Nere i källaren på Inkonst gick jag in i ett svart rum med en liten upplyst scen i mitten. Förutom svaga knastrande ljud och avlägsna röster som hörs i högtalarna är det tyst i rummet och publiken är stilla. Det känns lite spännande. Jag vet inte vad jag väntar mig.

Enligt vad jag läst skulle kvällens event vara ett möte mellan teater och föreläsning. Performance-gruppen Fiction Pimps skulle ge en försmak av deras konstinstallation som de kommer att ha på Roskildefestivalen. I presentationen står det saker som ”När du lämnar din vardag och reser till en festival har du säkert tydligt kunnat känna att du blir till någon annan. /…/ Den person som du kan uppleva dig vara på festivalen, finns det verkligen inte plats för den även i liv utanför festivalområdet?”.

Jag tyckte det här lät jättespännande, men blev ganska snart besviken. Föreläsningen hade säkert goda intensioner, men föreläsarna var inte speciellt proffsiga och ganska ansträngande att lyssna på. Det var bara en sak som jag trodde mig ha snappat upp och tagit till mig, men redan ett par timmar efteråt börjar jag bli osäker på vad de egentligen pratade om. Nånting om Odysseus och syrenerna och ”vilket sinne skulle du vara beredd att offra för att leva ditt vardagliga liv så som du gör på festival?”.

Under föreläsningen spelades det hela tiden upp det där ljudlandskapet i högtalarna som bestod av röster och knaster och annat, samtidigt som en halvnaken ung man låg och vred sig på en vit ryamatta. Det var väldigt distraherande och underligt.

Det hela skulle avslutas med en ”ritual” där vi alla skulle vara med och delta. Jag förstod mig inte riktigt på vårt deltagande dock. Först stod vi alla i en ring och höll upp ett skynke så att de tre Fiction Pimpsen kunde byta om till helkroppsdräkter av vit spets. Tanken var att de skulle koppla bort alla sinnena utom känseln. Väl ombytta ålade de tre runt på golvet och smekte varandra till tonerna av ambient elektronisk musik. Det hela var obekvämt och sövande. Jag tror jag nickade till några gånger.

Jag tycker verkligen att jag har ett öppet sinne för konst, men det här var mest konstigt och faktiskt dåligt.

Well well. Imorgon blir det paneldebatt och stand up. Se mer om detta i facebookeventen nedan:

Paneldebatt: Hur kan du som osignad artist få fler spelningar? + Hurricane Love

Stand up med Erik Börén

När du lämnar din vardag och reser till en festival har du säkert tydligt kunnat känna att du blir till någon annan.
Musicstage.se bevakar Siesta!2013
Roskilde Road Trip har anlänt till Malmö

Pin It on Pinterest

Share This