Det har varit en lång, men givande kväll på Inkonst och Roskilde Road Trip. Först fick vi se en kortare, akustisk spelning med Emergenza-vinnarna Hurricane Love. Det var jättefint! Kul att se! De har precis släppt en singel som heter Only Human, lyssna gärna på Spotify här.

Paneldebatten som sedan följde handlade om hur osignade artister kan få fler spelningar. I panelen såg vi representanter för Siesta!, Kick-Start, Öresundsfestivalen och Roskilde Festival. Micke Fredholm, Siesta!s festivalgeneral var där. Vi känner varandra sen flera år tillbaks nu, då jag tidigare varit väldigt involverad i festivalen. Det var en överraskning för mig att han skulle vara med, så det var lite extra kul. Hur som helst var det väldigt intressant. Kontentan av det hela skulle jag väl vilja summera i följande punkter:

  • Små spelningar ökar chansen för att kunna göra stora spelningar. Spela för kompisarna hemma i vardagsrummet, om det är det som behövs.
  • Skicka demos till bandbokare etc. Skicka flera gånger om det behövs, men spamma inte!
  • Ha en bra, fungerande hemsida och en aktiv facebooksida etc. En dålig hemsida utgör ett dåligt intryck även om musiken är bra.
  • Mail tillbandbokare ska vara väl sammansatta där det viktigaste står överst i mailet. Skriv inte hela biografin utan plocka ut godbitarna så att säga. Har ni haft 200 000 likes på youtube, så skriv det!
  • Personlig kontakt är helt klart ett plus! Att få ett ansikte på musiken så att säga.

Ja det diskuterades massa andra saker också. Som till exempel vilket medium man ska skicka – CD-skivor, LP-skivor eller länkar till soundcloud eller liknande? Vissa vill ha den där skivan i handen. Personligen föredrar jag helt klart länkar till Spotify eller Soundcloud, och så älskar jag musikvideos!

En annan sak som inte pratades så mycket om, men som jag tror att man inte ska underskatta, det är ”word of mouth”. Alltså man ska leva på sitt goda rykte, ha ett rikt kontaktnät som man vet talar gott om en.

Nähä, nu ska jag försöka avsluta här. Jag är trött som attan och det är ju en dag imorgon också.

Efter debatten spelade ytterligare en artist. Jag vet inte vad han kallade sig, men det var jättebra! Jag får återkomma om det.

Senare på kvällen var det stand up med Erik Borén. Det blev allsång och tryckare till Guns ’n’ Roses och givetvis många goda skratt! En riktigt trevlig kväll. Nu ska jag sova.

Virka en lekplats på Roskilde Road Trip Malmö
Musicstage.se bevakar Siesta!2013

Pin It on Pinterest

Share This