Musicstage.se

Seun Kuti & Egypt 80, Stockholm Music and Arts, Stockholm, 2014-08-03

Hettan är gassande när Egypt 80 tar plats på scenen. En efter en kommer de in och tar plats vid trummor, blåsintrument, gitarrer, woodblock och allt ni kan tänka er. Sist kommer Sean Kuti in och drar igång festen med ett häftigt saxofonspel. Det är svängigt från första stund och två färgglatt utsmyckade kvinnor förhöjer känslan när de dansar och körar bredvid honom.

 

Egypt 80 bildades 1979 med Seun Kutis far Fela Kuti som grundare. Han är en av de viktigaste afrikanska artisterna under 90-talet, och när han gick bort 1997 så tog sonen över. Stilen kallas afrobeat, en blandning av jazz, rock, funk och afrikans musik. Det är svårt att stå stilla till de dansframkallande rytmerna. Alla i bandet har en viktig musikalisk del i låtarna och jag slås över hur enkelt de spelar ihop, som att de aldrig gjort annat. Mest imponerad är jag över mannen som spelar woodblock. Svårigheten i att konstant hålla många olika rytmer med ett så litet instrument måste vara hög, men han ser ut att göra det med en klackspark där han står i jeans och t-shirt och tittar förstrött ut över publiken.

Men hur bra och roligt det än är så är det som att de spelar en och samma låt hela tiden. En bra låt, men det hade varit mer intressant att få höra på lite variationer på samma beat.

FotonFoton från konserten finns här.

Visa alla artiklar av Tilla Andersson (184 st)

A-Ö

2017

2016

2015

2014

2013

2012

Vad händer?

Fler bevakningar...  (totalt 1st)