Ni vet hur det är med favoritband. De finns liksom alltid där även om man lyssnar mer eller mindre på dem. Det har gått nästa 20 år sedan jag började lyssna på Ash. Att jag lyssnat på det här nordirländska bandet i mer än halva mitt liv känns lite svindlande. Även om jag inte lyssnat på dem dagligen eller ens varje månad så vet vi vart vi har varandra, Ash och jag. Den här kvällen har de med sig amerikanska We Are Scientists och tillsammans bjuder de på en ganska annorlunda spelning uppdelad i tre akter. Det hela inleds med Ash och jag ska villigt erkänna att jag står och fånler mest hela tiden. Med sin senaste platta Kablammo! som släpptes i våras har de tagit ett kliv tillbaka mot sitt tidiga sound och ingen kunde vara gladare för det än jag. Att se Ash live är alltid kul och det var också live som jag föll för deras musik då för längesen på Roskilde. Då som nu verkar trion ha väldigt kul på scenen. Låtar från debutplattan blandas med nya. För min del blir det en bra blandning av nostalgi och nytt och det ser ut som att resten av publiken håller med.

När det sedan blir dags för akt två med We Are Scientists som huvudpersoner så blir läget ett annat för mig. Jag har nämligen aldrig kommit mig för att lyssna på dem. Det jag hör och ser på scenen gör mig dock ganska angelägen att ändra på det. Att även detta är ett band som trivs på scenen råder det inga som helst tvivel om. Jag ser framemot att i lugn och ro lyssna igenom bandets alla plattor framöver. Gissningsvis kommer jag väl också drabbas av någon sorts ångest över att jag inte lyssnat på dem tidigare.

När det är dags för akt tre blir det dags för ”supergruppen” W*A*S*H att kliva upp på scenen. Ja, det är de själva som kallar sig för en supergrupp och om man slår i ihop två band så är det väl precis just det man får? Dubbelt av allt liksom! De sex inleder med en cover på Thin Lizzys Boys Are Back In Town och jag påminns om varför jag tycker det är så himla roligt att gå på spelningar. Man vet aldrig vad man kan vänta sig och vissa kvällar är extra speciella och man vill aldrig att de ska ta slut. Andra kvällar förvandlas till något helt annat. Som på Bataclan i Paris i förra veckan. We Are Scientists sångare Keith Murray befann sig där den kvällen men hann hinna gå innan terroristerna gick till attack. Hur den här kvällen hade sett ut annars vill jag helst inte tänka på, jag vill inte att någon någonstans ska behöva tänka så. Jag tänker inte låta mig skrämmas, jag kommer fortsätta gå på precis lika många spelningar och jag tänker inte vara rädd.

Låtlista
Ash
Cocoon
A Life Less Ordinary
Goldfinger
Free
Kung Fu
Let’s Ride
Oh Yeah
Orpheus
Shining Light
Machinery
Girl From Mars
We Are Scientists
Nice Guys
Dumb Luck
Nobody Move, Nobody Get Hurt
Impatience
It’s A Hit
Chick Lit
Sprinkles
Textbook
I Don’t Bite
Make It Easy
The Great Escape
W*A*S*H
Boys Are Back In Town
Jack & Ginger
Angel Interceptor
After Hours
Burn Baby Burn
Undone – The Sweater Song

Bloodbath, Debaser Strand, Stockholm, 2015-12-16
Joel Alme, Cirkus, Stockholm, 2015-11-03

Pin It on Pinterest

Share This