Det gick väl tyvärr sådär, att lira den typ av metal som bjöds på nere på Göta Källare är en ständig balansgång mellan tyngd, melodi, rå growl och skönsång. Ramlar man över åt det tyngre hållet brukar det inte spela så stor roll, det brukar vägas upp med lite jävlar anamma och energi. Degradead lutade dock lite för mycket åt andra hållet.

Det blev alldeles för ofta lamt, melodier och riff utan någon egentlig tyngd och man hade svårt att få ut energi till publiken. Musiken och framträdandet är dock rakt på sak, man knusslar inte och musiken känns ärlig även om det känns lite återhållet. Jag tror bandet skulle tjäna en hel del att släppa lite på trycket och ösa på.

En hel del ljuspunkter lyser trots allt upp och skapar en klart godkänd helhet.  Mikael Sehlin är en fantastisk sångare, framförallt den rena sången håller (för genren) väldigt hög nivå, growlen är stundtals lysande och har inga överdrivna dalar. Framförallt övergångarna mellan ren sång och growl är fantastisk snygga, naturliga och ligger helt rätt i musiken.

En riktigt fin setlist från Degradeads digra katalog med en bra blandning drar också upp betyget en aning. Låtar som For Better Or Worse, Human Nature och kvällens bästa Human Nature rivs av med större bestämdhet och tyngd. Medan en av mina personliga favoriter The Monster Within lämpas av utan något större avtryck, riktigt synd då den har potential att vara formidabel live.

Som sagt en godkänd spelning som emellertid saknar vissa bitar för att ta Degradead upp från toppen av mittfältet till att övertyga som en fullstor klubbakt. 

The Jamhouse Riot, ACE, Stockholm, 2014-04-25
Man.Machine.Industry, Göta Källare, Stockholm, 2014-04-13

Pin It on Pinterest

Share This