Musicstage.se

Dead by April, maj 2012

Dead by april maj 2012

Den 10 maj träffar jag Dead by April på Gröna Lund för en intervju, precis efter deras soundcheck och med ett par timmar kvar tills de står på nöjesfältets stora scen. Många av deras fans har redan samlats framför scenen, de trotsar självklart vädret för att få se bandet live på scen.

Detta är den tredje intervjun Musicstage.se får tillfälle att göra med bandet. Både 2009 samt 2010 fick vi möjlighet att träffa dem under ett par festivaler de spelade på. Sedan dess har det hänt en hel del! Att bandet varit med i Melodifestivalen är det få som har missat. Att Pontus är tillbaka i bandet råder det visst fortfarande lite frågetecken kring, men det ska det alltså inte göra längre!

Varför trivs ni så bra tillsammans?
- Vi har fått in en ny gubbe med glatt humör! En spanjor! Vi hittade honom i hamnen i en bananbåt! säger Jimmie.  Vi trivs bra tillsammans nu, men det gick fort i början och man hängde inte med, berättar han också. De beskriver varandra som ett par goa gubbar från Göteborg och de anser allihop att Pontus är den mest normala i bandet.

Vad har hänt sedan Melodifestivalen?
- Vi har haft hur många gig som helst, från onsdag till lördag. Nu ska vi en sväng till USA, vi har vår European Crossroadsturne i maj som mestadels är i Tyskland, säger Jimmie.

Pontus berättar att de har samma mängd fans i Tyskland som i Sverige, men på ett annat sätt. De två olika marknaderna skiljer sig och de är mer undergroundstora i Tyskland. Det kommer från vad de byggt upp då de inte har något skivbolag i Tyskland. De använder bara lokala promoters och arrangörer och de syns inte i stora medier som de gör här i Sverige, men ibland kan de nästan dra mer folk. Bortsett från ett par festivaler i Sverige så spelar de främst i Tyskland under sommaren.

Jag undrar varför man börjar growla samt hur man lär sig själv och Jimmie berättar att han är insprirerad av Sepultura och Pantera. Han tyckte att det lät coolt och ville vara som dom, så han satt och övade hemma. Det tog två år innan han orkade ett helt gig. I början kunde han knappt köra två låtar men nu blir han inte ens hes längre. Han har nu hållit på sedan han var 16 år.

Att fansen är viktiga för bandet är inget man tvivlar på när de kommer på tal. Pontus menar att de är jätteviktiga, fansen är helt avgörande och det är för deras skull bandet är här. Det var så det började när de först la upp sin musik på Myspace.
- Det är väldigt viktigt för oss att svara alla som kommer in och ge mycket respons personligen, så gör vi fortfarande och det är en stor del av vilka vi är som personer.
- Vi får höra ganska ofta att det är ovanligt att vi svarar på de flesta mailen, fyller Jimmie i.

Senast de var i Tyskland fick de ett jättestort glaserat pepparkakshjärta med sina namn på. Pontus fyllde år samtidigt och fansen sjöng och hade med sig presenter. Zandro berättar att då de var i England förrförra året så hittade han en läsk han tyckte om, så han la upp bild på den på sin Facebooksida. När de sedan kom tillbaka till England förra året kom en tjej med en hel kasse av samma läsk och gav till honom.
- Då blir man rörd! säger han med eftertryck.
De har också fått många teckningar av fans, säger Jimmie, riktigt fina där fansen har lagt ner massor av tid och gjort väldigt detaljerade bilder med tatueringar och allt.

Ert genombrott gick snabbt från att försöka sprida musiken via Myspace till att bli signade av Universal och åka på turnéer och spela med stora band, var det svårt att hinna med och behålla fötterna på jorden?
- Vi fick snabbt flera erbjudanden av mindre bolag redan i början, men vi tackade nej till ett tiotal då vi ville hitta rätt och bygga ordentligt. Den person vi jobbar med ska älska det lika mycket som vi gör, menar Pontus
- Det har varit lite "Bambi på hal is" att vara ett demoband som ska upp på stora scener och spela med stora band, men fötterna på jorden har vi haft hela tiden, fortsätter Jimmie.
Drömarena att spela på är Ullevi, säger bandet unisont. Globen nämns också, att få ´headlina´ själva i Globen har de inte gjort än.

