Musicstage.se

Tag Your Targets, april 2012

TagYourTargets

Det är en solig vårdag i slutet på april och jag träffar Johan och Philip på en uteservering i Stockholm. De är båda här på en liten weekend vilket passar mig perfekt för att stämma träff och göra en intervju. De båda är nämligen bosatta i Malmö i vanliga fall. Anledningen till att jag sitter här och intervjuar är för att Johan och Philip, tillsammans med Mike och Ted (som inte är med) utgör bandet Tag Your Targets.

Själv har jag lyssnat på Tag Your Targets innan och är bekant med deras musik. Men det är alltid kul att höra från bandet själva hur de ser på sin musik.

Snabb pop-punk är grunden får jag berätta för mig, med en hint av hardcore. "Det går mer åt hardcorehållet, än att vi är klämkäcka snygga killar" säger Philip. Skulle man jämföra med några andra band skulle man kunna säga Four Years Strong och New Found Glory. Då får man ett hum om Tag Your Targets. "Nu på senaste har vi även fått höra att vi liknar The Wonder Years och Set Your Goals också" berättar Johan.

På tal om Set Your Goals så har de ett litet finger med i spelet när det kommer till namnvalet för Tag Your Targets. Namnet, berättar Philip, är helt Mikes förtjänst. Det påminner Set Your Goals, grunden är densamma med tre ord, namnet flyter bra och genren är densamma. "Det känns inte som ett namn vi kommer tröttna på, det är ett starkt namn. Först i början när man ska förklara vad man heter är det många som hör fel och tror vi heter Tiger Targets. Det är ju inte direkt så coolt namn, så det vill vi poängtera att vi inte heter" säger Philip.

När det kommer till att skriva låtarna är det Johan, Philip och Mike som gör detta ihop, oftast. Det börjar med en idé sen kan alla jobba med denna idé på egen hand för att sedan komplettera varandra. Men alla gånger ser det inte ut såhär, ibland är det enbart en person som skriver en hel låt. Musiken är det som kommer först, sen är det Mike som gör texter och melodierna.

I nuläget håller Tag Your Targets på att spela in en ny skiva. Maj och juni är de månader som låtarna kommer spelas in och målet är att första singeln ska komma i augusti och hela skivan släpps i september. "Mörka låtar passar bättre på hösten också, så det blir perfekt" säger Philip.

Philip: "Det man vill åstadkomma är nya skivor som alltid är utvecklande, att allt inte blir en enda påminnelse om något vi gjort innan. Vi vill ha kvar kärnan men ändå utvecklas åt olika musikaliska håll. Det som exempelvis skiljer sig med den skiva vi gör nu är att den är mer punkrockig, mer mörk. Men samtidigt har vi inte tagit bort vårt gamla sound, det "catchiga".

Johan: "Några favoriter på nya plattan är Opposites Attract, Swans och Bowl of Goodbyes. Opposites Attract är väldigt rå så den sticker ut i mängden. Bowl of Goodbyes är lite speciell för den var lite krävande att göra, vi hade enbart en vers i två månader, sen tog det stopp. Så då kändes det lite hopplöst, men till slut lyckades Philip knyt ihop säcken så att säga. Då blev låten helt fantastisk."

Tag Your Targets har funnits sen våren 2010. Då var det bara Philip och Mike som blev sugna på att start ett nytt band. Mike hade tröttnat på sitt nuvarande och Philip hade tagit en paus från musiken i ungefär ett år. Så tankarna på ett nytt band uppstod. Philip berättar "Jag hade varit inne på pop-punk väldigt länge och Mike hade precis hittat det". Så satsningen blev pop-punk och de skrev två akustiska låtar som var ämnat för ett fullband. En demo spelades in på sommaren 2010 med hjälp av Fredrik Orevad på trummor. Detta resulterade i en demo på tre låtar som var färdig hösten 2010.

Nu var det dags att göra ett fullt band. Johan hade det pratats löst om, men hindret där var att han bodde i Kalmar just då. Dock flyttade Johan tillbaka till Skåne vid årsskiftet och blev en fulländad medlem i bandet. Trummis söktes på annons och de fick en del svar. Men den enda vettiga trummisen var Ted från Ystad. "Ted är otroligt duktig, han är den bästa musiken i bandet." säger Philip. Så hela Tag Your Targets, med dagen uppsättning, började vintern 2010.

Det händer mycket för Tag Your Targets nu med ny skiva, spelningar och nya framtidsvisioner. Att spela i Europa är ett givet mål, Holland, Tyskland och Belgien lockar mycket. Köpenhamn är en stad bandet redan spelat i, faktiskt deras mest minnesvärda spelning enligt dem själva. Det var på Lilla Vega den 27 augusti 2011. De var förband åt Yellowcard, ett gig som de lyckats få via Live Nation. Det var utsålt, 450 personer i publiken och riktigt bra stämning. Plus att spela med ett band som varit ens idoler i många år inte är fy skam heller.

Tag Your Targets är ett band att hålla koll på i framtiden. Vill man redan nu få mer koll finns det många sätt att hitta dem.

Johan: "På Facebook är vi mest aktiva, där kan man också lyssna på vår demo. Vi har även en egen hemsida och självklart finns vi på Spotify, Itunes och LastFM. Vi har en split-EP tillsammans med ett band som heter Hot Damn, från Wales, och detta finns också på Spotify. På Twitter får man gärna följa oss, där finns mycket kul att läsa."

Tag Your Targets består av

Mike Jacobson – Sång

Philip Nilsson – Gitarr

Johan Plambeck – Bas

Ted Nilsson – Trummor

 

Visa alla artiklar av Caroline Chalmers (51 st)

A-Ö

2012

2011

2010

Vad händer?

Fler bevakningar...  (totalt 1st)