Musicstage.se

Les Claypool's Duo De Twang, Roskilde Festival, Roskilde, 2014-07-04

Les Claypool, pressfoto

Bluegrass och countrymusik känns kanske inte direkt som något man förknippar min musiksmak med, men Les Claypool är ett sådant där undantag. Det här är bara för bra och tillräckligt udda för mig att kunna motstå. Med en stor portion humor bjuder Les Claypool och hans polare Bryan Kehoe, a.k.a. Duo De Twang, oss på en något skruvad resa till den amerikanska södern på 30-talet.

Duon inleder direkt med en låt som många känner igen, Wynona's Big Brown Beaver, och publiken är genast med på noterna och bidrar med handklapp och allsång. Framförande är så simpelt, dessa två män sitter med sina gitarrer på scenen utan några som helst visuella hjälpmedel, och varför skulle de behöva det egentligen? Musiken med det fantastiska gitarrspelet talar helt för sig själv, vilket är fullt tillräckligt.

Tältet är fullsatt trots att det är tidigt på dagen och det måste vara en ovanlig upplevelse för duon som annars är mer vana vid att spela på mörka små pubar. Men trivs gör de helt klart med den stora uppmärksamheten de får. Deras mellansnack är minst lika underhållande som själva musiken, och då är musiken verkligen helt lysande! De leker lika mycket med gitarrerna som de leker och skojar med publiken, och varje låt ger upphov till ett stort jubel från publiken.

De spelar två väldigt udda coverlåtar. Först har vi grungeklassikern Man In The Box av Alice In Chains. Duon får oss sjunga med i låtens inledande ”Hai hai hai...” och sen dansar vi som galningar. Inte ens scenvakterna kan stå stilla. Senare får vi också höra en riktig ”klassiker”. Duon lovar att 80% av oss kommer att vara positiva till den här covern, och för de resterande ber de om ursäkt i förväg. Covern är såklart Bee Gees gamla Stayin' Alive. Helt fantastiskt och så himla bra, det är det enda jag kan säga.

Visa alla artiklar av Camilla Svedén (152 st)

A-Ö

2014

2013

2012

2011

2010

Vad händer?

Fler bevakningar...  (totalt 1st)