Har ni alltid lika roligt som i er Tour Diary från Melodifestivalen?
- Ja vi blir som små barn igen! Pontus säger att de ska börja mata ut fler sådana nu, då de har varit lite dåliga på att uppdatera.
- Tidigare kom vår kamera bort någonstans så därför kunde vi inte uppdatera, men nu är vi tillbaka, med ny kamera, förklarar Marcus.

Tror ni att ni har vunnit några fans efter Melodifestivalen som ni inte hade fått annars?
- Faktiskt så har jag hört ganska mycket äldre, mammor och mormor, som har sagt att vi är "väldigt bra även fast du skrek!" De har hänt att de har haft 60åringar i publiken, berättar Jimmie.

Dead by april maj 2012Hur fördriver ni tiden på turnén och vad gör ni på fritiden?
- Jag feskar! säger Marcus och skrattar.
- Jag är en riktig soffpotatis och sitter hemma och tittar på barnprogrammen med mina barn, och tittar på film, säger Jimmie.
- Jag brukar jobba, jag har en egen studio som jag driver, skriver låtar och producerar, fortsätter Pontus.

Bandet lyssnar på allt från Peter Jöback och Justin Timberlake till Iron Maiden, Michael Jackson och Alice In Chains. För Pontus har Michael Jackson alltid varit det största i låtskriveriet. Zandro har sångmässigt inspirerats av Gavin DeGraw och Backstreet Boys.
För Jimmie har han i rensången påverkats av Justin Timberlake och pojkband över huvudtaget, Marcus säger att han inte har någon favoritartist, allt från dödsmetal till Adam Lambert. När de satte igång var tänket att kombinera alla stilar.

Ni är från Göteborg allihop. Kan ni några bra Göteborgsskämt?
- Pontus, du hade ju något roligt. Ta den där med masten, den var ju svinbra, tycker Zandro.
- Ah, ser du där uppe där det är tänt. Där har jag släkt! säger Pontus och ser allvarlig ut, skämtet följs av tystnad och tveksamma skratt från resten av bandet.
- Ta masten då! utbrister Zandro.
- Ja, ser du masten där? De vill inte ha den längre! säger Pontus.
- De vill inte ha den LÄNGRE, förklarar Zandro samtidigt som Pontus måttar med handen.
- Bra gubben! säger Zandro och ger Pontus en klapp på axeln, som förklarar släktskämtet för resten av bandet som inte fattade.
- Det är riktiga Glenn-skämt, säger Pontus sedan och far upp från soffan, tar en pinne och håller den över huvudet.
- Säg att det här är en penna, overhead-penna! Han sätter sig ner igen och ser oerhört nöjd ut.

Zandro, kan du fortfarande härma Kurt Olsson och prata baklänges flytande?
- När jag var barn var jag helt grym på det, jag gick runt på gården med hopprep: "Arne! Arne!" Jag kommer inte ihåg vad han sa mer, jag får jobba in det. Men baklänges kan jag prata! 
Zandro bevisar det genom att snabbt säga Dead by April baklänges. Under en period tänkte han allt folk sa och allt han hörde baklänges, nu är det länge sedan men han kan det fortfarande.

Säg en hälsning till era fans som läser på Musicstage.se!
- Kom på våra gig! hälsar Alex.
Jag kontrar med att säga att fansen säkert redan kommer på spelningarna.
- Okej, tack för att ni kom! Kom och häng med oss i merchen efteråt! avslutar Jimmie med ett brett leende.

Tack för att ni tog er tid för att prata med oss!
- Tack själv!

Visa alla artiklar av Sara Engelfot (24 st)

A-Ö

2013

2012

2011

2010

2009

Vad händer?

Fler bevakningar...  (totalt 2st)