Det är kalla och ovänliga vindar som välkomnar resenärer till Sveriges västkust för den 110:e upplagan av Göteborgs Way out West. Oväntad väderlek överraskar publiken redan vid plattformen på Stockholm Central och kyler ner tunna kimonos och shortsklädda ben. Hattar flyger iväg så fort de når perrongen vid Göteborgs Centralstation och avslöjar att förra årets varma väder är endast ett minne blott.

Den hipstrigaste av festivaler började utan större pompa och ståt med en blygsam publik men gav möjlighet att verkligen få ta del av området utan större trängsel. Trots de kalla vindarna och kyliga temperaturer så finns det få festivaler som är så välkomnande som just den på Slottsskogen. Väderlek till trots hade den vackra och unga publiken hittat även denna gång till Göteborg och prydde området lika hemmavant som sitt eget vardagsrum. Den helvegetariska och veganska temat fortsatte även i år trots vissa irriterade röster bland besökarna. Frågan är dock varför, för vart kan en hitta vegansk mat som smakar förvånansvärt likt kyckling som just på Way out West? 

Årets upplaga har redan fått avbokningar som pågick ända in i sista minuten då The Libertines ställer in med endast ett par få minuter kvar till spelning. Dock är den största frågan vem det är mest synd om, bokaren, publiken eller assistenten vars uppgift är att hålla reda på denna oförutsägbara akt, Petes nykterhet till trots.

Den Ploppchoklad-älskande Steven Patrick Morrissey fick vara sist ut på Flamingoscenen och levererade en charm som bara äldre rävar i musikbranschen har. Charmen blandades med politiska åsikter om att inte rösta och att kött är mord vilket mottogs förvånansvärt skeptiskt av publiken. Även om festivalens första dag inte var lika välbesökt som en förväntat så var flera lokaler på Stay out West välbesökta och även fullsatta så som hos Hagakyrkan.

Trots avbokningar och oväntat kyligt väder så var torsdagen en salig blandning av kvinnlig styrka med Laura Mvula, Chelsea Wolf och publikcharmare så som Morressey och KAYTRANADA. Den största frågan är om fredag kan leverera en livs levande Pete Doherty och om vädret kommer påverka det vackra folket mer än vad de har förberett sig på. Recensenten är redan på väg för att införskaffa en tjockare stickad tröja och gummistövlar….

Way out West - Fredag 2016-08-12
Stockholm Music and Arts, 2016, Söndag

Pin It on Pinterest

Share This