Jag anser att man på SVT förvaltar programidén på ett bra sätt, med ett grymt husband under ledning av rutinerade Figge Boström så levererar de aktuella artisterna unika versioner av olika Svensktoppslåtar. Det märks att de medverkande artisterna har ansträngt sig, samtliga fem lyckas sätta sin egen prägel på låtarna och undviker snyggt ”coverfällan”. Medina haflar (den sorts musik som Medina producerar) iväg Björn Skifs Hela Natten Lång till oigenkännlighet, Maia Hirasawa tonar ner Mauro Scoccos Sarah i en underbar version och Christer Sjögren är ingen annan än Christer Sjögren när han brummar loss till Per Gessles Tycker Om När Du Tar På Mig. Att Jessica Anderssons Schlagerdoftande Ingen Kan Älska Som Vi av Grace vinner tävlingen, för det råkar vara en tävling där tittarna ska rösta fram sin favorit till finalen, är visserligen inte speciellt förvånande men ändå i mina ögon lite tråkigt. Jag håller nämligen Tomas Andersson Wijs helt fantastiska tolkning av Per Gessles Här Kommer Alla Känslorna På En Och Samma Gång som kvällens bästa, den grep verkligen tag i mig. Jag kan dock tänka mig att versionen är bättre på plats än genom tv-rutan.

I övrigt har man dragit ner tempot rejält genom hela programmet, jag kan tänka mig att vissa gillar det medan andra kommer att avsky det. Jag tycker ändå att formatet är bra och det känns som att man lyckas förmedla den känsla som man vill. Niclas Strömstedt gör ett stabilt jobb som Sveriges nya mysgubbe, ibland blir det trevande och krystat men överlag är miniintervjuerna trevliga små inslag. Den andra programledaren Karin Adelsköld gör, trots ett par missar, ett väldigt bra program. Hon är träffsäker, lagom rolig och gör det bästa av situationer som när den så kallade twitterpolisen försöker ge ”obekväm i tv” ett ansikte.

I ett försök att sammanfatta kvällen kan jag inte säga så mycket mer än att SVT lyckats med att producera en härlig lördagsunderhållning där mysfaktorn är mer värd än fart och fläkt. Kvällens uppträdanden var rakt igenom bra och att välja vilken som är ens personliga favorit har i princip bara att göra med sin egen musiksmak. Jag som till vardags är hårdrockare är givetvis lite besviken på att det i kvällens avsnitt inte bjöds på någon rockakt. Jag blir dessutom grymt besviken på att utav 25 medverkande är Nicke Borg det hårdaste man har att komma med.

 

 

 

Nobelkommittén, Debaser, Malmö, 2013-09-13
Rockbjörnen Live 2013, Gröna Lund, Stockholm, 2013-08-28

Pin It on Pinterest

Share This