Musicstage.se

Intervju med Twist Action Heroes, maj 2012

Pressbild Twist Action Heroes. Foto: Malin Falk
Twist Action Heroes är en DJ-duo som består av Martin & Olle. De huserar i Malmö, där de bland annat driver klubben Beggars Banquet på Debaser. 
 
Nu är de även aktuella som DJ´s på vår re-releasefest på Nada 4 maj i Stockholm (info här).
 
Här kan ni lära känna herrarna och förbereda er på vad vi kan förvänta oss på fredag.
 
När upptäckte ni Dj:andet? 
- Olle: Jag började egentligen som liten kotte hemma i gillestugan i Göteborg med min brors utrustning. Mixade Televinken med Depeche Mode och Snap! Karriären höll i sig ända till ett 10-årskalas då jag fick till en fatal mix när pick-upen landade utanför skivan och hela festen stannade av. Kanske någon av de för kvällen särskilt inbjudna tjejerna skrattade lite också… Tog väl ca 15 år innan jag tog upp det på nytt, haha! Då när jag och några kompisar arrangerade konserter och klubbkvällar under namnet Achtung! Panzer! runt om i Göteborg.
 
- Martin: Mitt första DJ-gig gjorde jag på ett skoldisco i sexan hemma i lilla Åhus där jag är uppväxt. Har alltid varit en riktig musiknörd och startade mitt första band redan i fyran, så lotten föll ganska naturligt på mig när vår klass stod på tur att styra upp detta fabulösa arrangemang i skolans matsal. Efter detta dröjde det faktiskt tills jag träffade Olle innan detta ens kom på tal igen. Har som sagt fokuserat mer på att spela gitarr och sjunga i olika band.  
 
Hur hittade ni varandra och när började ni spela skivor ihop? 
- Olle: Vi sprang på varandra på en fest 2007 och började snacka musik. Hade alldeles för många gemensamma referenser för att inte bli polare direkt. Första gången vi spelade ihop på riktigt var 2008, på en releasefest för en tidigare Idol-deltagare. Detta var tänkt som en kul grej, men något rätt måste vi gjort för därefter trillade det in fler spelningar, allra först från Skånes största renodlade rockklubb - Distortion. 
 
- Martin: Ja, precis! Sedan dröjde det inte länge innan Kulturbolaget hörde av sig och det var i samband med vår första spelning där vi tog namnet Twist Action Heroes. Efter detta började bollen rulla och vi har haft gig i Kalmar, Kristianstad, Ystad, Lund och Göteborg. Mycket berodde också på ett hårt arbete med att marknadsföra oss själva. Jag vill påstå att vi har ett unikt koncept som DJ-duo med fokus på rock, som ändå kör dansgolv och får det att fungera. Idag har detta även lett till att vi faktiskt driver vår egen klubb Beggars Banquet på Debaser i Malmö, vilket gett blodad tand. Vi ser många möjligheter att ta vårt koncept vidare till större grejer. 
 
Hur kom ni på namnet Twist Action Heroes?
- Olle: Framförallt ville vi ha ett namn som talade om vad musiken vi spelar handlar om. Efter lite spånande och utbyte av olika idéer var det egentligen bara ett namn som kändes rätt – och det kommer från ett av alla gemensamma "all-time-high-band", The Hellacopters, och deras låt Twist Action.
 
- Martin: Det är riktigt. Vi brukar säga att vårt motto är "dans, kärlek och rock'n'roll" och på något sätt känns det som att detta sammanfattas i namnet. Och som sagt: Hellacopters-referensen kändes viktig, då vi vill att de som har koll på bandet ska fatta var namnet kommer ifrån, men om du inte fattar ska du ändå få en känsla av vad vi står för. 
 
Lista topp 5 bästa låtarna ni spelar för att höja pulsen på dansgolvet.
- Olle: Detta är en återkommande fråga som alltid är lika svår att svara på. Det är väldigt beroende på vilken klubb man spelar på och vilket folk som finns på plats...
 
- Martin: Precis! Det är omöjligt att droppa låttitlar på rak arm, men generellt kan man väl säga att de flesta 50-/60-talsdängor alltid går hem. Elvis är fortfarande ett säkert kort, vilket är ganska roligt när publiken är 18-20 år. Sedan finns det ju ett par "nödraketer" som man bränner ibland, men det är kanske inte de stoltaste ögonblicken man har som DJ, haha... Men som sagt: Det som funkar på vår egen klubb Beggars Banquet funkar inte alltid på KB och det som funkar på KB funkar kanske inte alls i Ystad eller Stockholm. Man måste helt enkelt gå på magkänsla och hoppas att man har publiken med sig.
 
Berätta om erat bästa gig.
- Olle: Minns speciellt ett av våra första gig på KB i Malmö. Slutade med att vi körde över tiden och folk skrek efter mer. Å andra sidan var det också något magiskt i lördags den 28 april när vi körde 1-årsjubileum för Beggars Banquet på Debaser här i Malmö.  Vi hade haft Imperial State Electric på scen, som var en väldigt efterlängtad bokning, och i den efterföljande euforin flöt allt bara på och varje låt kändes bättre än den förra och mixarna satt som en fläskläpp.
 
- Martin: Kan bara instämma. Dessa två gig är också de jag rankar högst. Att efter en DJ-spelning höra folk skrika "En gång till!" och bua när ljuset tänds - det känns speciellt! Och sjukt kul förstås. 
 
På fredag, 4 maj spelar ni på Musicstage.se's re-releasefest på Nada i Stockholm, taggade?
- Olle: Taggade som två kaktusar i Texas! Första giget i Stockholm, peppen är total!
 
- Martin: Haha, precis när man tror man glömt att Olle är från Göteborg... Men självklart är detta en fantastisk möjlighet att få visa vad vi går för i Stockholm och vi får hoppas att det blir uppskattat! Vi är verkligen peppade på kvällen och ser fram emot att få möta en ny publik och träffa en massa nya sköna människor!  
 
Vad har ni laddat upp med för musik?
- Olle: Ojojoj… Det får ni se, eller höra, på Nada! 
 
- Martin: Precis. Vi planerar inte så mycket innan våra spelningar, utan vi lyssnar på de band som ska spela och sedan utgår vi från deras sound och försöker hitta musik i våra samlingar som funkar ihop med detta. Man siktar på att bygga upp en stämning som matchar med de band som lirar, fast fortfarande inom våra referensramar. Det är ju en hel del akter som ska uppträda på fredag, så vi får helt enkelt se hur det utvecklar sig under kvällen. Det enda vi kan garantera är att det endast blir BRA musik, haha!

Visa alla artiklar av Helena Leek (48 st)

A-Ö

2013

2012

2011

Vad händer?

Fler bevakningar...  (totalt 1st)