Dia Psalma i korthet: de bildades ur ruinerna efter Strebers, plockade in ljudteknikern på gitarr, lade ner, återförenades och lägger nu av för gott.

{joomplu:37088 right}Men däremellan hann de med att etablera sig ordentligt med sin folkmusikinspirerade punk och framförallt släppa den enormt framgångsrika Gryningstid 1994.

Det är just Gryningstid som utgör stommen i avskedsturnén som Dia Psalma varit ute på sedan i våras. Av elva spår tillhör åtminstone åtta av dem kategorin ”låtar man ska kunna” när det gäller Dia Psalma och bandet vet ju med sig vad publiken vill höra.

Så redan under inledande Requiem står folk och sjunger med utan att bry sig om att den är instrumental och det sätter standarden för kvällen. Allsång på Debaser!

{joomplu:37083 left}Medan publiken hoppar, dansar, studsar och sjunger hela tiden är bandet ganska avslappnat på scen. Det är mer leenden än jag någonsin sett från dem, Pontus springer fram och ställer om Ztikkans effektpedaler så hans bas låter rent hemskt och Stipen sitter bakom trummorna och garvar mest hela tiden. Det märks att de har kommit till vägs ände och att de verkligen ser detta som slutet.

Alltså ger de också allt på scen, såpass att de lyckas blanda ihop låtarna och köra Kalla sinnen innan Emelie, något de med ett flin erkänner efter en stund.

Efter avslutande Riddarnas Dans kör de sin vana trogen Öga för öga som första extranummer, sen haglar önskemålen från publiken. Vad gör de? De kör hela tio extranummer!

Vi svartnar, Illusioner, Ack högaste himmel, Det döende barnet, Luft…

När de till slut tackar för sig och vi vacklar ut från Debaser är det slut. Igen.

…eller?

Bäst: Den brutala allsången i Balladen om lilla Elsa, Ulke sjöng nog inte mer än fyra ord totalt i verserna.
Sämst: Nä, behöver inte påpekas, va?

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här. 

 

 

Setlist:
Requiem
Alla Älskar Dig
Mamma
Hon Får…
Tro Rätt, Tro Fel
Den Som Spar…
Kalla Sinnen
Emelie
Grytfot
Gryningsvisa i D-moll
Sol Över Oss

Extranummer:
Öga För Öga (kortversionen)
Illusioner
Vi Svartnar
100 Kg Kärlek
Det Döende Barnet
Ack Högaste Himmel
Vad Har Du Kvar
Hon Kom Över Mon
Bara Människor (Strebers)
Balladen Om Lilla Elsa (Strebers)
Luft

Peter Bjorn and John, Debaser Medis, Stockholm, 2012-12-02
Junior Boys, Debaser, Malmö, 2011-11-20

Pin It on Pinterest

Share This