Ända sedan jag hörde Hot Fuss första gången så ville jag se The Killers live. Men kom de någonsin till Sverige? Nej! Så ni kan väl förstå att min lycka var total när jag fick höra att de äntligen var bokade till Hultsfredsfestivalen. Till slut är det äntligen min tur att se ett av mina absoluta favoritband. Peppen har varit total och jag har förberett mig minutiöst; läst låtlistor, tittat på YouTube-klipp och drömt mig bort. Jag hade min plan för spelningen klar sedan länge, att stå så långt fram som möjligt, så länge jag orkade. Trycket var enormt framför scenen redan innan Las Vegas-killarna är på väg upp på scenen. Jag gör mitt yttersta för att behålla min plats och slåss tillbaka så gott jag kan. Ett stort gäng tjejer trillar omkull, får hjälp upp på fötterna igen men tar sig sedan gråtandes genom publikhavet. När spelningen drar igång vet jag exakt vad som väntar, öppningslåten är nämligen jättehiten Human från förra året. Jublet från publiken är öronbedövande. Det är bara att hålla i hatten och hänga med i svängarna!

Redan efter första låten har frontmannen Brandon Flowers krängt av sig sin brokiga kavaj med fjädrar på axlarna. Jag gör mig redo att kasta hatten och torkar bort svetten för att sedan kastas vidare in i The Killers värld, nu med sällskap av This Is Your Life. Hur jag lyckas hålla mig på fötterna känns som ett under och jag vill inte ens föreställa mig hur det kommer bli fortsättningsvis, speciellt inte när de kickar igång deras debutsingel Somebody Told Me, den låt som fångade mig 2004. Det känns så otroligt häftigt att uppleva, känslan är verkligen magisk! Jag måste nästan nypa mig själv i armen för att förstå att det faktiskt är sant, att det är verkligt det jag ser. Från scenen deklarerar Brandon att det är dags att förvandla den här rockfestivalen till ett disco och det gör det med låtarna Joy Ride och Bling (Confession of a King), gissa om det svänger! Vi får även höra en cover på Joy Divisions låt Shadowplay. Just Joy Division är ju ett av de band som The Killers influerats mycket av, något som hörs ganska tydligt här – denna låt hade med lätthet kunnat förväxlas med något som The Killers själva gjort.

En klar publikfavorit blev Spaceman, som är den senaste singeln från bandet. Marken i Hultsfred gungar så som den bara kan göra här och hela publiken stämmer upp i allsång. En låt som blir riktigt mäktig live är Read My Mind som också är en av mina personliga favoriter. Uppe på scenen, bland palmer och andra utsmyckningar rör sig Brandon Flowers med sådan självklarhet, det är inte utan att man förutsätter att han är född till att göra just detta. Men är man född i Las Vegas har man kanske showandet i blodet? Den här kvällen verkar han vara på ett alldeles strålande humör och ler och skrattar om vartannat.

Under Mr. Brightside kan jag inte stå stilla en sekund. Känslan att bara få hoppa upp och ner till en av sina absoluta favoritlåtar är helt obeskrivbar. Jag är så glad att The Killers lever upp till alla mina högt ställda förväntningar. Avslutningen blir i form av All These Things That I’ve Done och den får även den övriga publiken i extas. Jag är nog inte ensam om att sjunga mig hes ikväll. När killarna kliver av scenen vill jublet inte ta slut men det dröjer en stund innan de kommer upp på scenen igen för extranummer. De går ut hårt med Jenny Was a Friend of Mine och ökar sedan med When You Were Young som får publiken att explodera samtidigt som pyrotekniken går igång uppe på scenen. Det känns som en riktigt mäktig avslutning och jag är redo att gå från scenen, detta har ju varit avslutningslåt på varenda låtlista jag läst. Den här kvällen ger oss The Killers en favorit i repris – Human! Det känns udda, överraskande och väldigt märkligt. Förmodligen är detta det märkligaste jag upplevt på en konsert.

Avslutningsvis kan jag konstatera att detta med säkerhet är en av de största konsertupplevelser för mig i år. Mycket för den fantastiska upplevelsen att äntligen få se ett favoritband, mycket för den fantastiska show som The Killers bjuder på. Jag vill bara ha mer, mer, mer! Och ja, hatten sitter kvar.

Låtlista
1. Human
2. This Is Your Life
3. Somebody Told Me
4. For Reasons Unknown
5. The World We Live In
6. Joy Ride
7. Bling (Confession of a King)
8. Shadowplay (Joy Division cover)
9. Smile Like You Mean It
10. Losing Touch
11. Spaceman
12. A Dustland Fairytale
13. Read My Mind
14. Mr. Brightside
15. All These Things That I’ve Done
Extranummer:
16. Jenny Was a Friend of Mine
17. When You Were Young
18. Human

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här.

Liechtenstein, Hultsfredsfestivalen, 2009-07-10
The Virgins, Hultsfredsfestivalen, 2009-07-09

Pin It on Pinterest

Share This