Absolutely No Decorum, Clamor For Glamour, Breaking Up With God – The Ark går ut hårt och publiken är med från första sekund när introt med åskmuller dundrar ut över idrottsplatsen. Man skulle kunna tro att The Ark ska ge allt på sin sista turné och det gör de sannerligen. Bandet är klädda i vitt medan Ola Salo bär den lila sparkdräkten från första skivans omslag och hans Freddie Mercury-inspirerade uppträdande når nya höjder direkt.

Faktum är att The Ark levererar mer show redan under första låten än vad Manic Street Preachers åstadkom på samma scen under hela sitt set – det sätter nivån för kvällen: nu blir det åka av!

Ola Salo lovar att de ska blanda gamla godingar med nya dängor, uppmanar publiken att yla mot månen som hans små varulvar de är och väver ihop Breaking Up With God och Father Of A Son som den blasfemiska biten av showen.

Jag begriper inte att ett The Ark på sin avskedsturné inte står absolut överst på festivalaffischerna, för nu är det mycket folk framför Stage of Joy och till skillnad från andra headliners så stannar publiken kvar. The Ark är Putte i Parkens moraliska headliner, så är det bara.

För nu är alla här. Gamla som unga, rockers som emokids, lediga funktionärer som sjukvårdare – alla står vända mot scen och alla följer med i musiken.

Sagan om The Ark går mot sitt slut, hävdar Ola Salo. De levde intensivt, kommer att dö unga och kommer bli ett förbannat vackert lik – och accentuerar det genom att väva in Alphavilles Forever Young i One Of Us Is Gonna Die Young.

Kärleken till publiken är ett genomgående tema i Ola Salos alla tal till publiken för kvällen. Han hyllar Karlskogapubliken för att de tog emot ett debuterande The Ark för elva år sedan, som förband till Kent, genom att omfamna glambandet i spandexbrallor.

– Ni kände igen er, outsiders, ni var inte heller förstådda, ensamma, inträngda i ett hörn intvingade i en kostym som inte kändes bra.

Efter första extranumret, The Worrying Kind, försäkrar han ännu en gång att de kommer sakna publiken.

– Det gör vi! Smörigt? Vafan ska jag vara stöddig för en kväll som denna? undrar Ola Salo och det är en berättigad fråga.

The Ark avslutar till en dånande allsång i Calleth You, Cometh I med sedvanligt konfettiregn och när de tackat för sig och gått av scenen stannar många kvar en stund extra. De vill inte förstå att det är slut.

 

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här. 

 

Setlist:
Absolutely No Decorum
Clamour For Glamour
Breaking Up With God
Father Of A Son
Superstar
Tell Me This Night Is Over
Prayer For The Weekend
Let Your Body Decide
It Takes A Fool To Remain Sane
The Apocalypse Is Over
One Of Us Is Gonna Die Young

Extranummer:
The Worrying Kind
Calleth You, Cometh I

Coldspell, Putte i Parken, Karlskoga, 2011-07-09
Manic Street Preachers, Putte i Parken, Karlskoga, 2011-07-08

Pin It on Pinterest

Share This