Jag inser att i många av mina recensioner denna helg har vädret nämnts mycket. Men det har spelat in mycket och på något magiskt vis tog regnet en paus under Bastilles spelning. Från första början ända tills att bandet tackade för sig och gick av scenen.

Nog om vädret, innan Bastille klivit upp på scenen kan man märka av förväntningarna. Det är ett år sedan bandet stod på en festivalscen sist i Sverige, det var på Hultsfred 2013, en mycket mindre scen, nu står de på en av de största scenerna och publiken har vuxit sen sist.

Publiken är verkligen med hela spelnigen, bandet inleder som de alltid gör med soundtracket till Twin Peaks, med dialog från filmen The Breakfast Club som sen går över snyggt till deras egna låt Bad Blood. Innan sångaren Dan tar ton så skrattar han glatt när han blickar ut över publikhavet och skakar på huvudet.

De levererar sen flera av sina låtar från deras debutalbum Bad Blood. Dan är så exalterad att han till och med lyckas skära sig i fingret med sin egna mikrofon när han applåderar igång publiken, så han springer snabbt av mellan två låtar och kommer snabbt ut igen och ber om ursäkt, han var tvungen att gå ut och hämta ett plåster.

Vi bjuds även på en ny låt från kommande album, Blame, och publiken tar varmt emot den nya låten.

Sen kommer låten Flaws, då Dan vanligtvis beger sig ut i publikhavet och sjunger den. Han brukar ha en lång mikrofonsladd dragandes bakom sig, men denna gång har han en trådlös mick så han kom fram mer obehindrat. Han hoppar ner i diket och det märks att de flesta vet vad han är på väg att göra. Många närmast scenkanten rusar efter honom när han beger sig ut från diket. Det blir kaos alla vill fota och han kommer inte långt, står still en stund i publiken och dansar och är sen tvungen att bege sig tillbaka upp via diket igen och avslutar låten på scen.

Spelning avslutas sen med covern/mashupen Of The Night och deras största hit hitintills Pompeii och alla, verkligen alla i publiken hoppar nu, det är riktigt vackert att se när de visas på storbildskärmarna hur ett helt hav med folk unisont dansar och hoppar till samma låt.     

Jag går där ifrån med ett stort leende på läpparna och sakta känner jag en droppe regn mot min kind. 

Kanye West, Bråvallafestivalen, Norrköping, 2014-06-28
Blaudzun, Bråvallafestivalen, Norrköping, 2014-06-28

Pin It on Pinterest

Share This