Som förband fickk vi lyssna på fyra låtar med Johan Lilja som hade med sig halva sitt band. Johan växer fort inom musiken och hans texter och musik är riktigt bra så mitt råd är att lyssna in även honom.

David Urwitz

David med band kom in på scen och öste på med några låtar i tät följd. Det blir som det ska var den första och därefter Ta mig över dom ängar, Enkelt och Kasta sten. Bandet är väldigt tajta och det syns att de har roligt på scen och att de verkligen trivs med det de gör. Sittande publik är på gott och ont men det funkar ovanligt bra för Davids låtar även om det är långt ifrån ballader enbart. Basisten har funnits med i Davids liv i nitton år och han är suverän. Nytillskottet är gitarristen som nu varit med i tre år men som har kommit in i gänget riktigt bra och är riktigt duktig med gitarren och som David säger så kan han flera instrument. Vi fick höra honom på munspel och det lät kanonbra och även Banjo.

Härefter får vi den underbara låten Öppna ögonen som är en låt som hjälpte mig mycket när den kom och blivit lite av ett mantra för mig. Låten var inte tänkt att låta som den gör men Peter LeMarc tyckte annat och föreslog en idé som David gillade så det fick bli den. I vanliga fall är David ganska klar hur låtarna ska låta när han går in i studion. Härefter får vi en finstämd Och sedan modet.

Låten Hej då har hängt med ett tag men är fortfarande lika bra. Den brukade alltid avsluta konserterna förut men inte idag. Härefter kommer en av mina främsta favoriter, Jag ville aldrig såra dig. Det är ju faktiskt ganska lätt att såra utan att man tänker i dom banorna och det går en tid med någon vän eller förälskelse som bara rinner ut i sanden. Efter ett tag så inser man hur fel man gjorde. Det här är en alldeles underbar låt och känns så oerhört äkta.

En eftermiddag är en tragisk låt som aldrig var tänkt att bli en låt. David skrev mest för att försöka läka det han varit med om. Så en dag i studion så satt han och plinkade på låten och producenten hajade till och undrade var det var för låt? Nej, det är ingen låt som är tänkt som en låt och jag vill absolut inte ha den med. Producenten sa: ”Antingen har vi med den eller så kan du gå till en annan producent.” Så den kom med, trots att David kände det lite som att han delade med sig av en historia och kanske även skulle tjäna på den då det är en familjs tragedi. Något av det värsta man kan vara med om som föräldrar.

Sedan blir det lite mer ös igen med låten Din skull. Konserten fortsätter med En gång i världen, en underbar Jag kommer älska dig ändå. Därefter David-låten som några sa: ”Nej, du kan ju inte göra en låt som heter David!” Men det gjorde han ändå. David sökte på facebook efter folk som hette David och blev mejlbombad av folk med det namnet. Videon är kul, men en massa pojkar och män med namnet, en del mimar och en del gör bara något och är ihopklippt som typ ett collage. Mycket intressant, kul ide’!

Fortsättningen blir med låten Så kommer kärleken hem. De låtarna som kommer därefter har också varit med ett tag. En grym början på låten Lycklig, fantastisk låt och nu kommer folket på teatern på fötter för det är svårt att vara stilla till dessa låtar. Oj, Oj är en stor favorit hos mig då den både är helt fantastisk med fart i och bra text dessutom har den faktiskt en av Sveriges bästa låtrader som låter: ” Och här är kniven som satt i ryggen, visst är det underligt att ingen sa: Så du har en kniv i ryggen, vill du verkligen ha den kvar.” Sen snabbt över till Hos mig som på plattan är en duett med Helene Böksle. Otroligt bra låt!

Här skulle konserten vara slut men det ville naturligtvis inte publiken så de kom ut en gång till och körde på trappan upp till scenen akustiskt med Banjo låten Det sista jag ska.Publiken stod fortfarande upp så en del hade nog lite svårt att se dom men det räcker att höra Davids fantastiskt unika röst.

Har du haft oturen att missat David Urwitz så är det hög tid att ta sig en titt på tube-klippen eller lyssna på Spotify för er som har det. Om inte så är det helt klart värt att investera i hans plattor.

Ja, så sammanfattningsvis så var det helt enkelt en underbar kväll och Davids mellansnack blir bara bättre och bättre.Jag hoppas att han snart återvänder till vår lilla stad!

Artisten finns på Spotify, lyssna här.

Davids hemsida finns här.

Davids facebooksida finns här.

Fler bilder på Johan Lilja finns här.

Ebba Gold, Witten, Kalmar, 2015-10-17
Consertreview: Jack Savoretti, Conserthuset, Copenhagen, 2015-09-26

Pin It on Pinterest

Share This