Ska man ägna sig åt soul ska man ha ett rejält band och det har Charles Bradley. Åtta man starka drar de igång ett mäktigt gung i en inledande instrumental låt och stämningen, för att ta en sliten klyscha, är på topp direkt!

Men när de är inne på den tredje instrumentala låten på raken börjar jag få lite vibbar från filmen Blues Brothers. The Palace Hotel Ball Room är utsålt, bandet är på scen – men inte huvudpersonerna. Vad gör vi? Vi låtsas som om det regnar och lirar lite själva tills de dyker upp!

Men dyker upp, det gör han! ”Straight from Brooklyn, New York! The screaming eagle of soul” som han påannonseras som och ger sig rakt in i Heartaches and Pain.

Publiktillströmningen har varit lite sådär under första dagen på Hultsfredsfestivalen, men nu är det mycket folk på White Stage – eller Teaterladan som alla gamlingar fortfarande säger.

Det jublas och tjoas som vore vi i en amerikansk baptistkyrka under en gospelkonsert, men Charles Bradley ger också järnet på scen. No Time For Dreaming, The World (Is Going Up In Flames), Lovin’ You Baby – låt efter låt rivs av och det minst sagt tighta bandet låter riktigt bra.

Efter How Long kommer det ännu en instrumental låt och Bradley ger sig av ner i diket för att krama om publiken – till dess givna förtjusning. Men han nöjer sig inte när han kommer fram till slutet av kravallstaketet, utan rundar det och knallar ut i publikhavet. Jubel igen.

Ännu mera jubel kommer när publiken känner igen hans suveräna cover på Neil Youngs Heart Of Gold och framkallar faktiskt lite rysningar av välbehag när allsången hörs.

Charles Bradley avslutar med Why Is It So Hard och Golden Rule och jag kliver kisandes ut från ladan alldeles upprymd av en timmes välbehövlig soul.

 

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här. 

Setlist:
Instrumental
Instrumental
Instrumental
Heartaches And Pain
No Time For Dreaming
Lovin’ You, Baby
The World (Is Going Up In Flames)
How Long
Instrumental
Heart Of Gold
In You (I Found A Love)
This Love Ain’t Big Enough For The Both Of Us
Why Is It So Hard
Golden Rule

 

 

Bob Log III, Hultsfredsfestivalen, 2011-07-15
Suede, Hultsfredsfestivalen, 2011-07-14

Pin It on Pinterest

Share This