Det börjar inte speciellt bra när Micke ”Ulke” Johansson har inlett med Requiem och bandet ska hänga på in i Alla älskar dig. Det går minst sagt åt fanders när de inte riktigt är överens om någonting, men låten rullar igång och det visar sig så småningom att Ulkes gitarr glappar betänkligt, något som blir återkommande och det tar en stund att få ordning på.

Men publiken är inte de som klagar idag. Vet man med sig att det antagligen är sista gången man ser Dia Psalma är man nog rätt förlåtande. Förutom på en punkt: valet av scen. Lilla Scen rymmer bara en bråkdel av den publik som lätt får plats framför sin större dito på andra sidan Lilla Allmänna Gränd och det hörs högljudda kommentarer om detta under konserten. Men står Sommarkryssets jättebygge i vägen på Stora Scen så gör det.

Dessutom blir ljudvolymen inte så våldsamt hög med tanke på alla de åkattraktioner precis utanför som är till för de mindre barnen. Det är i sammanhanget en riktigt dålig scen, både med tanke på placering och publiktryck.

Gryningstid från början till slut är vad de spelar under turnén. Den våldsamt framgångsrika och populära skivan innehåller elva spår och minst åtta av dom tycker nog de flesta på plats tillhör allmänbildningen kring låtar man ”ska” kunna av Dia Psalma.

Så ja, det är allsång i publiken. Hela tiden.

När Gryningsvisa i D-moll (för dagen omdöpt till Gröningsvisa av Ztikkan) övergår i Sol över oss börjar det ropas önskningar inför de obligatoriska extranumrena. När Riddarnas Dans så småningom tystnat till förmån för den naturliga uppföljaren Öga för öga (den korta versionen) så laddar Dia Psalma för finalen. Och vilken final!

Sju extranummer och bara en låt från de nyare plattorna – det är ingen överdrift att säga att Ulke och kompani vet vad som går hem.

Går hem gör jag också efter konserten och ser fram emot spelningen på Debaser Medis i höst. Då slipper förhoppningsvis halva publiken stå på tå utanför. Vågar man hoppas på att få höra Balladen om lilla Elsa då också?

 

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här. 

 

Setlist:
Requiem
Alla Älskar Dig
Mamma
Hon Får…
Tro Rätt, Tro Fel
Den Som Spar…
Emelie
Kalla Sinnen
Grytfot
Gryningsvisa i D-moll
Sol Över Oss

Extranummer:
Öga för öga (kortversionen)
Vi Svartnar
Illusioner
Ack Högaste Himmel
Kulisser
Luft
Balladen om lilla Elsa

 

 

Carpark North, Sjöhistoriska, Stockholm, 2011-08-03
Alice Cooper, Gröna Lund, Stockholm, 2011-07-04

Pin It on Pinterest

Share This