Upplägget var att vi fick lyssna igenom en låt i taget och så pratade bandmedlemmara Jonas Svennem, Henrik Nybom och mixaren Måns Lundberg om inspiration och tillvägagångsätt för varje låt. I början känns stämningen lite stel och ingen av de tre hade så bra svar på moderatorns frågor. Det lossar dock mer och mer under kvällen och de svarar mer avslappnat på frågor om hur skapandet går till och hur de kommer överens om ljud i mixningen. Det pratas mycket om just ljud och hur en kan få fram olika ljud genom att slå på olika saker, intresset för att skapa intressant musik av oväntade instrument eller skapa instrument av allt från mackjärn till undersidan av en virveltrumma är stor.

En höjdpunkt för mig är låten Angelo som tar mig till en annan värld. Flera olika världar faktiskt. Instrumenten har fått huvudrollen och de sprids ut i lokalen, varje hörn, och likaså mitt hjärta, fylls av stråkar, träblås och sång. Det slår mig att många av låtarna skulle passa i en film, dramaturgin i dem skapar olika scener inom mig, och det är någonting de själva också pratar om under kvällen, hur filmer har inspirerat dem i skapandet. Jag gillar hur låtarna har ett driv i sig, jag får bilder av fåglar som flyger över hav och känslan av att cykla på vägar emellan öppna vidder. En annan höjdpunkt är att se hur Jonas Svennem är totalt med i alla låtar, han blundar och gungar med huvudet i perfekt takt i varje cellovibrato och koskälleslag.

 DSC7116

Ljudnörden i mig njuter också till fullo av det fantastiska ljudet som strömmar ur högtalarna och ljudbilden som Måns Lundberg skapat tillsammans med de andra är nära fulländad. Jag ser fram emot att lyssna på skivan igen, även om ljudet inte kommer komma i närheten av kvällens upplevelse. Skivan släpps den 4 februari. Winhill/Losehill består av Jonas Svennem (sång, klaviatur), Henrik Nybom (trummor), Carl Åkerlund (textförfattare), Petrus Sjövik (bas), Sofia Högstadius (violin) och Kalle Lundin (klaviatur, gitarr).

Äntligen dags för Mello!
P3 Guld i helgen!

Pin It on Pinterest

Share This