Stiftelsen är ett fullständigt osannolikt band. Hur kommer det sig att sångaren från ett framgångsrikt band slår sig samman med några gamla barndomspolare, lirar för att det är kul och för att få sjunga på svenska och släpper till slut en singel. Som säljer platina. Fyra gånger om!

Jo, Takidas Robert Pettersson har ju lyckats med just detta och när Stiftelsen kliver ut på Storsjöyrans scen i Badhusparken märks det att de är ett anspråkslöst band. Det är inga divalater utan ”Tjena, kul att ni är här” och pang på med första låten När herr Ångström hade fest.

”Hårdrock korsat med Gyllene Tider” är ett omdöme från grannen i publikhavet och det stämmer rätt väl. Takida men ändå inte ungefär. Samtidigt är de populära så här nästan på hemmaplan, det är välfyllt framför scenen nere vid Storsjön.

Kvällens hackkyckling är alltså Ulf Lundell som inte står högt i kurs efter att de fått korta ner sitt set på en annan festival dagarna innan – just på grund av att Lundell stod näst på tur och trampade otåligt.

För min del har Stiftelsen flugit helt under radarn. Vart jag än går kan ju ingen ha missat, men i övrigt visar de sig vara ett rätt kul band med många olika låtstilar på sin lyra. Fullängdaren Ljungaverk kom förra året och uppenbarligen är den värd att lyssnas på.

De avslutar med Rotlös och lämnar oss (ja, efter att Uffe Lundell fått en sista känga då) med en känsla av att vi vill ha mer.

Setlist:
När herr Ångström hade fest
Nu får du gå hem
Viljan
Vildhjärta
En gång i maj
Ur balans
Vart jag än går
En annan värld
Idag
Du är ju allting
Härifrån
Rotlös

Bo Kaspers Orkester, Storsjöyran, Östersund, 2013-07-26
Sofia Jannok, Storsjöyran, Östersund: 2013-07-26

Pin It on Pinterest

Share This