Musikvideor är verkligen ett medium för sig. En musikvideo kan vara som en novelfilm eller bara som en enkel performancevideo, men musikvideor som medium har potentialen att vara mycket mer än så. År 2002 var året då jag ständigt satt klistrad framför MTV för att inte missa när de spelade The Chemical Brothers-videon Star Guitar.

Star Guitar regisserades av Michel Gondry, som bland annat är känd för videorna han gjort för Björk. Gondry hade en vision om att göra en musikvideo där varje ljud i musiken skulle representeras av ett föremål. Han började med att rita upp Star Guitar på en lång pappersremsa. Varje ljud i musiken fick sin egen symbol. Med hjälp av detta speciella notblad komponerade han en rå version av hur videon skulle kunna se ut. Han gjorde därefter en testvideo där symbolerna ersattes av alldagliga föremål som böcker, apelsiner och skor som han placerade ut längs marken. Sedan filmade han dessa föremål med en enkel hemmakamera i takt med musiken.

Slutresultatet blev sedan denna video som till det yttre ser ut som en video där man ser ut genom fönstret på en körande tåg, men titta noga vad det är du tittar på. Varje hus, varje stolpe, varje träd du ser i bilden representerar något ljud ur musiken.

The Ark - Let Your Body Decide
Bruce Springsteen - Santa Claus Is Coming To Town

Pin It on Pinterest

Share This