-05

Spotify: Artisten finns på Spotify, lyssna här. https://open.spotify.com/artist/4bKk6MBZOvsW51zsFg7sL5

Artistens facebook/sida finns här. https://www.facebook.com/Niki-Ivan-Kempinski-876883095762415/?ref=ts&fref=ts

Sarandaprojektet finns på Spotify, lyssna här: https://open.spotify.com/artist/4pnnVcwlSxWX7tj4HFKcFI

Läs mer...

Man.Machine.Industry, februari 2016

Pressbild: MMI, Foto: Linus Pettersson

Man.Machine.Industry, projektet som 2012 med släppet Lean Back, Relax And Watch The World Burn charmade undergroundsverige, är aktuella med en ny fullängdare. Box Of Horrors heter kreationen och Musicstage satte oss ner för en pratstund med Jhonny "Berget" Bergman, mannen bakom M.M.I.

Läs mer...