Musicstage.se

Jambinai, Roskilde Festival, Roskilde, 2014-07-03

Jambinai, Roskilde Festival, Roskilde, 2014-07-03, Foto: Felicia YlleniusDet Sydkoreanska bandet Jambinai är först ut att spela på Gloria-scenen, som är en inomhusscen, och stället är fullkomligt packat. Publiken älskar det. Musiken är helt unik med sin spöklika känsla som kommer från den traditionella Sydkoreanska folkmusiken som blandas med djupa och hårda tongångar från elgitarrer och trummor.

Att beskriva Jambinai och deras musik är inte helt enkelt. Min första uppfattning var att det var en typ av Sydkoreansk version av det finska metalbandet Apocalyptica, och visst finns det likheter, men samtidigt är det fullkomligt olikt den västerländska rockscenen. Jambinai har tagit traditionell Sydkoreansk folkmusik och satt det i en modern kontext som påminner om metal och post-rock. Men även om man skulle plocka bort folkinstrumenten så skulle den elektriska delen ändå inte påminna om något jag har hört i den västerländska musikvärlden. Många Asiatiska band har en fantastisk förmåga att tolka västerländsk musik och göra den till något alldeles eget, och Jambinai är inget undantag. En sak som jag konkret kan plocka ut som avvikande är att Jambinais musik känns mer trumbaserad än gitarrbaserad.

Musiken skiftar mellan spöklika arrangemang som skapas av bandets traditionella, tusenåriga stränginstrument, till ett djupt och hårt mullrande som är både intensivt och suggestivt. Speciellt de suggestiva bitarna är jag väldigt svag för. Publiken jublar mellan låtarna och det är inte konstigt, för det är verkligen riktigt, riktigt bra. Av spelschema-praktiska anledningar har jag dessvärre inte möjlighet att se hela konserten, vilket är väldigt synd.

Visa alla artiklar av Camilla Svedén (152 st)

A-Ö

2014

2013

2012

2011

2010

Vad händer?

Fler bevakningar...  (totalt 1st)