Första artisten upp på scen är Mathias melo. “Roligt att vara här i s-town, själv är jag från f-town” säger han. Hör någon fråga om det är Fridhemsplan han menar, det är nog många som inte vet var Fritsla ligger, men jag vet att det är ett litet samhälle på västra sidan av Sverige.

Den mjuka rösten är lika bra live som på skiva om inte ännu bättre, för att man också får det visuella, han har en charmig utstrålning. Låten My friend the freedom fighter är en bra live-låt, passar mycket bra in här också, där det är mer intimt och nära. De två andra låtarna han kör är också bra, bäst är de när de kommer upp i tempo lite. Han imponerar också med att improvisera fram tonföljder i låtarna, och skapar även trumpet-ljud som lyfter låten. En väldigt tonsäker kille med mjuk framtoning.

Nästa artist är en tjej som kommit till i setlistan senaste dagarna, så jag har inte haft chans att lyssna på låtarna i förhand. Maria Hazell har snabbt lyckats ta sig in på top10 på iTunes. Hon har lite darrig röst i början, men det tar sig under tiden, kanske är det nerverka som spelar in lite. Låten Say It Like You Mean It är sjukt cool, jag älskar trummorna och synteffekterna. Det är en akt som skulle platsa på större scener. Ljudet fyller varje del av salen och jag blir lite lätt golvad. Nästa låt  heter Time square, det är mer tunggung. Syntarna ger en också här en extra dimension. Jag som inte brukar gilla för hög musik på konsert och vara ganska kinkig med ljudet gillar ändå att musiken tar över och att golvet gungar. Även om sången drunknar lite så hörs den på något vis ändå. Kanske har hon en bra pitch som överröstar. Om hon skulle spela på lokal skulle folk utanför komma in av nyfikenhet för att se vad som händer. Mycket intressant och nyskapande musik! Sista låten är Golden boy. Det känns som att jag hört den förut men ändå inte. Som att den bara passar perfekt in i min musiksamling, likaså gör de två första låtarna

Iida är nästa ut. En skärm rullas ner på scenen, det är premiär för hennes musikvideo. En video som är fokuserad på att använda händerna, det är tolkar som kör teckenspråk till refrengens text. Jag vet inte riktigt vad det ska symbolisera, men det blir en bra röd tråd igenom videon. När hon kommer upp på scenen för sitt framträdände börjar hon med låten Take your time, som jag tror kommer bli en hit. Som på skivan har hon även live en ljus och klar röst. Jag får känslan av att hon har en stark konstnärlig bild av vad hon vill förmedla. Säkerhet, lite mystik och allvar. Inspirerad av naturen också kanske? Två körtjejer gör det extra estetiskt. De har rörelser till låten och stämmorna passar mycket bra in i låten. Tror att nästa låt heter Life will kill you. Den är verkligen snyggt komponerad, bra kör och uppbyggnad. Sist kör hon den släppta singeln Hands. Det är mycket effektfullt med ljus och koreografi. Två tolkar kommer upp och kör teckenspråket som vi känner igen från videon. Även här känns det genomtänkt med både tolkarna och hennes egna handrörelser som görs i videon. Mot slutet av låten går tolkarna ner i publiken och lägger händerna på alla i publiken när de går förbi dem. En stark artist som satsar på hela konceptet, det kommer ta henne långt.

En väldigt bra kväll med härlig stämning och jag hör många säga att artisterna är jättebra. 100songs har lyckast med sitt projekt och jag ser fram emot kommande singelsläpp.

Musicstage.se på plats på finalen!
Sabatons nya platta, Heroes!!

Pin It on Pinterest

Share This